2024. április 18. csütörtök
More

    Miért vékonyodik a hajad az életkor előrehaladtával, és mit tehetsz ellene?

    Normális, hogy minden nap találsz néhány hajszálat a hajkefédben vagy a mosdókagylón. Ha azonban ez a szám egyre csak nőni látszik, és észreveszed, hogy a hajad ritkábbnak tűnik, mint korábban, akkor az öregedés vagy más, ezzel összefüggő tényezők lehetnek a hibásak.


    „Az öregedési folyamat során a legtöbb embernél tapasztalható némi hajhullás. A haj elvékonyodása a haj szerkezetének vagy színének megváltozásával együtt is előfordulhat” – mondja Dr. Rohit Kakar, a Michigan állambeli Orchard Lake Dermatology & Cosmetics tulajdonosa és igazgatója.

    Ahogy öregszünk, a növekedési fázisban lévő hajhagymák száma csökken, így a sörényünk kevésbé lesz sűrű. Az egyes hajszálak átmérője is zsugorodni kezd, ami vékonyabb haj megjelenését eredményezi.

    Ezek a változások normálisak, és bárkit érinthetnek. A születéskor férfinak rendelt embereknél (AMAB) a változások gyakran a hajvonal visszahúzódásának formájában jelentkeznek, míg a születéskor nőnek rendelt emberek észrevehetik, hogy a hajukban lévő rész lassan szélesedik – írja a Mayo Clinic.

    Bizonyos esetekben az öregedési folyamathoz kapcsolódó tényezők (vagy a korral valószínűbbé váló tényezők) ronthatják a haj elvékonyodását, vagy még feltűnőbbé tehetik azt – mondja Dr. Jeffrey Hsu, a chicagói Oak Dermatology társalapítója és társigazgatója.

    Íme néhány ok, hogy mitől vékonyodhat és hullhat a hajad:

    1. Genetika

    Mindenki hajlamos arra, hogy az évek múlásával egy kicsit ritkábbak legyenek a hajszálai. De ha a hajhullás vagy a kopaszodás a családban előfordul, akkor az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia (AAD) szerint nagyobb valószínűséggel lehetsz érintett. Az is előfordulhat, hogy már korábban észreveszed a változásokat, mert az örökletes hajhullás már a tizen- vagy huszonéves korban elkezdődhet.

    2. Menopauza

    A perimenopauza és a menopauza során bekövetkező hormonszint-változás a haj elvékonyodását okozhatja. „Amikor az ösztrogén és a progeszteron hormonok szintje csökken, az androgén hormonok szintje viszonylag megnő” – magyarázza Dr. Hsu. Ez a változás hajhullást válthat ki.

    3. Stressz

    Gyakori, hogy a hosszan tartó feszültség vagy szorongás megviseli a szervezetet – a hajfürtöket is beleértve. „Amikor az elme vagy a test stresszes, a kortizol hormon szintje megemelkedik, ami elkezdi negatívan befolyásolni a bőrünket és a hajunkat” – mondja Dr. Hsu. A stressz természetesen számos okból bekövetkezhet. De manapság Dr. Hsu azt veszi észre, hogy gyakran a COVID-19 miatt. „Legutóbb sok hajhullást láttunk, miután egy beteg felépült a COVID-ból” – mondja. – „A COVID utáni hajhullás nagyon hasonlít ahhoz, mintha valaki stresszes állapotban vagy pszichológiai trauma után tapasztalna hajhullást”.

    4. Gyógyszerek

    A hajhullás a Mayo Clinic szerint számos gyógyszer gyakori mellékhatása, beleértve a rák, az ízületi gyulladás, a depresszió, a szívproblémák, a köszvény és a magas vérnyomás kezelésére használt gyógyszereket. Ezek az egészségügyi problémák pedig az életkor előrehaladtával általában gyakoribbá válnak.

    5. Pajzsmirigy állapotok

    A pajzsmirigy túl- és alulműködés egyaránt okozhatja a haj elvékonyodását vagy kihullását, jegyzi meg a Cleveland Clinic. A jó hír: A probléma jellemzően megszűnik, miután elkezdjük a pajzsmirigyhormonszintet kiegyensúlyozó gyógyszeres kezelést.

    6. Tápanyaghiány

    A hajunk nagyrészt fehérjéből áll, és idővel negatív hatással lehet, ha nem kapunk elég fehérjét az étrendünkben. „Ahogy öregszünk, az étvágy és az ízlés csökkenhet” – mondja Dr. Kakar. Ez potenciálisan azt eredményezheti, hogy az ember kevesebbet eszik és kevesebb tápanyagot visz be, ami növelheti a hajra ható tápanyaghiány esélyét – magyarázza.

    Mit tegyünk a haj elvékonyodása ellen?

    A ritkuló haj gyakran kezelhető. A kulcs annak kiderítése, hogy a hajszálak egyszerűen csak a kor miatt vékonyodnak-e el, vagy van-e valami mögöttes probléma, amit kezelni kell – mondja Dr. Kakar és Hsu.

    Íme, hogyan lehet ezt megtenni:

    1. Keress fel egy bőrgyógyászt

    Kérj időpontot, ha észreveszed, hogy a hajad kezd a szokásosnál vékonyabbnak tűnni, csomókban hullik ki, vagy ha kopasz foltokat kezdesz észrevenni. „Megvannak az eszközeink a hajhullás típusának meghatározásához” – mondja Dr. Hsu. – „A különböző hajhullás különböző kezelést indokol, ezért fontos, hogy meghatározzuk a kiváltó okot.” A pajzsmirigyzavar okozta haj elvékonyodását például pajzsmirigygyógyszeres kezeléssel lehet kezelni. Ha viszont a hajhullás a kemoterápiához kapcsolódik, akkor a Mayo Clinic szerint egy speciális hűtősapka használata a kezelés alatt segíthet a probléma minimalizálásában.

    2. Tweak up ápolási szokások

    Légy kíméletes a hajaddal, hogy elkerüld a töredezést vagy a további károsodást, ami miatt még vékonyabbnak tűnhet. Próbálj meg hajat mosni minden második napon vagy hetente néhányszor, ne naponta, kerüld a haj túlfésülését, és próbáld minimalizálni a hőeszközök, például a göndörítő pálca vagy a hajszárító használatát – mondja Dr. Kakar. Vedd figyelembe a jelenlegi festési rutinodat is: „Ha festeted a hajad, a legjobb, ha ezt szalonban, olyan stylistnál végezteted, aki olyan festékeket vagy rendszereket használ, amelyek kíméletesebbek a hajhoz, és segítenek megvédeni azt, mint például az Olaplex rendszer” – teszi hozzá.

    3. Ellenőrizd az étrended

    Győződj meg róla, hogy összességében elegendő kalóriát viszel be, és egyél sokféle egészséges, tápanyagban gazdag ételt. Különösen a fehérjére és az olyan ásványi anyagokra összpontosíts, mint a biotin, a cink és a magnézium – ajánlja Dr. Hsu. „A haj fehérjék láncolatából épül fel, így elegendő fogyasztása minimálisra csökkenti a tápanyaghiány kockázatát, amely gyengítheti a hajat” – mondja. Ha táplálékkiegészítőt fontolgatsz, keress olyat, amely kifejezetten a hajhullás kezelésére irányul. „Én személy szerint a Nutrafolt ajánlom minden páciensemnek” – mondja Dr. Hsu. – „Teljesen természetes, de úgy lett összeállítva, hogy bizonyos hajritkulásos okokat célozzon meg.”

    4. Próbálj ki egy vény nélkül kapható sűrűsödő vagy visszanövesztő terméket

    A sűrítő samponok, kondicionálók és spray-k olcsók, könnyen használhatók, és segíthetnek abban, hogy a hajad dúsabbnak tűnjön, különösen, ha rendszeresen használod – mondja Dr. Kakar. Próbáld ki az OGX Thick & Full Biotin & Collagen sampont vagy a Kristin Ess Hair Instant Lift sűrítő spray-t. „Számos vény nélkül kapható termék létezik a korral járó hajhullásra, köztük a Rogaine és a LED fényterápiás kezelések, mint a HairMax vagy a TheroDome” – mondja Dr. Kakar. (De vigyázat, a fényterápiás kezelések drágák). A legnagyobb előnyöket akkor fogod élvezni, ha a kezeléseket inkább előbb kezded el, mint később, de legyél türelmes. A Mayo Clinic szerint több hónapos rendszeres használatot is igénybe vehet, mire észreveszed a változást.

    5. Kérdezz a vényköteles lehetőségekről

    Az olyan szájon át szedhető gyógyszerek, mint a finaszterid, segíthetnek lassítani a hajhullást az AMAB-osoknál – jegyzi meg Dr. Kakar, de néhány hónapig eltarthat, amíg hatni kezd. A vérlemezkékben gazdag plazma injekciók, amelyek a rendelőben is elvégezhetők, egy másik lehetőség, amely bizonyos betegek számára hasznos lehet. A kezelés során a páciens vérét leveszik, a vérplazmát a véralvadást elősegítő, magas koncentrációjú vérlemezkékkel kombinálják, majd újra befecskendezik a fejbőrbe.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!