2024. április 16. kedd
More

    Miért játszanak a macskák az étellel?

    Nyilvánvalóan nekünk, embereknek is vannak különleges étkezési szokásaink. De meglepő módon a macskák sem kivételek, mert nekik is nagyon speciális igényeik vannak. De mi állhat e szokatlan étkezési szokások hátterében?


    Dr. Sarah Gorman, a Boston Animal Hospital munkatársa úgy véli, hogy a macska meglehetősen nehézkes étkezési szokásai mögött öröklött ösztönei és tanult viselkedései is meghúzódnak. Ezek kombinációja alakítja ki a cica egyéni étkezési szokásait.

    A macskáknak más az ízlésük?

    Dr. Ryane E. Englar, a Kansasi Állami Egyetem adjunktusa és klinikai oktatási koordinátora hasonlóan vélekedik az étkezési szokásokról. Hozzáteszi azonban, hogy ezek a szokások magukban foglalhatják a személyes ízlést is, amely az emberekhez hasonlóan macskánként eltérő. Mégis, ha a normális mintát akarjuk vizsgálni, vissza kell térnünk a tudományhoz.

    Gorman úgy véli, hogy elsősorban a vadmacska-populációkat kell tanulmányozni ahhoz, hogy megértsük, hogyan alakultak ki ezek a viselkedési formák. Ilyen például az, hogy előszeretettel esznek egyedül, előszeretettel lopják az ételt, és hajlandóak csak az utódokkal megosztani a táplálékot. Ezenkívül az élelem hőmérséklete is kardinális kérdés lehet. Vadon élő társaik például frissen eszik meg az élelmet, miután azt levadászták. Mivel a macskák táplálkozási szokásai a természetes és a tanult viselkedés kombinációjának eredményei, az, hogy mit esznek kölyökként, nagy szerepet játszik abban, hogy felnőttként mit esznek és mit nem.

    A szakértők úgy vélik, hogy a macskák étkezési szokásai sok tekintetben attól függnek, hogy mit látnak az anyjuktól, és mit ettek gyermekkorukban. „Az állatorvosok sok erőfeszítést tettek a kiscicák különféle élelmiszerekkel és konzervekkel való etetésére, hogy felfedezzék, a táplálék sokféle formában létezhet” – mondta Gorman. „Ha egy macska gyerekkorában csak konzervet eszik, és felnőttként szárazeledelre cseréled neki, valószínűleg csak bámulja az ételt.”

    Általános viselkedésminták étkezés közben

    Bár minden macskának teljesen egyedi étkezési szokásai lehetnek, összeszedtük az 5 leggyakoribb viselkedést, amely jellemző rájuk.

    Mohóság

    Először is nézd meg, hogy elegendő táplálékot adsz-e a macskádnak, és nem eszi-e meg gyorsan, mert olyan keveset kap. Ezenkívül ezt megteheted, hogy megóvod az ételét a rájuk leselkedő veszélyektől, például a környéken tartózkodó egyéb háziállatoktól. Abban az esetben, ha cicád falánk, Gorman azt javasolja, hogy fektess be egy olyan automata etetőbe, amely kis mennyiségű táplálékot naponta néhány alkalommal kiadagol.

    Játszani az étellel

    Észreveheted, hogy a cicád játszik az ételével. Ennek oka természetes vadászösztönére vezethető vissza, illetve arra, hogy fontos számára a becserkészés vagy az étel leölése. Emiatt a cicák gyakran játszanak az ételükkel.

    Egyedül eszik

    Néhány cica csak akkor eszik, ha egyedül van, hogy elkerülje a figyelemelvonást. Ugyanis bár ragadozók, nem állnak a tápláléklánc csúcsán, ezért mindig ügyelj arra, hogy nagyobb állatokat ne etess vele együtt. Ez ösztönösen arra kényszerítheti a macskákat, hogy csendesen és egyedül egyenek, távol a veszélyes helyzetektől, vagy olyan biztonságos helyen, ahol jól érzik magukat.

    Gyűjti a trófeákat

    Ha van egy macskád, amely tud kint sétálni, akkor valószínűleg ismered azt a jelenséget, amikor az egerek, vakondok és más háziállatok tetemeit az udvaron hagyja. Ennek az az oka, hogy a cicák még jóllakott állapotban sem hagyják abba a vadászatot. Mert ha elkapnak valamit, de nem éhesek, elrejtik valahol a zsákmányt, hogy később visszatérjenek.

    Nem eszik

    Ha a macskád hirtelen megtagadja az evést, Englar azt mondja, először érdemes megfontolni az étrend megváltoztatását. A kevésbé magabiztos macskák szoronghatnak és stresszesek lehetnek, amikor megváltoztatják az ételüket. A stressz hatására abbahagyják az evést. Ha azonban nem történik változás a macskád étrendjében vagy környezetében, akkor mielőbb keresd fel az állatorvost, mert akár súlyos betegség is állhat a háttérben.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!