2024. április 20. szombat
More

    7 tipp, hogy a fájó kezed gyorsan meggyógyuljon

    A koronavírus ismét megtanította az emberiséget arra, hogy mossunk kezet – de senki sem készített fel minket arra, hogy mit fog reagálni a kezünk, pontosabban a bőrünk. Nos, száraz, repedezett, hámló és fájdalmas, és az egyszerű krémek gyakran nem segítenek. De néhány házi gyógymód működhet!


    A járványügyi vészhelyzetben naponta legalább 20-30-szor, legalább 20 másodpercig kezet mosunk, és minden mosás között fertőtlenítjük a kezünket, a kézfejünkön lévő bőr katasztrofális állapotban van. Mindannyian ezt tesszük. Gyakorlott férfiak is könyörögnek a gyógyszertárakban és drogériákban egy hatékony bőrregenerálóért, mert a sok lúgtól véres lett a kezük, és csak a rájuk csöpögő forró víztől fogcsikorgatásban törnek ki.

    De vajon miért károsítja a bőrünket a túl sok szappan? Mert a külső réteget zsírok alkotják, amelyek külső védőpajzsként működnek, és fenntartják a bőr természetes nedvességtartalmát. Ezt a természetes védőréteget a szappanos víz lebontja, amikor kezet mosunk. Ha nem használsz kézkrémet, a bőröd hámlik, ég, fáj, viszket, és a meglévő bőrproblémák, például az ekcéma súlyosbodhatnak.

    Ha a zsíros, vastag kenőcsök nem segítenek, próbáld ki ezeket a házi készítésű szereket – a hatás nem marad el!

    1. Olajos dunszt

    Erre a célra a szezámolaj a legjobb, de az olíva- vagy szőlőmagolaj is tökéletes. Melegítsd fel egy kicsit, kend a kezedre, húzz rá pamutkesztyűt vagy pamutzoknit, és hagyd rajta legalább húsz-harminc percig, de a legjobb, ha egész éjszakára rajta hagyod.

    2. Tejes pakolás

    Áztasd a kézfejedet tisztított, magas zsírtartalmú tejben, amely puhítja a bőrt. A tej tápláló hatását már az első használattól kezdve érezheted.

    3. Bőrnyugtató pakolás

    1 burgonyára és 2 evőkanál olívaolajra lesz szükséged. A burgonyát héjában főzd meg, hámozd meg és pépesítsd. Add hozzá az olívaolajat, hűtsd langyosra, majd kend a kezedre, tekerd be egy meleg, nedves törülközőbe, és hagyd rajta 15-20 percig, majd langyos vízzel öblítsd le.

    4. Hidratáló-tápláló pakolás

    Szükséged lesz 2 evőkanál cukorra, 1 evőkanál mézre és 1 tojásra. Keverd össze a hozzávalókat egy tálban, majd kend vastagon a kezedre, és alaposan masszírozd bele. Hagyd rajta 15 percig, majd langyos vízzel öblítsd le.

    5. Gondoskodó kézmaszk

    Keverj össze néhány csepp citrusolajat mandula- vagy szőlőmagolajjal. Vidd fel a krémet a kezedre, tekerd be szappanos törülközőbe, és hagyd hatni 10 percig. Öblítés után krémezd be a kezed egy egyszerű hidratáló krémmel.

    6. Gyulladáscsökkentő regeneráló pakolás

    Szükséged lesz 3 evőkanál zabpehelylisztre, 1 evőkanál tejre, 1 evőkanál kókuszolajra, 1 tojásra és némi zabpehelyre. Keverd össze a hozzávalókat, és dörzsöld be vele a kezed. Vegyél fel egy nejlonkesztyűt vagy zoknit, és hagyd rajta legalább 20 percig. A zabpehely gyulladáscsökkentő és nyugtató hatású, a kókuszolaj pedig magas zsírtartalmával és E-vitamin tartalmával csodásan táplálja a száraz bőrt.

    7. Házi kézkrém

    Keverj néhány csepp citromot sheavajba, kakaóvajba vagy szőlőmag-, olíva- vagy ricinusolajba, és masszírozd bele a kéz bőrébe, az ujjaidtól a csukló felé haladva.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!