2024. április 26. péntek
More

    Babafürdetés

    A nap fénypontja, amikor a család megfürdeti a babát. Egy kellemes meleg, pihentető, szórakoztató fürdőzést mindenki szeret. Mutatunk pár tippet, hogy még szórakoztatóbbá váljon ez!


    Újszülött baba

    Az első fürdést a lehető leghosszabb időre el kell halasztani. A magzatvíz, amely még mindig látható a babán, nagyon hasznos anyag, amely védi és táplálja a bőrt, és segít neki alkalmazkodni a kinti élethez. Azonnali eltávolítása rossz gyakorlat, és gyakran okozza azt, hogy a baba bőre már újszülött kortól foltokban hámlik. Ügyelj arra, hogy a köldökcsonk ne legyen víznek kitéve, és soha ne áztasd vízbe.

    Még később sem szükséges naponta fürdetni, mivel az újszülöttek általában egy-két hétig végig sírnak alatta. A kezük és a lábuk a „semmiben” tekergőzik, megijednek, nem érzik magukat biztonságban. Ilyenkor egyszerűbb lehet, ha meleg folyóvízben mosod meg a popsiját, és olajos vattával dörzsölöd át. De aztán változnak a dolgok, és a kicsi lassan hozzászokik a csobbanás gondolatához! A legtöbb baba imádja a fürdést, és boldogan fekszik a mama vagy a papa biztonságos tenyerében. Ekkor válik igazán fontossá, hogy a fürdés mindenki számára zökkenőmentes, élvezetes tevékenységgé váljon.

    Tippjeink

    • Fűtsd fel a fürdőszobát körülbelül 26 fokra elektromos radiátorral vagy sugárzó fűtőtesttel.
    • A pelenkázószőnyegen vagy a padlón legyen a következő: tiszta ruhák, pelenka, babaolaj, babatörlőkendő, zsebkendő, fürdőlepedő. A legjobb, ha mindezt egy kosárban, oldalt helyezed el.
    • Készítsd elő a baba fürdővizét kellemes, körülbelül 36-37 fokos testhőmérsékletűre.
    • Amikor levetkőzteted a babát, tarts készenlétben egy textilpelenkát, mivel a legtöbb újszülött azonnal bepisil, amint leveszik a pelenkát róla. Vigyázz, nehogy pont az előkészített tiszta ruha szennyeződjön be! Töröld le a vizelet maradványait törlőkendővel vagy olajos vattával.
    • Fogd meg a babát bal kezeddel, a tarkójánál és a vállánál, egy vagy két ujjadat a hóna alatt pihentetve. Óvatosan úsztasd előre-hátra.
    • Kerüld a szappan használatát, előfordulhat, hogy speciális babafürdető termékre van szükséged.

    Néhány hetesen

    Ha a szülőkként egészségesek vagytok és nincsenek bőrbetegségeitek, nyugodtan fürödhettek a babával. Az egész procedúra azonban még így sem tarthat 10 percnél tovább, hogy elkerüljétek a baba bőrének kiszáradását. Valakinek kint kell maradnia, hogy segítsen kiszedni a babát. Egy jó meleg fürdő akkor is segíthet, ha a babának fáj a hasa.

    Fél éves korban

    Kezd hatalmas csobbanássá válni a fürdetés, a baba csapkod és sikoltozik, mindenfelé úszkál, ezért jobb, ha te sem öltözöl túl. Ebben a korban a legtöbb baba már kinövi a belülről formázott babafürdetőt. A gyakoriságot attól tedd függővé, mennyire bírja a bőre. Ha nem túl száraz, akkor naponta fürdetheted, ha könnyen kiszárad, akkor két-háromnaponta, száradásgátló fürdőtermékkel és hidratálóval.

    Évente

    A nagy kádban akár fél órát is fürdetheted a testvérével. Ne hagyd őket most egyedül, még addig se, amíg tart a fürdés! Jó ötlet egy csúszásgátló szőnyeget tenni a kádba. Adj a fürdővízhez olyan fürdetőszert, amely megakadályozza, hogy a bőr átnedvesedjen és kiszáradjon. Különösen télen ügyelj arra, hogy természetes olajokkal újrakend és testápoló krémekkel hidratáld.

    Kétéves korban

    Kényelmesebb, ha úgy emeled ki a kádból, hogy megfogod a kezét, és a kád melletti törölközővel ellátott stabil székre ülteted át. Így nem kell felemelned őt, ami különösen hasznos, ha már úton van a kistesó. Kétéves kortól kipróbálhatod a hidegfürdőket, amelyek illóolajokat tartalmaznak, és hatékonyan oldják az eldugult orrot és segítik a váladék felköhögését.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!