2024. április 26. péntek
More

    Hogyan lehet megszabadulni a szúnyogoktól az udvaron?

    A gyümölcslegyekhez hasonlóan a nyári hónapokban rengeteg szúnyog van, és bár a közelükben határozottan zümmögő hangot adnak ki, egyetlen rovart is nehéz lehet felismerni és kezelni. Aggódni azonban nem kell, összeszedtük ezt az átfogó útmutatót, hogy végigvegyük, hogyan kezelheted legjobban ezeket a kártevőket.


    1. Állítsd be a körülményeket

    Lehet, hogy az udvaron azért van rengeteg szúnyog, mert ideálisak az életkörülmények. Távolíts el minden állóvizet, vágd le a füvet, és takaríts el minden törmeléket. Az állóvíz vonzza a szúnyogokat, mert oda rakják le a tojásaikat, ezért ürítsd ki és tisztítsd meg madárfürdőidet, és szüntesd meg a kisebb tócsákat.

    2. Ragadozók telepítése

    A szitakötők a szúnyogok természetes ragadozói. Egy vízjáték általában segít a szitakötőket az udvarra vonzani, akárcsak a sziklák, amelyeken napozhatnak. 

    Ha van tavad, bizonyos halak, például az aranyhalak is megeszik a szúnyoglárvákat, ami segíthet a populáció csökkentésében. A tó vizéhez lárvaölő szúnyogirtószert is adhatsz, bár mindenképpen ellenőrizd, hogy az nem árt-e a meglévő halaknak. A szúnyogok elriasztása érdekében a vizet is tartsd forgásban egy szivattyúval.

    3. Használj házi szereket

    Hasonlóan a szúnyogok beltéri kezeléséhez, sok ugyanolyan technikát alkalmazhatsz a szabadban is, hogy akadályt hozz létre. A levendulagyertyák rövid távon is hatékonyak lehetnek a szúnyogok elriasztására, míg a rezgő ventilátorok megakadályozhatják a szúnyogok repülését. A szúnyogok elriasztására alkalmas természetes olajokkal rendelkező növények, például a menta és a macskamenta is megjelenhetnek a kertben.   

    4. Használj rovarirtót

    A legtöbb háztartási áruházban kaphatók kültéri ködképzők és aeroszolok. Javasoljuk, hogy ne vegyszeres, hanem növényi eredetű készítményt válassz. Bármelyik rovarirtót is választod, győződj meg róla, hogy betartod az utasításokat és a biztonsági előírásokat. Alkalmazd ott, ahol valószínűleg nagy a szúnyogpopuláció, például fészerekben és garázsokban.

    5. Védekezz

    Ne feledd, hogy szükség esetén alkalmazz szúnyogriasztót a bőrödre, és ha a szúnyogriasztó hatása elmúlik, alkalmazd újra. A CDC azt javasolja, hogy az EPA által regisztrált rovarriasztókat használd, és a legjobb védelem érdekében viselj hosszú ujjú inget és nadrágot.

    Három év alatti gyermekeknél nem szabad citromos eukaliptuszolajat vagy para-mentán-diolt tartalmazó termékeket használni. A kisgyermekek kezére, szemére, szájára, illetve a bőr bármely vágott vagy irritált részére sem szabad a repellert alkalmazni. 

    6. Fektess be egy csapdába

    A piacon különböző típusú szúnyogcsapdák kaphatók beltéri és kültéri használatra egyaránt. Ezek azonban általában vagy fény vagy illat segítségével vonzzák a szúnyogokat, majd elektromos árammal érintkezve csapdába ejtik vagy elpusztítják őket. A fejlettebbek a rovarokat a közelükbe vákuumozzák.

    Hogyan lehet megszabadulni a szúnyogcsípésektől?

    Sajnos, még ha minden óvintézkedést megteszel is a szúnyogok megelőzésével, néha egy-egy szúnyog átcsúszik a védelmen, és megcsíphet. Mindig borzalmas pillanat, amikor rájössz, hogy nem tudod abbahagyni egy bizonyos pont vakarását, aztán a bőr kiújul, és tudod, hogy néhány kellemetlen napnak nézel elébe.

    A jó hír az, hogy vannak bizonyos lépések, amikkel csökkentheted a szúnyogcsípés hatásait. A CDC a következő lépéseket ajánlja:

    1. Mosd le a csípést szappanos vízzel és öblítsd le. 

    2. Tarts friss jégköteget a csípésre 10 percig, és szükség szerint alkalmazd újra. Ennek csökkentenie kell a duzzanatot és a viszketést. 

    3. Keverj össze egy evőkanál szódabikarbónát néhány csepp vízzel, hogy pasztát készíts.  Vidd fel ezt a pasztát a csípésre, és hagyd hatni 10 percig, mielőtt lemosnád. 

    4. A gyógyszertárban vásárolhatsz antihisztamin krémet is, hogy enyhítsd a viszketést. 

    Ha a tünetek súlyosbodnak, fordulj orvoshoz.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!