2024. április 26. péntek
More

    Az idegtudósok megmagyarázzák, miért “ragadós” az ásítás

    Egy mondat közben már háromszor ásítunk. Ha ez nem mond el valamit az ásítás titokzatos, „ragadós” természetéről, akkor nem tudom, mi az. Hayley Nelson neurotudós, a The Academy of Cognitive and Behavioral Neuroscience alapítója beszél róla, hogy miért „ragadós” az ásítás.


    A National Institutes of Health (NIH) szerint az ásítás a száj önkéntelen kinyitása és hosszú, mély levegővétel. Ez leggyakrabban akkor fordul elő, ha álmosnak érzed magad, ha vasovagális reakciót (vagy a vagus ideg ingerlését) tapasztalod, vagy ha agyi problémád van (például stroke). „Az ásítás reflexként is működhet, hogy kiegyenlítsd a fülben lévő légnyomást. Tehát van egy olyan vélekedés, hogy az ásítás valójában a homeosztázis egy formája lehet, vagyis egy módja annak, hogy stabil belső fiziológiai környezetet tartsunk fenn az egyén környezetének javítása érdekében” – mondja Dr. Nelson.

    Miért „ragadós” az ásítás? Néhány elmélet

    Bár a tudósoknak vannak hipotéziseik arról, hogy miért garantálja az ásítás egy barátod előtt, hogy ő is ásítani fog, fontos megjegyezni, hogy egyik ötletük sem sziklaszilárd. „Bár az ásítás fiziológiájáról még sok mindent meg kell értenünk, a kutatások több elméletet is alátámasztanak azzal kapcsolatban, hogy miért tesszük ezt” – mondja Dr. Nelson. Az alábbiakban végigvezet néhány elméleten.

    1. Az ásítás a kommunikáció egy formája a magasrendű állatoknál

    Egyes kutatók úgy vélik, hogy – akárcsak a bólogatás vagy a fejrázás – az ásítás is csak egy újabb formája annak, hogy üzenetet küldjünk embertársainknak. „Vannak olyan elméletek, amelyek szerint az ásítás a magasabb rendű állatok közötti kommunikáció egy formája, amely a csoport fokozott kognitív teljesítményét és koordinációját támogatja azáltal, hogy növeli az agy oxigéndús vérellátást” – mondja Dr. Nelson. Az ásításnak ez az átvitele ráadásul hajlamos arra, hogy még „ragályosabb” legyen a szeretteinkkel, mint az idegenekkel” – mondja Dr. Nelson.

    A tudósok ezért úgy vélik, hogy az ásítás azért fejlődhetett ki, hogy segítse az állatokat, köztük az embereket is, az egymáshoz való kötődésben és a csoportos döntések meghozatalában. „Az ásító egyének funkcionális agyi szkennelései fokozott aktivációt mutattak ki az agy ventromedialis prefrontális kéregében, amely számos funkcióban, leginkább a döntéshozatalban vesz részt” – mondja Dr. Nelson.

    2. Az ásítás egy úgynevezett rögzített cselekvési mintázat (FAP)

    A FAP-ok olyan előre kiszámítható cselekvések vagy szekvenciák, amelyeket valamilyen jelszó vált ki. Például a földön fészkelő anyamadaraknak van egy meghatározott, megismételhető koreográfiájuk, amelyet követnek, ha az egyik tojásuk kigurul a fészekből. Ahelyett, hogy minden egyes anyamadár a maga módján hozná vissza a tojást a biztonságos helyre, valószínűleg pontosan ezt a sorrendet hajtják végre. Az ásítás is hasonló.

    „A FAP-ok jellemzően alacsonyabb rendű állatoknál fordulnak elő, azonban az embereknek is van néhány példa FAP viselkedésre – az egyik ilyen a vonyítás” – mondja Dr. Nelson. „Továbbá, a FAP-ok esetében, ha egyszer elkezdődnek, lényegében megváltoztathatatlanok, és a végsőkig kell végrehajtani őket.  Próbáltál már valaha is megállítani egy ásítást a közepén?!? Igen, nem lehet megtenni! Tehát lényegében, ha az ember egyszer elkezd ásítani, ennek a keményen beidegzett viselkedési válasznak végig kell mennie a maga útján.”

    3. A fertőző ásítás a tükörneuronok eredménye

    A társas tükrözés során az ember (és más magasrendű állatok) utánozza a körülötte élők cselekedeteit. Például, ha én keresztbe teszem a karomat, akkor te is ugyanezt teszed. „Amiben ezek az idegsejtek részt vesznek, az az, hogy a mozgásunkhoz illesszük azt, amit érzünk” – mondta James Giordano, a Georgetown Egyetem neuroetikusa és idegtudósa. – „Tehát ha valaki látja, hogy megvakarom az arcom, akkor tudja, milyen érzés. Lehet, hogy maga is kénytelen lesz ezt tenni”.

    A kutatók úgy vélik, hogy az emberek azért teszik ezt, mert az agyuk ezt a cselekvést – legyen az ásítás, a karok keresztbe vetése vagy a fejvakarás – hasznos cselekvésnek minősíti.

    Záró megjegyzés az ásításról

    Bár az ásítás szinte mindig ártalmatlan, beszélj az orvosoddal, ha úgy érzed, hogy a szokásosnál többet ásítasz. „Ez gyakori, és általában teljesen jóindulatú. Ha azonban az ásítás olyan mértékben fokozódik, ami nem magyarázható alváshiánnyal vagy a fent említett egyéb okok valamelyikével, akkor az ásítás valamilyen betegség tünete lehet” – írja a Dél-Karolinai Orvosi Egyetem.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!