2024. április 20. szombat
More

    Aranyér

    Az aranyér igen gyakori probléma a magyar lakosság körében, és bár általában többnyire kellemetlen tünetekkel jár, néha súlyos, azonnali orvosi ellátást igénylő szövődményekhez vezethet.


    A gát maga egy csomó, amely a végbél és a végbélnyílás falában lévő vénák kitágulásából alakul ki, amelyek részben a végbél záródásáért felelősek. Ezek a csomók elhelyezkedhetnek a végbél záróizmán belül vagy kívül, és nevezhetjük őket külső vagy belső aranyérnek. A problémát számos tényező okozhatja, az örökletes hajlamtól kezdve az olyan életmódbeli tényezőkig, mint a székelés közbeni erőlködés, a rostszegény étrend vagy a fizikai aktivitás hiánya. Az aranyér gyakori a terhes nőknél, de például a túlsúly és az elhízás növeli a kockázatot.

    Felnőttkorban átlagosan az emberek háromnegyedében alakul ki valamilyen végbélbetegség, beleértve a végbélrepedést és a végbélgyulladást, valamint az aranyér kialakulását. Azonban ezen állapotok elterjedtsége ellenére sokan szégyellik vagy félnek beszélni a tüneteikről, és nem kérnek orvosi segítséget. A proktológusok azonban rendelkeznek azzal a szakértelemmel, hogy gyorsan és hatékonyan gyógyítsák az aranyereket. Fontos megjegyezni azt is, hogy a hosszan tartó panaszok vastag- és végbélrák kialakulásához vezethetnek, ezért ha a tüneteid gyakran kiújulnak, vagy az otthoni kezelés hatására sem javulnak, érdemes szakember segítségét kérni.

    Ajánló   Aranyerem van. Szabad sportolnom ilyenkor?

    Néha, még előrehaladott stádiumban is, az aranyér tünetmentes, kivéve a végbélnyílás előtti átmeneti vagy akár állandó csomókat, míg más esetekben az aranyér kezdeti stádiuma viszketést, égést, folyást vagy vérzést okozhat. A fájdalom megjelenése általában gyulladásos folyamatok, nem ritkán más betegségek jele, de az aranyér legsúlyosabb szövődményének, az úgynevezett aranyeres krízisnek is ez az egyik legjellemzőbb tünete.

    Ebben az esetben a belső vénás csomókat a végbél záróizmán kívüli magas nyomás elzárja, és a záróizom záródik, megakadályozva a vénás vér visszaáramlását. Ez súlyos, heves fájdalommal jár, ami miatt a beteg képtelen ülni vagy akár állni is, a vér pangása és a kialakuló trombózis pedig a véna elhalásához, és ezen keresztül általános gyengeségérzethez, ájuláshoz, sőt szepszishez is vezethet.

    Az aranyérválság olyan állapot, amely szakorvosi kezelést igényel. Bizonyos esetekben konzervatív intézkedésekkel, például gyógyszeres kezeléssel, kenőcsökkel és ülőfürdőkkel is elérhető a kívánt javulás. A gyulladt aranyér eltávolításához azonban azonnali sebészeti beavatkozásra lehet szükség.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!