2024. április 24. szerda
More

    Tudj többet a rovarcsípésekről!

    A kertészeti szezon a rovarcsípések ideje. A rovarok többsége ártalmatlan, de sosem árt felkészülni akár az utazások során ránk váró kellemetlenségekre!


    A rovarcsípések kellemetlenek lehetnek a nyaralás vagy akár az otthoni pihenés során. Külföldön (különösen a trópusi országokban) komoly egészségügyi problémát jelenthetnek, de szerencsére hazánkban a legtöbb esetben inkább csak kellemetlenséget, mint veszélyt jelentenek.

    Szükség esetén a hideg vízzel való hűtés mellett antihisztamin krémeket vagy keféket is használhatsz a viszketés csillapítására. A csípés helyének vakarását nehéz abbahagyni, de mindenképpen kerülni kell, mert a köröm okozta sérülések szuperfertőzötté válhatnak!

    Pók

    Hazánkban nincs olyan pókfaj, amely mérgező lenne, ha megcsíp. Bár a búvárpókról kimutatták, hogy termel mérget, nem csíp. A legkellemetlenebb csípés a dajkapóké, amely kb. 1,5-2 cm hosszú, és néha hetekig tartó égő érzést okoz a csípés helyén. A csípés hazánkban ritka, és csak a nőstény alkalmazza, amikor az utódait védi.

    A pókcsípések helyszíni kezelésénél kövesd ugyanazt az eljárást, mint a rovarcsípéseknél. Természetesen a csípéseket nem mindig tudjuk elkerülni, ezért érdemes tisztában lenni az alapokkal. A legbiztosabb módja azonban annak, hogy elkerüljük a kellemetlenségeket, ha eleve elkerüljük a csípést.

    Méhek és darazsak

    A méhek és darazsak csípései veszélyesebbek lehetnek, mert egyrészt egyes fajok csípései mérgezőek, másrészt sok ember allergiás a mérget nem tartalmazó csípésekre. A csípések általában erős fájdalommal és gyorsan kialakuló élénkvörös duzzanattal járnak. A duzzanat napokig is fennállhat. Egyetlen csípés általában nem okoz általános tüneteket (kivéve a méhméreg-allergiások esetében), de több csípés és a nagy mennyiségű méreg hasi panaszokat, görcsöket, szédülést, ájulást és ritka esetekben hirtelen halált okozhat.

    Fel kell tudni mérni, hogy mikor elegendő az otthoni elsősegélynyújtás, és mikor kell azonnal orvosi segítséget hívni! Ne próbáljuk meg magunk gyógyítani a beteget, bízzuk szakemberre!

    A mentő kiérkezéséig próbáld megkeresni és azonosítani a rovart, vagy mutasd meg az ügyeletes orvosnak. Ha a csípés a szájba került, és a beteg eszméleténél van, szopogasson jeget! Próbáld meg csipesszel vagy steril tűvel eltávolítani a csípést, majd alkalmazz steril sebmosást (pl. alkoholt) és hűtsd a duzzanatot! Ha van, használj antihisztamin krémet a viszketés csillapítására.

    Ha a megszúrt személy nem túlérzékeny és nem tapasztal súlyos tüneteket, elegendő a csípést eltávolítani, a sebet kimosni és hűtőszert alkalmazni, esetleg antihisztamin krémet használni.

    Szúnyogok

    Az arra fogékony egyéneknél a szúnyogcsípés csalánkiütést és hólyagokat okozhat, de ez nagyon ritka. Mindenki tapasztalt már erős viszketést egy szúnyogcsípés hatására, de ez néhány óra alatt elmúlik. Érdemes tehát abbahagyni a vakarózást, mert egy elkapart csípés maradandó heggel gyógyulhat és elfertőződhet!

    A Magyarországon élő mintegy 44 szúnyogfaj közül csak néhány faj (pl. a gyászszúnyog, a mocsári szúnyog) szívja az emlősök vérét, és nem terjesztenek fertőzést az emberre. Csípésük közepe fehér és tömör, körülötte piros, csalánszerű kiütés látható.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!