2024. április 19. péntek
More

    Ezek az aranyér első tünetei

    Az aranyér nagyon kellemetlen, de nagyon gyakori. Honnan tudjuk, hogy van-e? Összegyűjtöttük a betegség első tüneteit.


    Az aranyérgombócok valójában a végbél és a végbélnyílás falában kialakuló vénás tágulatok. Elhelyezkedésük határozza meg, hogy külső vagy belső aranyérről van-e szó.

    A belső artériagyulladás enyhe fokozata gyakran tünetmentes. Ebben a korai stádiumban a betegséget csak vizsgálattal és kolonoszkópiával lehet kimutatni. Ebben a stádiumban nincs szükség kezelésre, a székrekedés pedig rostban gazdag étrenddel, például teljes kiőrlésű pékáruval, zöldségekkel és gyümölcsökkel enyhíthető. Ha az aranyér súlyosabb, akkor jelentkeznek a kellemetlenebb, kínos tünetek. Például véres széklet; fájdalmas, gyulladt, szivárgó, vérző dudor a végbélben; szúró, feszítő fájdalom; viszketés; vagy fájdalom ülés közben.

    Ajánló   Hogyan deríthető ki, hogy a fájdalmat aranyér vagy daganat okozza-e?

    Az aranyér első tünete a WC-használat után a vécépapíron megjelenő vércsík. Ebben a szakaszban az aranyérgombócok kidudorodnak, de maguktól is visszahúzódhatnak. Ez az állapot általában fájdalommentes és a vérzés minimális, de érdemes tenni ellene valamit, mielőtt komolyabb problémává válna. Amikor az aranyér begyullad, fájdalmas, kemény csomóvá alakul, amely a végbélnyílásnál tapintható. Ebben az állapotban egyre fájdalmasabbá válik a székletürítés, és a kellemetlen, feszítő, szúró érzést az ülés csak fokozza.

    A végbélnyílás körüli viszketés többnyire csak a nem megfelelő tisztítás következménye, mivel minél fájdalmasabb az aranyér, annál nehezebb tisztán tartani.

    Összefoglalva, a belső aranyér fő tünete a vérzés, amely többnyire tünetmentes, de a külső aranyér fájdalmas, gyulladt állapot, amelyet orvosnak kell kezelnie.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!