2023. március 27. hétfő
More

  Hogyan lehet megszabadulni a szúnyogoktól az udvaron?

  A gyümölcslegyekhez hasonlóan a nyári hónapokban rengeteg szúnyog van, és bár a közelükben határozottan zümmögő hangot adnak ki, egyetlen rovart is nehéz lehet felismerni és kezelni. Aggódni azonban nem kell, összeszedtük ezt az átfogó útmutatót, hogy végigvegyük, hogyan kezelheted legjobban ezeket a kártevőket.


  1. Állítsd be a körülményeket

  Lehet, hogy az udvaron azért van rengeteg szúnyog, mert ideálisak az életkörülmények. Távolíts el minden állóvizet, vágd le a füvet, és takaríts el minden törmeléket. Az állóvíz vonzza a szúnyogokat, mert oda rakják le a tojásaikat, ezért ürítsd ki és tisztítsd meg madárfürdőidet, és szüntesd meg a kisebb tócsákat.

  2. Ragadozók telepítése

  A szitakötők a szúnyogok természetes ragadozói. Egy vízjáték általában segít a szitakötőket az udvarra vonzani, akárcsak a sziklák, amelyeken napozhatnak. 

  Ha van tavad, bizonyos halak, például az aranyhalak is megeszik a szúnyoglárvákat, ami segíthet a populáció csökkentésében. A tó vizéhez lárvaölő szúnyogirtószert is adhatsz, bár mindenképpen ellenőrizd, hogy az nem árt-e a meglévő halaknak. A szúnyogok elriasztása érdekében a vizet is tartsd forgásban egy szivattyúval.

  3. Használj házi szereket

  Hasonlóan a szúnyogok beltéri kezeléséhez, sok ugyanolyan technikát alkalmazhatsz a szabadban is, hogy akadályt hozz létre. A levendulagyertyák rövid távon is hatékonyak lehetnek a szúnyogok elriasztására, míg a rezgő ventilátorok megakadályozhatják a szúnyogok repülését. A szúnyogok elriasztására alkalmas természetes olajokkal rendelkező növények, például a menta és a macskamenta is megjelenhetnek a kertben.   

  4. Használj rovarirtót

  A legtöbb háztartási áruházban kaphatók kültéri ködképzők és aeroszolok. Javasoljuk, hogy ne vegyszeres, hanem növényi eredetű készítményt válassz. Bármelyik rovarirtót is választod, győződj meg róla, hogy betartod az utasításokat és a biztonsági előírásokat. Alkalmazd ott, ahol valószínűleg nagy a szúnyogpopuláció, például fészerekben és garázsokban.

  5. Védekezz

  Ne feledd, hogy szükség esetén alkalmazz szúnyogriasztót a bőrödre, és ha a szúnyogriasztó hatása elmúlik, alkalmazd újra. A CDC azt javasolja, hogy az EPA által regisztrált rovarriasztókat használd, és a legjobb védelem érdekében viselj hosszú ujjú inget és nadrágot.

  Három év alatti gyermekeknél nem szabad citromos eukaliptuszolajat vagy para-mentán-diolt tartalmazó termékeket használni. A kisgyermekek kezére, szemére, szájára, illetve a bőr bármely vágott vagy irritált részére sem szabad a repellert alkalmazni. 

  6. Fektess be egy csapdába

  A piacon különböző típusú szúnyogcsapdák kaphatók beltéri és kültéri használatra egyaránt. Ezek azonban általában vagy fény vagy illat segítségével vonzzák a szúnyogokat, majd elektromos árammal érintkezve csapdába ejtik vagy elpusztítják őket. A fejlettebbek a rovarokat a közelükbe vákuumozzák.

  Hogyan lehet megszabadulni a szúnyogcsípésektől?

  Sajnos, még ha minden óvintézkedést megteszel is a szúnyogok megelőzésével, néha egy-egy szúnyog átcsúszik a védelmen, és megcsíphet. Mindig borzalmas pillanat, amikor rájössz, hogy nem tudod abbahagyni egy bizonyos pont vakarását, aztán a bőr kiújul, és tudod, hogy néhány kellemetlen napnak nézel elébe.

  A jó hír az, hogy vannak bizonyos lépések, amikkel csökkentheted a szúnyogcsípés hatásait. A CDC a következő lépéseket ajánlja:

  1. Mosd le a csípést szappanos vízzel és öblítsd le. 

  2. Tarts friss jégköteget a csípésre 10 percig, és szükség szerint alkalmazd újra. Ennek csökkentenie kell a duzzanatot és a viszketést. 

  3. Keverj össze egy evőkanál szódabikarbónát néhány csepp vízzel, hogy pasztát készíts.  Vidd fel ezt a pasztát a csípésre, és hagyd hatni 10 percig, mielőtt lemosnád. 

  4. A gyógyszertárban vásárolhatsz antihisztamin krémet is, hogy enyhítsd a viszketést. 

  Ha a tünetek súlyosbodnak, fordulj orvoshoz.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!