2023. március 29. szerda
More

  A cukorbetegség elleni gyógyszer segít a betegeknek soha nem látott mennyiségű súlyvesztésben – 1. rész

  Egy új tanulmány szerint a 2-es típusú cukorbetegség elleni gyógyszer, a tirzepatid drámai fogyást is eredményezett, ami reményt ad az elhízással küzdők számára.


  A tirzepatid nevű gyógyszer két, a természetben előforduló hormonra hat, amelyek segítenek a vércukorszint szabályozásában, és részt vesznek a bélből az agyba küldött teltségjelzésekben. 

  A kutatók észrevették, hogy azok az emberek, akik a gyógyszert szedték a cukorbetegségükre, fogytak is. Az új vizsgálat olyan emberekre összpontosított, akik cukorbetegség nélkül is elhízottak, és még nagyobb súlyvesztést tapasztaltak.

  A három vizsgált dózis közül a legmagasabbat szedők testsúlyuk 21%-át veszítették el – egyes esetekben akár 50-60 kilót is.

  Dr. Robert Gabbay, az Amerikai Diabétesz Szövetség tudományos és orvosi vezetője szerint a műtéten kívül semmi más nem biztosított ilyen mértékű fogyást. A teljes tanulmányt szombaton mutatták be az ADA New Orleansban tartott éves kongresszusán, és ezzel egyidejűleg a New England Journal of Medicine című orvosi folyóiratban is közzétették.

  A Novo Nordisk 2021-ben jóváhagyott másik elhízás elleni kezelése, a szemaglutid, átlagosan legfeljebb 15%-os súlycsökkenést biztosít. A fogyókúrás gyógyszerek korábbi generációi csak körülbelül 5%-os súlycsökkenést eredményeztek, és sokuknak tiltó mellékhatásai voltak.

  “Ilyen eszközeink még nem voltak” – mondta Gabbay. “Szerintem ez nagyon izgalmas.”

  A vizsgálatban résztvevők többsége számára a tirzepatid mellékhatásai nem voltak súlyosak, mondta Jeff Emmick, a gyógyszert gyártó Lilly gyógyszeróriás cukorbetegséggel foglalkozó részlegének termékfejlesztési alelnöke.

  Ajánló   Tények a cukorbetegségről

  Az aktív hatóanyagot kapó résztvevők mintegy 15%-a esett ki a 72 hetes vizsgálatból, körülbelül egyharmaduk gyomor-bélrendszeri mellékhatások miatt. Eközben a placebót kapó önkéntesek 26%-a hagyta abba a kísérletet. Emmick elmondta, hogy szerinte őket a súlycsökkenés elmaradása miatt frusztrálhatta.

  A tirzepatid még nem áll rendelkezésre fogyókúrára, de a Lilly reméli, hogy még ebben az évben frissített ütemtervet kap az FDA-tól, mondta el Emmick. Mielőtt a gyógyszer fogyókúrás célú felhasználását engedélyezné, a szabályozó hatóság először azt akarhatja, hogy a Lilly fejezzen be más, folyamatban lévő vizsgálatokat, amelyekben a tirzepatidot elhízott és cukorbeteg embereken, valamint a gyógyszeres kezelés életmódbeli változtatásokkal való kiegészítését vizsgálják.

  Gabbay szerint a 15% és több, mint 20% közötti súlycsökkenés megváltoztathatja az orvosok cukorbetegség kezelésének módját is: a vércukorszint csökkentéséről a teljes remisszióra való törekvésig.

  Egy korábbi, a tirzepatidot cukorbetegségben vizsgáló tanulmány kimutatta, hogy a résztvevők fele, akiknél a cukorbetegség korai stádiumban volt, a gyógyszer szedése alatt remisszióba került. 

  “Ez potenciálisan megváltoztathatja azt, ahogyan a 2-es típusú cukorbetegek terápiájáról gondolkodunk” – mondta.

  Gabbay szerint azt még nem tudni, hogy az így elért remisszió csökkenti-e a cukorbetegség tipikus szövődményeit, amelyek közé a szív- és érrendszeri betegségek, az ideg- és vesekárosodás, valamint a végtagamputációk tartoznak.

  Ajánló   A kutatók ultrahang segítségével mutatják be a cukorbetegség gyógymódját

  Az sem világos még, hogy a tirzepatid biztosítja-e azokat a kardiovaszkuláris előnyöket, amelyeket a szemaglutid nyújt, mondta Dr. David Rind, a bostoni székhelyű Institute for Clinical and Economic Review orvosigazgatója. 

  Rind szerint hasznos lenne egy fej-fej melletti vizsgálatot végezni a két gyógyszer között, hogy kiderüljön, vannak-e különbségek az egészségügyi előnyeikben.

  “A kérdés az, hogy a tirzepatid egy fokkal jobb-e, mint az összes (egyéb fogyókúrás) gyógyszer”. mondta Rind. “Minden bizonnyal van okunk azt gondolni, hogy az lehet, de nem hiszem, hogy ez még bizonyított lenne”.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!