2023. április 1. szombat
More

  Tartsd távol a szúnyogokat. Mutatjuk, mivel!

  Az éjszakai szúnyogzúgás és csípés az egyik legbosszantóbb nyári élmény. Azok számára, akik nem szeretnének azonnali stresszt okozni családjuk egészségének vegyszeres füstölőkkel, méreggel átitatott lapokkal és spray-kkel, az alábbi növények természetes megoldást kínálhatnak.


  Egy előző cikkünkben írtunk arról, hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen természetes alapanyagokból készült házi bogárriasztó spray-vel, most pedig egy hasonlóan kellemetlen társaságra fókuszálunk. A szúnyogok és más rovarok nem szeretik bizonyos növények szagát. Ezt a növényt a ház közelében, a teraszon, az ablakpárkányon kell elültetni.

  Ezek azok az ártalmatlan, sőt kellemes illatú növények, amelyek hatékonyan taszítják a szúnyogokat

  Különösen taszító hatásúak a citromfűfélék: a citromfű (Melissa officinalis), amely hazánkban jól ismert, de a vele csak névrokonságban álló indiai citromfű (Cymbopogon citratus) is.

  A menta, a borsmenta, a fodormenta és a macskamenta szintén jó szúnyogriasztónak számít. A macskamenta például egy természetes vegyi anyagot (nepetalakton) tartalmaz, amely hasznos rovarriasztó: kutatások szerint tízszer hatékonyabb, mint a legelterjedtebb rovarölő szer, a kémiai úton előállított DEET (N,N-dietil-meta-toluamid).

  A körömvirágban lévő hatóanyagok nemcsak a növényi kártevőkre, hanem a szúnyogokra is veszélyesek.

  A bazsalikom illóolaj egy maláriával kapcsolatos tanulmány szerint szintén nagyon hatékony szúnyogriasztó.

  A levendulát és a rozmaringot is említik a természetes rovarölő szereket népszerűsítő cikkek.

  Így kell használni őket

  Tépj le néhány levelet ezekről a növényekről, és dörzsöld be vele testednek sérülékeny részeit.

  Használj természetes eredetű körömvirágolajat, a fenti növények illóolaját tartalmazó kozmetikumokat, ezek bizonyos mértékig szintén segíthetnek a szúnyogok távoltartásában.

  Az illóolajok párologtatásával egyébként is csökkenthetjük a szúnyoginváziót a környezetünkben.

  A füstölők és az illatgyertyák használatától azonban erősen óvakodjunk, mivel az égetett illóolajok belélegzése, különösen zárt térben, káros az egészségre.

  A tisztaságban nem csak az egészség fél siker, hanem a szúnyogok távoltartásában is segít, mivel az izzadságban lévő anyagok vonzzák a szúnyogokat.

  A fizikai védelem a leghatékonyabb: szerelj szúnyoghálót az ablakokra, vagy ha nincs minden ablakon, szellőztesd a lakást szúnyoghálóval ellátott ablakokon keresztül.

  Hozzá kell tenni, hogy sajnos a fenti praktikák nem jelentenek megoldást egy olyan szúnyoginvázióra, mint amilyet most, egy hosszabb esőzés után tapasztalunk.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!