2024. április 25. csütörtök
More

    A macska nyávogásának okai

    Ha a macska nyávog, az teljesen természetes. De ha túl sokat csinálja, sokkal többet, mint korábban, érdemes utánajárni, mi váltja ki ezt.


    Az érzékei károsodnak

    Ha egy macska látása vagy hallása romlik, azt gyakran sok nyávogás kíséri. Az ezzel járó nehézségek zavarhatják és megijeszthetik. Ezt jelzi az esti vagy éjszakai nyávogás. Amikor kialszik a villany, a macskát még nagyobb sötétség és csend veszi körül, ezért szinte elveszettnek érezheti magát, és kétségbeesésében nyávogni kezd.

    Macskád érzékszervei észrevétlen baleset vagy betegség miatt is romolhatnak, amit az állatorvos segíthet kideríteni. Ez az öregedő állatoknál is gyakori.

    Sajnos egy idős állat érzékszerveit nem lehet visszaállítani a régi állapotába, de segíteni lehet a macskának. Jó, ha a környezetet, a bútorok elrendezését és az etetőhelyet állandóan fenntartjuk. Kerüljük a hirtelen zajokat, és jó, ha több érintéssel és szóval biztosítjuk a macskát a jelenlétünkről. A fiatalabb állatok jobban alkalmazkodnak az érzékszervi romláshoz, de nekik is szükségük van segítségre.

    Fájdalom, betegség

    Amikor fájdalmaid vannak, panaszkodsz rá, és néha még sírsz is. Ugyanez történhet a macskákkal is, bár ritkábban. A fájdalom miatti nyávogás azonosításában egyéb tünetek is segíthetnek. Hasznos megfigyelni, hogy a cica eszik-e, iszik-e, ürít-e, és mennyire aktív. A biztonság kedvéért érdemes előrehozni az esedékes állatorvosi vizsgálatot. A vizsgálat nemcsak a fájdalom forrását, hanem egyéb rendellenességeket is felfedhet. Lehet, hogy hormonális probléma áll a háttérben, pontosabban pajzsmirigy-túlműködés. Egy másik ok lehet egy idegrendszeri rendellenesség, a hiperesztézia, amely különösen a középkorú cicáknál gyakori. További tünetek a kitágult pupillák, az agresszió, a nyugtalanság és a túlzott mosakodás. Egy másik lehetséges probléma az agydaganat.

    Tüzelés

    Az ivarérett, tüzelő nőstény macskák hajlamosak nagy zajt csapni. A nyávogás ebben az esetben nem más, mint kandúrnyávogás. A macska viselkedése is szélsőséges lehet: többet dörgölőzik a gazdihoz, a hátán hempereghet, de szokatlan agresszivitást is mutathat. Bár léteznek gyógyszerek, amelyekkel megnyugtathatjuk a háborgó macskát, jobb, ha nem juttatunk feleslegesen hormonokat a szervezetébe. Csak idő kérdése, hogy mikor hagyja abba a tüzelést.

    Szenilitás

    Szenilitás nemcsak az embereknél, hanem az idősödő macskáknál is előfordulhat. A szorongás zavartá, bizonytalanná, szorongóvá teheti az állatot, és ezért a szokásosnál nagyobb valószínűséggel nyávog. A kísérő tünetek közé tartozik a sok alvás és a koordinációs nehézségek.

    Az idősödő, szenilis macska, valamint az érzékszervek romlása miatt zavart macska számára fontos az állandóság és az emberi közelség.

    Magányos, unatkozó

    A sok nyávogás lehet pszichológiai eredetű. A macskák általában akkor nyávognak, ha unatkoznak, hogy szórakoztassák magukat, de a magányosságot is kifejezhetik.

    A gazdival töltött idő, a velük való játék, és ha lehetséges, egy cicatárs örökbefogadása segíthet felvidítani őket.

    Tudd a macskád szokásait!

    A nyávogás mennyiségét egyrészt a fajtához, másrészt a macska személyiségéhez és korábbi viselkedéséhez kell viszonyítani. Egyes fajták különösen hangosak, mint például a sziámi, míg a Maine Coon hangja alig hallható. A fajtából adódó túl sok vagy túl kevés nyávogás azonban olyan tulajdonság, amely már kiscicakorától kezdve jelen van, és nem olyasmi, ami idővel alakul ki.

    Fontos, hogy bármilyen nyávogásról legyen is szó, és bármilyen idegesítő is, a cicát nem szabad lekiabálni vagy bántani miatta. A türelem itt aranyat ér, csakúgy, mint a figyelem és a sok-sok szeretet.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!