2024. április 26. péntek
More

    Hogyan hatnak a klímaberendezések az egészségünkre?

    A nyár és a kánikula miatt bárki használhatja a légkondicionálás hűsítő hatását autójában, otthonában és munkahelyén. Ma már nem is tudjuk, hogy máshogy szeretnénk elkerülni a klímahatásokkal való találkozást, ez azonban nem feltétlenül jelent mindig pozitív dolgokat.


    Valójában egy hűvösebb helyiségben jobban koncentrálhatsz, hatékonyabban dolgozhatsz, kellemesebb és kipihentebb lehetsz otthon, aludhatsz és jobban érzed magad. Érdemes körülnézni a piacon, ha klímát vásárolunk, az akciós és olcsó termékek nem mindig jobbak. Az ár és az energiafelhasználás mellett fontos figyelembe venni a szűrő természetét (allergiát okoz vagy nem), ami egészségünk szempontjából fontos. 

    Éghajlat: Mit teszünk a testünkkel?

    A nem megfelelő éghajlati viszonyok egész szervezetünket, de elsősorban légzőrendszerünket és vérkeringésünket érintik. Mindenki más-más módon alkalmazkodik a meleg és hideg környezet változásaihoz. Az ideális klíma alapján a hőmérséklet megítélése meglehetősen szubjektív, így a tünetek megjelenése nagyon eltérő lehet, attól függően, hogy ki érzékeny.

    A légkondicionált helyiségekben gyakran száraz a levegő, ami légzési kellemetlenséghez, légszomjhoz, valamint szem-, torok- és orrnyálkahártya-szárazsághoz vezethet. Ezenkívül fejfájást, szédülést és kimerültséget tapasztalhatunk. Sok embernek van megfázása, allergiás tünetei (orrfolyás, tüsszögés, köhögés, könnyező szem), sőt kötőhártya-gyulladás és fogfájás is. A száraz levegő is szárító hatással van bőrünkre. Ízületi fájdalom és gyulladás is előfordulhat, ha hideg levegő közvetlenül ér minket.

    A légkondicionálás ugyanazt a levegőt keringeti, hűti és szűri a helyiségben, ami azt jelenti, hogy nem helyettesíti friss levegővel. Ez a súlyos szénanátha-allergiában szenvedők számára előnyös lehet, mivel a kívülről érkező allergének nem jutnak be a helyiségbe, a helyiségben lévő allergéneket pedig a klíma pollenszűrője távolítja el.

    Ha azonban a klíma légtisztító és szűrőrendszere nem kellően tiszta, az ebben az esetben több gondot okozhat, mert ez a zárt rendszer kedvez a baktériumok, vírusok, gombák szaporodásának. A légiós betegség és a szisztémás gombás fertőzések, amelyek kórokozói a klímaberendezésekben megtelepedhetnek és a levegőbe kerülhetnek, nagyon ritkák lehetnek.

    Légiós betegség

    A betegséget a levegőbe permetezett fertőzött vízcseppek okozzák. A klinikai tünetek azonban csak más kockázati tényezők, például dohányzás, krónikus tüdőbetegség, immunhiány, cukorbetegség és krónikus vesebetegség jelenlétében jelentkeznek. A betegség 2-10 napos lappangási idő után kezd megjelenni, és influenzaszerű tünetekkel jár, mint például magas láz (Pontiac-láz), fájdalom, fullasztó köhögés, valamint mellkasi és izomfájdalmak. Főleg gyulladásos folyamatokat okoz a tüdőben, és különféle röntgensugarak is lehetnek.

    Súlyos és kezeletlen esetekben a kórokozók az elsődleges tüdőelváltozásoktól a bőrön, a szíven, a májon át a bélrendszerig többféle tünetet mutató gyulladásos betegségek kialakulásához vezethetnek. A diagnózis fontos része a baktériumok testnedvekből és vérből történő tenyésztése. A kezelés során széles spektrumú antibiotikumokat kell alkalmazni.

    Szisztémás gombás fertőzés

    A gombás fertőzések még gyakoribbak, mint a légiós-kór. Sokszor több gomba okozza a betegséget egyszerre. Ebben az esetben is elsősorban a legyengült személyek, a krónikus betegségekben szenvedők vannak kitéve a fertőzés okozta súlyos tüneteknek. A gomba spórái bejutnak a légutakba, elsősorban alsó légúti betegségeket és tüdőgyulladást okozva. A radiográfiás vizsgálatokkal nem lehet véglegesen meghatározni a fertőzés okát, ezért fontos a gomba antigének vérvizsgálata. Ha ez nem jár sikerrel, tüdőszövettani mintavételt kell végezni. A kezelést a lehető leghamarabb el kell kezdeni.Ha nem kezelik, a gomba megtámadhatja a szívet, a vesét, a szemet, sőt agyhártyagyulladást is okozhat.

    Hogyan előzhetjük meg a betegségeket?

    Ahogy a fentiekből is látszik, egészségünk múlhat a különféle speciális szűrők rendszeres karbantartásán.

    Még otthon, munkahelyen, autóban is megköveteli a klíma legalább évente egyszer a vegyszeres tisztítást. Ha azonban a szakember úgy találja, hogy a szűrőnek már nem elég a vegyszeres kezelés, ki kell cserélni. Ezzel sok bajtól kímélhetjük meg magunkat. Ezenkívül biztosíts mérsékelt hűtést, és kerüld a hideg levegő kijutását.

    A rendszeres szellőztetésről sem szabad megfeledkezni. A „szárító” hatás megelőzhető bőséges folyadékfogyasztással, hidratálókrémek használatával, műkönnyezéssel. Ha légkondicionált helyen dolgozol vagy vásárolsz, vigyél magaddal egy könnyű kardigánt és pulóvert arra az esetre, ha fázol. C-vitaminnal erősíthetjük immunrendszerünket.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!