2024. április 26. péntek
More

    Harvardi kutatók felfedezték a szklerózis multiplex okát

    A Harvard T.H. Chan School of Public Health kutatói által vezetett tanulmány szerint a szklerózis multiplexet (MS), a világszerte 2,8 millió embert érintő progresszív betegséget, amelyre nincs végleges gyógymód, valószínűleg az Epstein-Barr-vírus (EBV) fertőzése okozza.


    „Azt a hipotézist, hogy az EBV okozza az SM-et, a mi csoportunk és mások már évek óta vizsgálják, de ez az első olyan tanulmány, amely meggyőző bizonyítékot szolgáltat az ok-okozati összefüggésre” – mondta Alberto Ascherio, a Harvard Chan School epidemiológiai és táplálkozástudományi professzora, a tanulmány vezető szerzője. „Ez nagy lépés, mert azt sugallja, hogy az EBV-fertőzés megállításával az MS-esetek többsége megelőzhető lenne, és hogy az EBV célzott kezelése az MS gyógymódjának felfedezéséhez vezethetne.”

    Az SM a központi idegrendszer krónikus gyulladásos betegsége, amely az agy és a gerincvelő idegsejtjeit védő myelinhüvelyeket támadja meg. Okát nem ismerjük, de az egyik legvalószínűbb gyanúsított az EBV, egy herpeszvírus, amely fertőző mononukleózist okozhat, és látens, élethosszig tartó fertőzést hoz létre a gazdaszervezetben.

    A vírus és a betegség közötti okozati összefüggés megállapítása nehéz volt, mivel az EBV a felnőttek körülbelül 95%-át fertőzi meg, az SM viszonylag ritka betegség, és az SM tüneteinek megjelenése körülbelül tíz évvel az EBV-fertőzés után kezdődik. Az EBV és az MS közötti kapcsolat megállapítása érdekében a kutatók több mint 10 millió, az amerikai hadseregben aktív szolgálatot teljesítő fiatal felnőtt körében végeztek vizsgálatot, és 955 olyan személyt azonosítottak, akiknél a szolgálati idejük alatt diagnosztizáltak MS-t.

    A csoport elemezte a katonák által kétévente vett szérummintákat, és meghatározta a katonák EBV-státuszát az első minta időpontjában, valamint az EBV-fertőzés és az MS kialakulása közötti kapcsolatot az aktív szolgálat ideje alatt. Ebben a kohorszban az EBV-fertőzés után 32-szeresére nőtt az MS kockázata, de nem változott más vírusfertőzés után. A neurofilamentum könnyűlánc szérumszintje – az MS-re jellemző idegdegeneráció biomarkere – csak az EBV-fertőzést követően emelkedett. Az eredmények nem magyarázhatók az MS egyetlen ismert kockázati tényezőjével sem, és azt sugallják, hogy az EBV az MS vezető oka.

    Ascherio szerint az EBV-fertőzés és az SM kialakulása közötti késedelem részben annak tudható be, hogy a betegség tünetei a legkorábbi szakaszokban nem észlelhetők, részben pedig az EBV és a gazdaszervezet immunrendszere közötti fejlődő kapcsolatnak, amely ismételten stimulálódik, amikor a látens vírus újra aktiválódik.

    „Jelenleg nincs mód az EBV-fertőzés hatékony megelőzésére vagy kezelésére, de egy EBV-vakcina vagy a vírus EBV-specifikus vírusellenes gyógyszerekkel való megcélzása végső soron megelőzhetné vagy gyógyíthatná az SM-et” – mondta Ascherio.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!