2024. április 19. péntek
More

    6 dolog, amitől ráncos leszel

    Tudtad, hogy a génjeid csak 10-20%-ban befolyásolják az öregedés gyorsaságát? Igen. A többi az étrendeden és életmódodon, szóval rajtad múlik!


    1. Oxidatív stressz

    Valószínűleg nem először hallod ezt. De mit is jelent? A szervezetünkbe jutó oxigénmolekulák reakcióba lépnek sejtjeinkkel, és ennek a folyamatnak a mellékterméke a szabad gyökök (nitrogén alapú vagy oxigén alapú molekulák) képződése. Ezek a szabad gyökök szinte minden lélegzetvétel alkalmával keletkeznek, de a probléma az, hogy károsíthatják a sejteket, vagy akár el is pusztíthatják őket idővel. A túl sok oxidatív stressz amellett, hogy hozzájárul a különböző betegségek (súlyosabb esetekben a rák) kialakulásához, az öregedési folyamatokat is jelentősen felgyorsíthatja.

    Mit tehetsz?

    Egyrészt lehet egészséges életmódot folytatni, és elkerülni az oxidatív stresszt okozó tevékenységeket, másrészt pedig több antioxidánst is szedhetsz. Az antioxidánsok (ahogy a neve is sugallja) küzdenek az oxidáció ellen, ami azt jelenti, hogy csökkentik és semlegesítik a szabad gyökök káros hatásait.

    Kezdjük azzal, hogy megnézzük, mely élelmiszerek tartalmazzák a legtöbb antioxidánst:

    • matcha
    • acai bogyó
    • farkasbogyó
    • gránátalma
    • kakaó
    • dió
    • szilva
    • oregano
    • homoktövis
    • áfonya, szeder, eper, málna
    • kurkuma
    • kiwi
    • zöld tea, Oolong tea, Rooibos és fehér tea
    • vörös szőlő
    • avokádó.

    Nos, mely tevékenységek növelik a ráncokat okozó patogén oxidatív stresszt:

    • dohányzás
    • alkoholfogyasztás
    • túl sok kávé
    • stresszes életmód
    • túlsúly
    • intenzív UV sugárzás
    • füst + elektronikus füst
    • a túl kevés, túl sok mozgás
    • többszörösen telítetlen zsírsavak (pl. margarin, állati zsírok) túlzott fogyasztása
    • túlzott cukorfogyasztás
    • egyéb mérgező anyagok (például vegyszerek a környezetünkben, tisztítószerek, kozmetikumok)

    2. Elektroszmog vagy „digitális beégés”

    Oxidatív stresszt is okoz, ám a 21. századi kütyüvilágban mindenkit nagyban érint. Az alapfeltevés az, hogy az elektronikus eszközök úgynevezett kék fényt bocsátanak ki, ami nagy dózisban magas szabad gyökök képződéséhez vezet, nagyjából ugyanolyan hatással, mint az UV sugárzás. Ezért a bőr öregszik. Természetesen nem egyik napról a másikra, hanem hosszú ideig, szinte észrevétlenül. A kutatók még vizsgálják ezt.

    Mit tehetsz?

    Fényvédő, fényvédő, fényvédő! Még akkor is, ha egész nap a számítógép előtt ülsz, akkor is, ha nem dolgozol egy forró napon. Alternatív megoldásként használhatsz kék fényszűrős számítógépes szemüveget, ami a szem körüli vékony bőr egy részét is megvédheti. (Ezt a szűrő funkciót normál dioptriás szemüvegen is használhatod.)

    3. Mikro- és makrotápanyag-hiányok

    Vannak azonban olyan mikro- és makroelemek, amelyek különösen fontosak az egészséges táplálkozáshoz és a bőr fiatalságának megőrzéséhez. Ha ezekből a szervezeted nem jut eléghez, sajnos az arcodon is látszik.

    A mikrotápanyagok nem mások, mint vitaminok, ásványi anyagok és rostok. A bőr szépsége és fiatalsága szempontjából ezek közül a legfontosabbak:

    • D, A, C, E, K, B vitaminok.
    • kalcium, magnézium, cink, jód, vas, szelén
    • rost (pl. gabona, gyümölcs, zöldség)

    A makrotápanyagok közé tartoznak a szénhidrátok, fehérjék és zsírok. Itt nyilvánvalóan szükséged van a „jók” mindegyikére:

    Jó szénhidrátok: zöldségek, gyümölcsök (lehetőleg alacsony cukortartalmú, pl. málna, szeder, eper, kivi, grapefruit), olajos magvak különböző mennyiségben

    Minőségi fehérje: sovány húsok, hal, tojás, bab, tejtermékek

    Jó zsírok: Telítetlen zsírok, omega-3 zsírsavak (növényi olajok, olajos halak, diófélék, olajos magvak, avokádó, lenmag stb.)

    Mit tehetsz?

    Étkezz a lehető legegészségesebben és változatosabban, hogy a tested megkapja a fent felsorolt ​​mikro- és makroelemeket. Pótold ki, amire szükséged van, étrend-kiegészítőkkel, például D- és C-vitaminnal.

    4. Stressz

    A stressz korunk egyik legnagyobb gyilkosa! Sajnos szinte mindenért ő a felelős, így az idő előtti öregedésért is. A stressz minden szinten (fizikailag, „kémiailag” és genetikailag) öregít, és alvási problémákhoz is vezethet, ami tovább súlyosbítja ezt a folyamatot.

    Tudtad, hogy az embrionális stádiumban a bőr és az idegszövet ugyanabból a szövetből, az ektodermából épül fel? Ezért az érzelmek azonnal megérintik a bőrt. Ezért van olyan szoros kapcsolat lelkiállapotunk és bőrünk állapota között. Egyébként nem csak a kipirulásra kell gondolni, hanem a stresszre is – ráncok, gyulladások, pattanások formájában!

    Mit tehetsz?

    „Ne izgulj” – persze, ezt könnyű mondani, igaz? Megéri a fáradságot! Ha tudsz tenni valamit a stressz elkerülésére (pl. határidők), tedd meg (dolgozz időben), ha nem (pl. félelem a jövőtől), ne pazarold az energiádat, ne kergesd fölöslegesen ráncosodásba magad! Egy másik dolog, amit megtehetsz, hogy megtanulsz annyi stresszlevezető gyakorlatot, amennyit csak tudsz. Ezek lehetnek edzések (pl. jóga), légzőtechnikák, relaxáció, meditáció, de ha tudsz valamit, ami „megnyugtat” (pl. habfürdő, olvasás, úszás), tedd, amennyiszer jónak látod.

    Ajánló   Stresszoldó mozgási formák

    5. Alváshiány

    Ez is igazi „népbetegség”. Az alvás ugyanolyan fontos, mint az evés és az ivás! Ez manapság kissé alulértékelt, mert annyira mozgalmas az életünk, hogy amikor végre hazaérünk este, megpróbálunk minél több időt megspórolni, úgymond szórakozni. A fő cél ennek komolyabban vétele, hiszen alvás közben az egész szervezet, a szervek, az idegek és a bőr is regenerálódik.

    Mindenkinek 7-8 óra alvásra van szüksége, ezt kell elérned. Az a helyzet, hogy nem számít, hány óra van: este 10 és hajnali 2 óra között regenerálódik a szervezet a legintenzívebben, tehát ezt az időt mindenképpen alvással kell töltened. Ha néha nem sikerül, akkor sem dől össze a világ, de azért igyekezz, mert ha nem teszed, pár év múlva a nagymamád/nagypapád fog visszanézni rád a tükörből.

    Mit tehetsz?

    A képlet nagyon egyszerű: feküdj le időben. Szintén könnyű kimondani, ha például van egy 3,5 éves gyermeked, aki nem hajlandó fél 11 előtt lefeküdni. Ha nem, akkor örülj, és ne keress kifogásokat. Állíts be egy ébresztőt is éjszakára, ami mondjuk fél tizenegykor csörög, hogy tudasd, van még fél órád a lámpaoltásig. Kapcsold ki a telefonodat, vegyél fel egy könyvet és olvass, vagy helyezkedj el az általad kedvelt „álmos” pozícióba.

    Nem tudsz elaludni vagy folyton felébredsz éjszaka? Azt javaslom, hogy mindenképpen keresd a probléma forrását, kérj segítséget és dolgozz a helyzet javításán, hiszen ez hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz is vezethet.

    Ajánló   A kevés alvás következményei

    6. Besavanyodás

    Tulajdonképpen „szellemi öregségnek” nevezhetnénk ezt a pontot. Nézd meg azoknak az embereknek az arcát, akik elvesztették minden kapcsolatukat „gyermeki énjükkel”. Nem tűnnek idősebbnek a koruknál? Azok is, akik boldogtalanok, kimerültek, kiégtek, vagy csak egyik napról a másikra élnek cél és szenvedély nélkül. Ha elvesztetted a kapcsolatot önmagaddal, ha nem érzed magad boldognak, nincs humorérzéked, nem tudsz egy jót kacagni/viccelni, élvezni az élet apró örömeit, akkor ez valószínűleg meg fog látszani a külsődön, a ragyogásodon és a bőrödön.

    Mit tehetsz?

    Védd fiatalságodat, gyermekkorodat, és ne hagyd, hogy életed eseményei félbeszakítsanak! Mosolyogj, élvezd az életet, ne törődj azzal, hány éves vagy!

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!