2024. április 25. csütörtök
More

    Kockáztatod a kutyádat vagy macskádat, amikor a rossz higiéniával eteted?

    Egy nemrégiben készült felmérés szerint nagyon kevés kutyatulajdonos figyel oda a háziállat etetésére vonatkozó higiéniai tanácsokra. Fontos tudni, hogy a rendelkezésre álló irányelvek figyelmen kívül hagyása mind a háziállat, mind a gazdája egészségét veszélyeztetheti.


    Az iránymutatások kitérnek arra, hogyan és mikor kell tárolni az eledelt, milyen formában kell eltávolítani, valamint az állat táljának helyes módszerére és tisztítási gyakoriságára. A fő probléma az, hogy sokan nincsenek tisztában ezekkel a szabályokkal, és ezzel komoly veszélynek teszik ki háziállataikat.

    „A kedvtelésből tartott állatok etetése magában foglalja a kedvtelésből tartott állat, a tulajdonos és az élelmiszer közötti kölcsönhatást. Ez megteremti a mikrobiális szennyezőanyagok kölcsönös cseréjének lehetőségét az ételből vagy vízből, az edényekből és az élelmiszer tárolásának vagy elkészítésének környezetéből, ami mind az emberekre, mind a háziállatokra nézve egészségügyi következményekkel járhat.” – olvasható a ScienceAlert cikkében.

    A kutatás során 417 kutyatulajdonossal készítettek interjút, és 68 kutyatálból vettek mintát, hogy kimutassák a baktériumokat, amelyek megtelepedhettek bennük. A válaszadók kevesebb mint 5%-a tudta, hogy vannak követendő elvek, és nagy részük nem tudta megmondani, hogy hol keresse őket.

    Pozitívum, hogy a tulajdonosok nagyobb része tudta, hogy az etetőtasakokat vásárlás előtt ellenőrizni kell, hogy nem sérültek-e meg, és azzal is tisztában voltak, hogy a tálat nem szabad gyűjtőkanálként használni. Ezen túlmenően az alanyok 97%-a nem eteti nyers eledellel a háziállatát.

    És ha a rosszabb arányokat nézzük, az emberek kevesebb mint 20 százaléka mos kezet, mielőtt hozzányúl a háziállat ételéhez, nem mosogat naponta, és még a kanalat sem fertőtleníti rendszeresen.

    Ebből világosan látszik, hogy az emberek a mindennapi életben gyakran túlértékelik saját higiéniájukat. Bár a kutatás viszonylag kis mintát használt, és nem ment bele túlságosan a baktériumok elemzésébe, egyértelmű, hogy mind a kutyatartók, mind az egészségügyi hatóságok többet tehetnének az állatok általános egészségének megőrzése érdekében.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!