2024. április 20. szombat
More

    Miért bújnak a macskák minden dobozba?

    Tulajdonosként sokan felfedezhették már, hogy a macskák szeretnek bemászni a dobozokba: miért teszik ezt? Kisebb doboz, nagyobb doboz, fedeles, színes vagy kartondoboz – a macskáknak mindegy, amíg az egy doboz. Szívesen másznak bele, de a gazdáik legtöbbször nem értik, hogy miért.


    Gabriella Smith, a Bécsi Egyetem összehasonlító állatviselkedés-szakértője szerint a jelenség valójában egy egyszerű állati oknak köszönhető.

    A macskák dobozokhoz való vonzódása evolúciós és egyszerű ösztönös. Az állatok, köztük a macskák is, menedéket és biztonságot keresnek. Nagyon megnyugtatónak találják, ha a doboz falai több oldalról érintik a testüket, mert ez a védelem érzését adja számukra. Smith szerint ez az ösztön különösen erős, amikor stresszesek vagy ijedtek. A vonzódás nemcsak a dobozokhoz, hanem a védelmet nyújtó háromdimenziós tárgyakhoz is erős.

    Smith egy másik magyarázatot is lehetségesnek tart, de ezt még nem tesztelték. Lehet, hogy a doboz nemcsak rejtekhelyet biztosít a macskának, hanem a macska vadászösztöne is arra készteti, hogy elrejtőzzön benne. Bármi is legyen a valóság, a dobozos macskák nagyon aranyosak, még akkor is, ha ezt választják egy macskajáték helyett, amelyet a gazdi néhány perccel korábban csomagolt ki nekik.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!