2023. április 1. szombat
More

  Cukorral töltött fehérje a kulcs az Alzheimer-kórhoz és annak lehetséges gyógyításához – 2. rész

  A glikánok különböző cukorépítő blokkokból állnak, amelyek befolyásolják a molekula kölcsönhatásait. Az ilyen cukrokat alkotóelemeik alapján lehet azonosítani. A kutatók kémiai eszközökkel lépésről lépésre dekonstruálták a glikánt, lefektetve az építőelemek azonosságát és sorrendjét. A kutatók a glikoprotein glikán részét szialilált keratán-szulfátként azonosították.

  A cikk elejét itt olvashatod!


  Ezután a kutatók a fehérjeépítő blokkokat azonosító tömegspektroszkópia segítségével vett “ujjlenyomat” segítségével meghatározták a fehérjekomponens azonosságát. A fehérje molekuláris felépítését az ismert fehérjeszerkezetek adatbázisával összehasonlítva a kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy a glikoprotein fehérje része receptor-tirozin-foszfatáz (RPTP) zéta.

  A kutatók a kombinált glikoprotein szerkezetét RPTP zéta S3L-nek nevezték el.

  A csoport korábban ugyanezt a glikán “aláírást” találta egy olyan fehérjén, amely a légutak allergiás válaszait irányítja, és a glikán megszakítása egerekben csillapította az allergiás válaszokat.

  “Azt gyanítjuk, hogy az RPTP zeta glikán szignatúrának hasonló szerepe lehet a mikroglia inaktiválásában a CD33-on keresztül” – mondja Anabel Gonzalez-Gil Alvarenga, a Schnaar laboratórium posztdoktori munkatársa és a tanulmány első szerzője.

  További kísérletek kimutatták, hogy az Alzheimer-kórban elhunyt öt ember agyszövetében több mint kétszer annyi RPTP zeta S3L volt, mint a betegségben nem szenvedő donorokéban. Ez arra utal, hogy ez a glikoprotein több CD33-receptorral kapcsolódhat, mint az egészséges agy, és ezzel korlátozza az agy azon képességét, hogy megtisztítsa a káros fehérjéket.

  “Ennek az egyedülálló glikoproteinnek az azonosítása egy lépést jelent az új gyógyszercélpontok és potenciálisan az Alzheimer-kór korai diagnosztikájának megtalálása felé” – mondja Gonzalez-Gil.

  A kutatók ezután az RPTP zeta S3L szerkezetének további tanulmányozását tervezik, hogy meghatározzák, hogyan adják a hozzá kapcsolódó glikánok a glikoprotein egyedülálló képességét a CD33-mal való kölcsönhatásra.

  A tanulmányban részt vevő további kutatók: Ryan Porell, Steve Fernandes, Eila Maenpaa, T. August Li, Tong Li, Philip Wong, Zaikuan Yu, Benjamin Orsburn és Namandjé Bumpus a Johns Hopkins University School of Medicine; Kazuhiro Aoki és Michael Tiemeyer a University of Georgia és Russell Matthew a State University of New York Upstate Medical University kutatói.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!