2024. április 24. szerda
More

    Amikor vércsíkot látsz a vécépapíron

    Nagyon aggasztó, ha székelés után vért fedezünk fel a vécépapíron. A jelenség mögött több betegség is állhat. Íme néhány a leggyakoribb okok közül.


    A széklet állaga és különböző jellemzői sokat elárulnak az egészségünkről. Különös figyelmet igényel például, ha a végtermék feketére színeződik, vagy ha láthatóan vérrel keveredik. De mi okozhat véres székletet, és mennyire kell aggódnunk, ha vérnyomokat veszünk észre a vécépapíron?

    A székletbe kevert vér sokféle árnyalatú lehet – a színe attól függ, hogy mennyi ideje van a bélrendszerben, ami azt is elárulhatja, honnan származik. Ha világos vöröses vagy barnás színű vért látsz, a vérzés forrása a gyomor-bélrendszer alsó részén található. Ha élénkvörös, friss vér található a WC-papíron, azt jellemzően a végbélnyílásban vagy a környező területen lévő problémák okozzák. Ha a székletben lévő vér sötétebb vörös vagy akár fekete színű, akkor az emésztőrendszer felső részeiben lévő problémákra vezethető vissza. Az is előfordulhat, hogy az egész széklet fekete és szurokszerű lesz – ezt az emésztett vér okozza.

    Az emésztett vér, amely az agyalapi székletet eredményezi, nagy valószínűséggel a nyelőcsőből, a gyomorból vagy a vékonybélből származik, és a problémát gyakran kíséri hányás – amikor a hányás kávézaccra hasonlít. A leggyakoribb okok közé tartozik, amikor az orrvérzés esetén vér egy része a torokban folyik le, de a nyelőcső, a gyomor és a vékonybél fekélyes vérzéses betegségei is állhatnak a háttérben. A székletben lévő sötétebb színű vért számos betegség is okozhatja, például nyelőcsővérzés, gyomorhurut vagy gyomor- és nyombélfekély.

    Élénk színű, friss vér található a székletben és a WC-papíron, ha például vastagbélgyulladásról van szó, de rákra is utalhat. A vastagbélben vagy a végbélben lévő daganat időnként szivároghat vagy vérzik, és a folyadéknak valahová el kell jutnia. Ezért fontos, hogy szakemberhez fordulj, ha vért látsz a székletedben vagy a WC-papíron, még akkor is, ha az egyébként kis mennyiségű vérhez nem társulnak egyéb tünetek, például fájdalom vagy szúró érzés.

    Az aranyér és a székrekedés is okozhat véres foltokat a WC-papíron. Bár ezek kevésbé súlyos problémák, mint a fent említett állapotok, mégis jelentős hatással lehetnek az életminőségünkre, és orvosi ellátást igényelnek. Soha ne bagatellizáljuk tehát panaszainkat.

    A véres székletet leggyakrabban aranyér okozza. A végbélnyílás körüli duzzadt és gyulladt visszereket aranyérnek nevezzük, és ezek a csomók idővel nagyon érzékennyé és fájdalmassá válhatnak, és akár vérezhetnek is. Kialakulásuk kockázatát jelentősen növelik bizonyos genetikai és életmódbeli tényezők, de gyakoriak a terhes nőknél, az elhízottaknál, az időseknél és a mozgásszegény embereknél is. Ha pedig a székletürítés nehézkes, a végbélnyílás körüli szakadás miatt apró vérnyomok jelenhetnek meg a papíron. Ez megelőzhető rostdús táplálkozással és elegendő folyadékfogyasztással.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!