2024. április 26. péntek
More

    Fülproblémák 5. – A viszkető fülek okai (2. rész)

    Viszkető fülek: ez egy olyan probléma, amely időről időre a legtöbbünket érint, és ritkán gondolkodunk el sokat a kérdésen. Hogy miért? Mert az esetek túlnyomó többségében ez alig több, mint a bőrirritáció jele, és a probléma általában néhány nap, esetleg egy hét után magától megoldódik.

    Ajánló   Fülproblémák 4. – A viszkető fülek okai (1. rész)


    Izzadság felhalmozódása

    Mindannyian izzadunk – ez teljesen természetes, különösen, ha meleg, párás helyen dolgozunk, vagy különösen megterhelő fizikai munkát végzünk, a fűnyírástól a kocogásig vagy a kerékpározásig. De nézzünk szembe a tényekkel, egyesek sokkal jobban izzadnak, mint mások – részben az egyén fizikai aktivitásának szintje, részben pedig más okok, például a fittségi szint és a genetika miatt.

    Azok az egyének, akik az átlagosnál többet izzadnak, azt tapasztalhatják, hogy ez bőrirritációs problémákat okozhat, esetleg a testük több különböző helyén is. Bár nem gyakran társul a túlzott izzadáshoz, a fej és a nyak sem kivétel, gyakran viszkető fülek az eredmény. Beszélj a háziorvosoddal arról, hogyan segíthet megelőzni vagy korlátozni az izzadás felgyülemlését a fülekben és a fül körül.

    Gyógyszerek

    Nincs két ember, aki pontosan ugyanúgy reagálna bármilyen gyógyszerre, függetlenül attól, hogy hány vizsgálatot végeztek annak biztosítására, hogy a gyógyszer biztonságos legyen a széles körű használatra. Még a legmegbízhatóbb gyógyszerek is, beleértve azokat is, amelyek rendszeresen megjelennek a helyi gyógyszertár vagy élelmiszerbolt polcain, egyeseknél váratlan reakciókat okozhatnak, másoknál pedig nem.

    Az egyik leggyakoribb mellékhatása szinte minden típusú gyógyszernek: bőrirritáció és gyulladás. Ez a test szinte bármely részén jelentkezhet, beleértve a nyakat és a fejet is; sőt, gyakran a fül körüli és a fül belsejében lévő területet is érintheti. Ha azt veszed észre, hogy egy új gyógyszeres kezelés megkezdése után viszket a füled, akkor beszélj az orvosoddal a lehetséges mellékhatásokról és a probléma megoldásáról.

    Fejhallgató vagy fülhallgató

    Gyakran halljuk, hogy a fejhallgató vagy fülhallgató rendszeres használata a zenehallgatáshoz jelentős veszélyt jelenthet a hallásunkra, és idővel jelentősen hozzájárulhat a hallásvesztéshez. És számos kutatás támasztja alá ezt a megállapítást és a halláskárosodással kapcsolatos általános aggodalmat, különösen mivel a technológia megkönnyíti és kényelmesebbé teszi az utazást, miközben fejhallgatót vagy fülhallgatót (a közvetlenül a külső hallójáratba illeszkedő fejhallgatót) használunk.

    De nem mindig hallunk a fejhallgató vagy fülhallgató rendszeres viselésének egyéb veszélyeiről. Bár közel sem olyan fenyegetőek, mint a halláskárosodás, ezek az eszközök bőrirritációt és izzadást is okozhatnak a fülben és a fül körül. Ez idővel viszkető, vörös, duzzadt és esetleg fájdalmas fülek kialakulásához vezethet. A legjobb tanács az, hogy rendszeresen tarts hosszú szüneteket a fejhallgatók és fülhallgatók használatában, és mielőtt használod, alaposan tisztítsd meg őket.

    Ajánló   Fülproblémák 1. – A hallásproblémák leggyakoribb típusai (1. rész)

    Csapdába esett víz

    Ha rendszeresen vízbe merülsz – talán azért, mert szeretsz úszni, búvárkodni, vagy csak a kádban heverészel -, akkor előfordulhat, hogy ez bőrirritációhoz vezet, amely a test több különböző területét érinti. Ez általában azokon a helyeken a legelterjedtebb, ahol a víz megrekedhet, ami a benne lévő szennyeződések vagy vegyi anyagok felhalmozódását eredményezi. Az egyik terület, ahol a víz nagyon könnyen csapdába eshet: a belső fül.

    A probléma megelőzése érdekében fontold meg a füldugó viselését, ha vízbe mész, különösen, ha hosszabb időre a hullámok alá merülsz. Beszélhetsz az orvosoddal olyan gyógyszerekről is, amelyek segíthetnek megelőzni vagy kezelni a bőrben és a bőr környékén a beszorult víz miatt jelentkező fülviszketést.

    Fülzsír felhalmozódás

    A fülzsírhiányt a bőrirritáció és a fülviszketés gyakori okaként már máshol is említettük ezen a listán, de a túl sok fülzsír is problémát jelenthet. Sőt, gyakran vezet a bőr gyulladásához a hallójárat mélyén, ahol nagyon nehéz lehet eltávolítani a fülzsírt anélkül, hogy átmeneti vagy akár maradandó károsodást okoznál.

    Érdemes megjegyezni, hogy ezek a fülzsírdugulások az életkor előrehaladtával egyre gyakoribbá válnak, főként azért, mert a fülzsír termeléséért felelős mirigyek idővel egyre kevésbé hatékonyak. Ennek megelőzése érdekében fontold meg, hogy beszélj az orvosoddal a túlzott fülzsír rendszeres és biztonságos eltávolítására szolgáló megoldásokról. Tipp: a vattapamacs használata mélyebbre nyomhatja a fülzsírt a hallójáratba, és több kárt okozhat, mint hasznot.

    Ajánló   Fülproblémák 3. – A fülgyulladás leggyakoribb jelei és tünetei

    Füldugók

    Meglepően sokféle oka van annak, hogy rendszeresen használjunk füldugót. Ha nagy rajongója vagy a hangos zenei koncerteknek és fesztiváloknak, akkor mindig érdemes betenni őket, különösen akkor, ha közel leszel a művészhez és a hangszórórendszerhez. Természetesen a füldugók akkor is hasznosak, ha úszol, vagy csak szeretsz a vízben lubickolni, mivel a beszorult víz gyakran vezethet fülgyulladáshoz vagy bőrirritációhoz a füledben és a füleid körül.

    De néha egy probléma megoldása, mint például a nagyon hangos zene vagy a csapdába esett víz, más problémákat is okozhat. Bár sok füldugó biztonságos anyagokból készül, néhány nem, és a gyártásukhoz használt vegyi anyagok viszkető fület és bőrirritációt okozhatnak. Ha egy új füldugó használatának megkezdése után különösen kellemetlennek érzed a füled, fontold meg, hogy abbahagyod a használatát, és helyette valami mást próbálj ki.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!