2023. március 23. csütörtök
More

  Egy ősi indiai fűszer, amely gyógyítja a mellrákot

  Az indiai konyha egyik nélkülözhetetlen fűszere – pontosabban egy belőle származó vegyület – új kutatások kimutatták, hogy bizonyos nehezen kezelhető emlőráktípusok hatékony gyógymódja.


  Egy új kutatás szerint a kardamom, az indiai kardamomból kivont vegyület, segíthet elpusztítani a mellrákot okozó rákos sejteket azáltal, hogy csökkenti az immunvédelmi mechanizmusok megkerülési képességét. A Medical News Today szerint az eddigi kutatások azt mutatják, hogy ez különösen igaz a mellrák egy kevésbé kezelhető, de veszélyesebb formájára, az úgynevezett tripla-negatív mellrákra (TNBC).

  Mi a tripla-negatív emlőrák?

  Az emlőrák valójában nem egyetlen betegség, hanem több különböző típusú betegség gyűjtőfogalma. A tumorsejtek felszínén található receptorfehérjék alapján különböző típusok különböztethetők meg. Alapvetően háromféle receptor létezik, amelyek jelenléte vagy hiánya felhasználható egy adott betegségtípus azonosítására. Ezek az ösztrogén receptor (ER), a progeszteron receptor (PR) és a humán epidermális növekedési faktor receptor (HER2).

  A tripla-negatív emlőrák különösen súlyos betegség. Azért nevezték így, mert sejtjeiből hiányoznak az ösztrogén- és progeszteronreceptorok, és nem termelnek többlet HER2 receptor fehérjét. Mivel ez a három összetevő a hormonterápia leggyakoribb célpontja más típusú emlőrák esetében, az ilyen típusú rák azonosítása és kezelése komoly kihívást jelent.

  A tripla-negatív emlőrák az összes emlőrák 10-15%-át teszi ki, és különösen gyakori a fiatalabb, a pigmentfoltos bőrű, valamint a mellrákra hajlamosító génnel (BRCA-mutációk) rendelkező nőknél. Általában gyorsabban terjed, és rosszabb kilátásokkal rendelkezik, mint a mellrák más, hasonlóan invazív formái.

  Hogyan segíthet a kardamom?

  A kutatók szerint a kardamom természetes vegyületei a meglévő gyógyszerekkel és kezelésekkel kombinálva potenciálisan kezelhetik a TNBC-t. A vegyületről korábban kimutatták, hogy előnyös farmakológiai hatásai vannak, különösen mell-, prosztata- és vastagbélrák, valamint gyulladásos és szív- és érrendszeri betegségek esetén. A kardamom megakadályozza a gyulladást, az oxidatív stresszt és más rákkeltő folyamatokat a szervezetben.

  A jelenlegi tanulmány két olyan sejtvonalra összpontosít, amelyek kulcsszerepet játszanak a szervezet rákos sejtekkel szembeni immunválaszában. A PD-1 vagy a “programozott sejthalál fehérje 1” egy olyan fehérje, amely a T-sejteken expresszálódik, az immunsejteken, amelyek megvédik a szervezetet a fertőzésektől és segítenek elpusztítani a rákos sejteket. A PD-L1 vagy “programozott sejthalál ligand 1” egy fehérje, amely bőségesen megtalálható az antigénprezentáló sejtekben és egyes rákos sejtekben.

  Amikor a PD-1 kötődik a PD-L1-hez, fékként működik, megakadályozva, hogy a T-sejtek megtámadjanak más sejteket. Azt is megakadályozza, hogy a T-sejtek elpusztítsák a magas PD-L1-szintű rákos sejteket, ezáltal meghiúsítva a szervezet immunvédelmét. Ezért a PD-L1 gátlása és a PD-1-hez való kötődésének gátlása növeli a T-sejtek azon képességét, hogy elpusztítsák a rákos sejteket. Az immunterápiás gyógyszerek, például az avelumab (Bavencio) és az ateszolizumab (Tecentriq) ezt az elvet használják ki.

  Az eredmények azt mutatták, hogy a kardamomkezelés mindkét sejtvonalban csökkentette a rákos sejtek életképességét, tehát egyértelműen hatásos volt. A kutatók szerint további kutatásokra van szükség, de egyértelmű, hogy a közeljövőben a műtét, a sugárkezelés vagy a jelenleg ismert kemoterápia mellett a kardamomot új, kevesebb mellékhatással járó TNBC-kezelésekben is felhasználhatják.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!