2024. március 29. péntek
More

    Hibák, amiket te is elkövethetsz a zuhany alatt – 3. rész

    A cikksorozat első részét itt, a másodikat pedig itt olvashatod el. Lássuk a további bakikat, amiket elkövethetünk tisztálkodás közben.


    A zuhanyzás kezdetén borotválkozol

    Ha egy gyors zuhanyzás utáni borotválkozás után állandóan ég a bőröda, érdemes megfontolnod, hogy változtass a szőrtelenítési taktikádon. Nem, még nem kell a gyantázás felé fordulnod. Néhány egyszerű változtatás segíthet abban, hogy bőröd sima és irritációmentes maradjon. 

    Bár valószínűleg úgy döntesz, hogy először borotválkozol a zuhany alatt, hogy gyorsan túl legyél rajta, valójában várnod kellene néhány percet, mielőtt előveszed a borotvát. Christine Choi Kim, Los Angeles-i bőrgyógyász a Good Housekeeping-nek elmondta, hogy érdemes várni, és hosszabb ideig hagyni, hogy a víz végigfolyjon a bőrödön. Egy kis extra hidratálás segít feljavítani a borotválkozásodat. 

    A borotválkozás késleltetése a zuhany alatt egy dolog, de tudtad, hogy teljesen ki kellene hagynod a napi mosakodást, ha közeleg a pedikűrös időpontod? Lauren Ploch, egy georgiai bőrgyógyász az InStyle-nak elmondta: „A lábak borotválása mikrorepedéseket (mint apró vágások) okozhat a bőrben, ami növeli a fertőzés kockázatát a pedikűr után”. Mindenféle rossz baktérium és gombás kellemetlenség csak arra vár, hogy kihasználja a bőrgátunkban keletkezett töréseket, és a pedikűrös kádban akár fertőzés is lehet. 

    A zuhany alatt szappant használsz a borotválkozáshoz

    Emlékszel, hogy mondtam, hogy egyáltalán ne használj szappant? Ha ragaszkodsz ahhoz, hogy egy darabot a zuhanyzó polcán tarts, könyörgöm, hogy legalább ne borotválkozz vele. Őszintén szólva, nem tesz neked jót.

    A HuffPost cikkében Annie Chiu bőrgyógyász elmagyarázta, hogy a szappan valójában akadályozza a borotválkozást. Ehelyett egy réteg szennyeződést ad a borotvádhoz. „Növelheted a benőtt szőrszálak, a bevágások, vágások és talán a fertőzések kockázatát, mert a szappanmaradványok tompítják a borotvát. Általában a szappanok nem biztosítják azt a gyengéd siklást, amit a borotvagél” – mondta.

    Dr. Chiu továbbá azt javasolja, hogy fektessünk be egy jobb borotvába. Az egy- vagy kétpengés eldobható opciók nem elégségesek – szó szerint.  „Mindenki más, ezért szabja a rutinját az adott szőrtípushoz! Ha hosszabb vagy göndör szőröd van a bikinid területén, amit ápolni szeretnél, győződj meg róla, hogy előbb levágod a szőrszálakat, hogy a hosszú szőrszálak ne gubancolódjanak és ne tompítsák a borotvát”.

    Elfelejted lesikálni a talpadat a zuhany alatt

    Lelkiismeretes tisztaságmániásnak tartod magad, de előfordulhat, hogy elfelejted megmosni a tested egy nagyon piszkos részét. Ahogy azt az Eat This, Not That! is megjegyezte, a lábfejedre lefolyó szappanos víz nem tesz higiéniai igazságot a talpaddal. Be kell juttatni a lábujjak közé, és gondoskodnod kell arról, hogy a talpad is nedves és megmosott legyen. Ha ezt nem teszed rendszeresen, akkor fogékony lehetsz az olyan lábbetegségekre, mint a körömgomba, az irritáció vagy a lábgomba. 

    Az Institute for Preventive Foot Health azt javasolja, hogy naponta alaposan mossuk meg a lábunkat – és ehhez a részhez használhatunk enyhe szappant. Az IPFH szakértői emellett szívből ajánlják a lábad megfelelő szárítását, hogy minden felesleges nedvességet kiszedj az ujjaid közül. Még mindig úgy gondolod, hogy a lábadnak több figyelemre van szüksége? Győződj meg róla, hogy minden nap tiszta zoknit választasz, és váltogasd a cipőidet.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!