2024. április 26. péntek
More

    7 tipp az álmatlanság ellen

    A felnőttek mintegy fele tapasztal legalább egyszer rövid távú álmatlanságot, a magyarok 10%-a pedig tartós álmatlanságban szenved. Ennek hátterében számos ok áll, amelyek közül néhányat vissza lehet állítani az életmódváltással, hogy visszatérj a nyugodt pihenéshez.


    Azoknál, akik hónapok óta csak forgolódnak az ágyban éjszakánként, a kialvatlanság már testi-lelki tüneteket is okozhat, ezért lehet, hogy szakemberhez kell fordulni az ok kiderítésére. A Budai Egészségház szakemberei megvizsgálják a tartós álmatlanság tüneteit és azt, hogy mit lehet tenni a pihenés érdekében.

    Az álmatlanság

    – Inszomniáról vagy kialvatlanságról akkor beszélhetünk, ha van alkalmunk aludni, de valamiért mégsem jutunk tartós, zavartalan pihenéshez. Az álmatlanság lehet átmeneti, napokra, hetekre gondot okoz, kiválthatja váratlan stresszhelyzetek, például munkahelyi vagy személyes problémák, vagy a hátsó udvarban megbúvó egészségügyi okok. Ha az alvásproblémák legalább három hónapig megkeserítik az életünket, akkor hosszú távú, vagy tartós álmatlanságról beszélhetünk – mondja Dr. Várdi Katalin a Budai Egészségügyi Központ terminológusa, a Magyar Alvásdiagnosztikai és Alvásterápiás Társaság elnökségi tagja.

    A krónikus álmatlanságot okozhatják orvosi, neurológiai vagy pszichiátriai rendellenességek, de okozhatja a hosszan tartó éjszakai munka is. Mivel az alváshiánynak hosszú távon súlyos egészségügyi következményei lehetnek, mindenképpen érdemes utánajárni, mi okozza a problémát.

    Következmények

    Ha túl gyakran ébredünk éjszaka, vagy ha túl korán ébredünk ahhoz, hogy újra elaludjunk, szervezetünk nagyon hamar kimerül. Fáradunk, csökken a teljesítményünk, a memóriánk, nő a balesetveszély. Az alvás elégtelen mennyisége és minősége miatt nem tudunk dolgozni, tanulni és a feladatainkra koncentrálni. Ennél is fontosabb azonban, hogy a rendszertelen pihenés az immunrendszerünk működésére is káros hatással lehet, ami miatt nem tudunk megfelelően megbirkózni a kórokozókkal, így gyorsabban megbetegedhetünk.

    A megfelelő alvás azonban ugyanolyan fontos a léleknek, hiszen enélkül tüzesebbek, pesszimistábbak és motiválatlanabbak lennénk. Ezenkívül feldolgozzuk az alvás közben velünk megtörtént eseményeket és információkat, ilyenkor az emlékek bevésődnek. Mérsékelt és mély alvás közben az aznap tanultakat rögzíted, és elmented későbbi felidézéshez.

    Ha átmeneti álmatlanságod van, és ismered az okát, életmódváltás, testmozgás, relaxációs gyakorlatok és rendszeresség segíthet a probléma kezelésében. De ha nem tudjuk, mi okozza, ha a kimerültség hónapok óta tart, és a napi tevékenységeket is megzavarja, hallucinációkat, nappali hangulatingadozásokat, furcsa viselkedést vagy egyéb egészségügyi állapotot, például magas vérnyomást tapasztalsz, megbetegszel, ajánlott alvásorvoshoz fordulni, aki szükség esetén további vizsgálatokat vagy gyógyszeres kezelést javasolhat.

    Ahhoz, hogy az alvásod ellazuljon, meg kell változtatnod az alvási szokásaidat. Lehetőleg időben feküdj le, és pihenj legalább nyolc órát. Lefekvés előtt négy órával kerülni kell az olyan stimulánsokat, mint a kávé és a tea. Lefekvés előtt egy órával kapcsold ki a tévét és tedd le a telefonodat, mert erős kék fényük megzavarja a melatonin, az alváshormon termelődését, így arra utasítja az agyat, hogy elalvás helyett keljen fel. Lefekvés előtt kerüld a zsíros, nehéz ételeket, és a csokoládé vagy édesség is kerülendő, mert frissítő hatásúak. Menj sötétbe, viselj laza, kényelmes pizsamát, és használj füldugót, ha érzékeny vagy a zajra. A rendszeresség fontos a cirkadián ritmus (fiziológiás-cirkadián ritmus) helyreállításában. Különféle relaxációs gyakorlatok, zenehallgatás és meditáció segítségével készülhetünk fel a pihentető alvásra.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!