2024. március 29. péntek
More

    5 ok, amiért a fogyókúra a legrosszabb, amit az egészségéért tehetsz – 2. rész

    A cikkünk első részét ezen a linken érheted el.

    Folytatjuk azokat az okokat, amik miatt a fogyókúra rossz választás és abszolút nem egészséges.


    3. A kalóriabevitel csökkentése az anyagcsere lelassulásához vezet

    Sokan, akik fogyni próbálnak, gyakran szélsőséges intézkedésekre is hajlandóak ennek érdekében. Gondolj csak az 1200 kalóriás diétára, amelyhez sok nő folyamodik, vagy a mostanában népszerűvé váltböjtölésre, amelynek során egy adott napon körülbelül 800 kalóriát fogyasztanak.

    Nos, amit a legtöbben nem ismernek fel, hogy a kalóriák csökkentése rövid távon fogyáshoz vezethet, de hosszú távon csökkenti a fogyókúrázó anyagcseréjét.  Ez olyan, mint amikor nem biztosítunk elegendő energiát a szervezetünknek a táplálékbevitel révén; a szervezet lelassítja az energiaégetést. Ez a szervezet védekező mechanizmusa, hogy az ember ne haljon éhen. Ennek eredményeként az illető kevesebb kalóriát éget el, mint korábban. Valahogy úgy, mint amikor az autódban kevés a benzin, talán leveszed a lábad a gázpedálról, abban a reményben, hogy meghosszabbíthatod a tankban lévő benzinmennyiséget. 

    Ha ez folyamatosan történik, vagy ha valaki folyton diétázik, akkor egyre nehezebb lesz fogynia, mivel a teste alkalmazkodik ehhez a ciklushoz, ami arra készteti, hogy még károsabb fogyókúrás módszerekhez folyamodjon.

    4. A tápanyag- és kalóriahiány fizikai stressznek teszi ki a szervezetet

    Mindannyian tudjuk, hogy a stressz pusztítást végez a szervezetünkben. Elvégre ez egy nagyon jól kutatott téma. Sokan közülünk azonban nem ismerik fel, hogy a szervezetünket elégtelen táplálkozással vagy a mikrotápanyagok hiányával megterhelő fizikai stressznek teszi ki a szervezetet, ami hosszú távon egészségügyi problémákhoz vezet.

    Amikor megfosztjuk a szervezetünket a szükséges tápláléktól, a szervezetünk krónikus kortizol kiválasztással válaszol. Amikor ez megtörténik, a szervezetünk a stresszorral való megbirkózáshoz felhasználja a B-vitamin-, magnézium- és káliumraktárakat. Ezek a hiányok, valamint a megemelkedett kortizolszint végül inzulinrezisztenciához és a hasi részen történő súlygyarapodáshoz vezethetnek. Ennek következtében megnő a gyulladás, és betegségek alakulhatnak ki.

    Tehát a diéta, amelytől azt várták, hogy javítja az egészséget, pusztítást okoz, és ajtót nyithat a jövőbeli egészségügyi problémák előtt. 

    5. A fogyókúra pszichológiai stresszt okoz

    A diétákat egyszerűen nem lehet hosszú távon fenntartani bizonyos pszichológiai következmények nélkül. Például a kalóriabevitel csökkentésére vagy bizonyos élelmiszercsoportok elkerülésére való összpontosítás rendellenes táplálkozáshoz vezethet, és fokozhatja a szorongást és a depressziót.

    Az egyének a fogyásra összpontosítva kialakíthatnak egy éhező-túlevő mentalitást, és a nélkülözés, majd a túlevés ciklusaihoz ragaszkodhatnak. Gyakran előfordul, hogy a túlevéskor bűntudat lép fel, és valószínűleg még több evés következik. Gyakran súlyos sóvárgást tapasztalunk olyan ételek után, amelyeket az illető étrendjéből kiiktattunk, ami a falási rohamhoz vezet, amikor az akaraterő végül elenyészik.

    Amikor az emberek a fizikai megjelenésükhöz és a mérleg egy bizonyos számához ragaszkodnak, gyakran egy konkrét célhoz ragaszkodnak. Ez pszichés stresszhez és az étellel való egészségtelen kapcsolathoz vezet.

    Következtetés

    Ha egészségesebbek akarunk lenni, fogyni akarunk, és belülről kifelé nézve jól érezzük magunkat a testünkben, kritikus fontosságú, hogy a súlycsökkentésről az egészségre helyezzük a hangsúlyt.

    Az egészséged és a fogyás átalakítása az ételekkel, a testeddel és az életmódoddal kapcsolatos gondolkodásmódod megváltoztatásával kezdődik, és a céljaidat zavaró szokásaid átállításával. Ha ezzel a kettővel foglalkozol, akkor elkezdesz egészséges döntéseket hozni természetesen és következetesen, anélkül, hogy megfosztottnak éreznéd magad, vagy az akaraterőre támaszkodnál.

    Tegyük fel, hogy csak ezzel a kettővel foglalkozol, és nem kezeled az anyagcserédet a táplálkozási és hormonális egyensúlyhiány korrigálásával. Ebben az esetben továbbra is alacsony energiát tapasztalsz, kényelmetlenül érzed magad a testedben, és zavarban vagy a helyes táplálkozási és életmódbeli döntések meghozatalával kapcsolatban.

    Amikor átprogramozod a rossz szokásokat és felpörgeted az anyagcserédet, elkezded visszanyerni az energiádat, és elkezded jól érezni magad kívül és belül. Emellett tudatosítod, hogy milyen ételek hatására érzed magad magabiztosnak és segíted a tested gyarapodását.

    Ha mindkettővel foglalkozol, de figyelmen kívül hagyod a gondolkodásmód megváltoztatását, akkor nehéz lesz fogyni anélkül, hogy sok akaraterőt kellene bevetned. Megfosztottnak érzed magad, és visszatérsz a régi szokásaidhoz.

    Amikor az anyagcsere fokozására és az ételekkel, a testtel és az életmóddal kapcsolatos gondolkodásmód megváltoztatására összpontosítasz, elkezdhetsz fogyni anélkül, hogy arra összpontosítanál. Az egészséges táplálkozás és életmód második természeteddé válik.

    Ha az imént említett problémák bármelyikét tapasztalod, garantálom, hogy hiányzik az egyik pillér. Ezt a gyönyörű hatást akkor éred el, ha mindhárom pillér együtt van. Fogyni fogsz, de meg is tarthatod a súlyod anélkül, hogy hiperfókuszálnál rá. Ennek eredményeként energikusnak és magabiztosnak kezded érezni magad, és nem kell lemondanod mindenről, amit élvezel. De ehhez az kell, hogy ez a három pillér együtt működjön. Máskülönben nem működik, és valószínűleg ezért érzed magad frusztráltnak, hogy a súlyod nem hajlandó változni, bármit is próbálsz, az energiád és az egészséged pedig tovább romlik.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!