2024. április 26. péntek
More

    Ezek lehetnek a következményei a leégésnek

    A napfény sokszor emlegetett áldásos hatásai mellett sajnos számos veszély forrása. A legismertebb fénykárosodás a napégés, amelyet főként a hosszú hullámú UV-B sugarak okoznak.


    A napkárosodást elsősorban a bőrünket és szemünket érő láthatatlan ultraibolya és látható fény okozza. Az ultraibolya sugarak mellett a napfény harmadik összetevőjével, az infravörös sugarakkal kell számolni, amely melegítő hatást kölcsönöz a napnak, és különféle hőkárosodásokhoz, például hőgutához és napszúráshoz vezethet.

    A leégés során fellépő bőrgyulladás hirtelen jelentkezik, általában 3-6 órával a napozás után. Akut égő érzés és fájdalom élénkvörös színnel párosul. Súlyosabb formáiban kisebb-nagyobb hólyagok is kialakulnak, amelyek nedves hámhibát hoznak létre. A súlyos leégés bőrtünetei kellemetlen érzéssel, hányingerrel és hányással járhatnak.

    A bőr hűtése és a sok víz fogyasztása nagyon fontos. A legjobbak a hűsítő shake-ek, a vízbázisú kortikoszteroidos krémek, amelyek semlegesek a leégés esetén, valamint a többszöri hidegvizes hűtés.

    A zsíros, sűrű krémek, paszták, áztatott borogatások, gyógynövénykészítmények nem ajánlottak. Az I. fokozatú napégés bőrpírja hámlasztással néhány nap alatt meggyógyítja a bőrt.

    Ha az eljárás nagyobb bőrfelületeket érint, vagy hólyagképződéssel jár, és rossz általános egészségi állapot kíséri, feltétlenül szükséges a kórházi és szakorvosi ellátás. Ilyenkor steril, antiszeptikus kötszerekkel, hámlasztó kenőcsökkel megelőzhető a hólyag és a hámterületek fertőzése.

    Egyes esetekben szükség lehet a tetanusz vagy az antibiotikumok emlékeztető adásaira. A bőr kiterjedt égési sérülései nagyfokú folyadékveszteséggel járnak, amit ebben az esetben folyadékinfúziók pótolnak.

    A gyerekeknek óvatosabbnak kell lenniük, mert bőrfelületük és testtömegük aránya jóval magasabb, mint a felnőtteké, így egy kis leégés kiszáradáshoz vezethet.

    Egyes kozmetikai termékek, helyi kenőcsoldatok és egyes orális gyógyszerek szintén fényérzékenységet okozhatnak. Ha ezek az anyagok a napon érintkeznek a bőrrel, néhány perc alatt megéghetnek és felhabosodhatnak. Ilyenkor a megmaradt pigmentfoltok esélye is nagyobb.

    Fototoxikus dermatitisről, más néven fotokontakt dermatitisről beszélünk, amikor például a dekorkozmetikumok, parfümök, kenőcsök, krémek, bizonyos növényi levek mérgező módon érzékennyé teszik a bőrt a napfényre. Leégés csak azokon a korlátozott területeken fordul elő, amelyeket a gyógyszer elér. A gyulladás megszűnése után barna foltok maradnak.

    A szisztémás fényérzékenységet olyan esetekben kell figyelembe venni, amikor a fényérzékenyítők a teljes bőrfelület fényérzékenységét okozzák szájon át, injekcióval vagy infúzióval bevéve. A napégésszerű, gyakran égető, viszkető tünetek viszont csak ott jelentkeznek, ahol nem takarja el a ruházat, vagyis elsősorban az arcon, váll tájékán, karokon. A legtöbb esetben különböző vízhajtók, idegrendszerre ható készítmények, bizonyos gyulladáscsökkentők, fogamzásgátló tabletták érzékenyítik a helyzetet.

    A napfény késői káros hatásai jellemzően hónapokkal és évekkel a fénynek való kitettség után jelentkeznek. Egy mélyebb, hólyagos leégést követően szeplők és apró pigmentfoltok jelennek meg, és sokáig megmaradnak. Fototoxikus dermatitis után éles barna folt marad a helyén. Tipikus például a fül előtti területen, parfüm miatt.

    A hosszan tartó fénysugárzás, a gyakori napozás és a bőr korai öregedése egyaránt hozzájárulhat a fotoöregedés kialakulásához. Az epidermisz vastag, száraz, érdes tapintású és ráncos lesz. Kis világosbarna foltok és értágulatok láthatók rajta. Ezenkívül különféle „rákos” jóindulatú bőrkinövések is előfordulhatnak.

    Mivel nem képes minden UV-sugárzás okozta kis DNS-sérülést helyreállítani a szervezet, évekkel később rosszindulatú, nem melanómás bőrdaganatok (bazálissejtes karcinóma, gerincvelőrák) alakulhatnak ki.

    A gyermekkori leégés egyre fontosabbá vált a rosszindulatú melanoma kialakulásában.

    Az enyhe sérülések ideális kezelése a megelőzés. A fényvédelemnek kifinomultnak kell lennie. Kerüld a napozást erős UV-sugárzás idején. Ha ez elkerülhetetlen, védd a lehető legtöbb bőrfelületet könnyű, légáteresztő ruházattal. Viselj sapkát és UV-szűrő napszemüveget.

    Tengerparton, hegyi sportolás közben vigyél fel bőséges fényvédő krémet. Válassz védőkészítményt is az UV-A tartományban.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!