2022. július 1. péntek
More

  Konyharuha mosása: így csináld!

  Ahányszor használunk konyharuhát, keveset figyelünk rá, pedig a kórokozók könnyen elszaporodhatnak rajta, ha nem mossuk és cseréljük rendszeresen.


  A háztartásokba kell konyharuha, a tányérokat, üvegeket ezzel szárítjuk, esetenként ezzel fogunk, és még hosszassan sorolhatnánk, mi mindenre hasznos. Mivel a konyharuhákat gyakran nedvesen hagyjuk, ez ideális táptalajt biztosít a baktériumok szaporodásához.

  A konyharuhákat a használati módtól függően egy-két naponta cserélni és mosni kell. Kelly Reynolds, az Arizonai Egyetem kutatója használt konyharuhákat tanulmányozott, és megállapította, hogy a coliform baktériumok 89 százaléka megtalálható rajtuk, és egynegyedük pedig E. coli-val is szennyezett.

  Bár nem minden baktérium káros az egészségre, az E. coli gyulladásos folyamatokat okozhat a bélrendszeren kívül, bizonyos baktériumtörzsek pedig hasmenést okozhatnak. A probléma az, hogy konyharuhával letörölve ezek a kórokozók tiszta tányérokra, poharakra kerülnek, ami által bejuthatnak a szervezetbe. Ételmérgezést is okozhatnak, ha az immunrendszer legyengül.

  Ezt tedd!

  Szárítsd meg!

  A meleg, párás környezet ösztönzi a baktériumok számának növekedését, ezért ügyelj arra, hogy a használt konyharuhákat terítsd ki, ne tartsd nedvesen, és hagyj időt a megszáradásra.

  Áztasd be!

  Mosás előtt a konyharuhát érdemes forró vízbe áztatni, némi fertőtlenítő, antibakteriális fehérítővel keverve, ha vissza akarjuk állítani a színt. Érdemes folttisztítót is önteni rá, ha a folt makacs, de akár egy kis szódabikarbónát és ecetet is önthetünk a foltra, mielőtt a konyharuha a gépbe kerül.

  A konyharuhák főzése is régi, jól bevált technika, ebben az esetben tegyük a ruhákat egy nagy szappanos edénybe, öntsük fel forró vízzel és főzzük egy órán keresztül. A főzés még a legmakacsabb foltokat és szagokat is eltávolíthatja.

  Mosd ki!

  Mosd ki a konyharuhát magas, legalább 60 fokon, ahol a mikrobák biztosan elpusztulnak. Semmi esetre se mosd össze a konyharuhát mással, mindig tartsd külön a gépben, különben átjuttatja a kórokozókat más ruhadarabokra.

  Vasald ki!

  Lehet, hogy nem gondolod, hogy szükséges a konyhai ruhaanyagok vasalása, és bár a magas hőmérséklet a fertőtlenítést is segíti, érdemes lehet a tiszta, mosott anyagokat vasalni.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!