2022. szeptember 27. kedd
More

  Hogyan deríthető ki, hogy a fájdalmat aranyér vagy daganat okozza-e?

  Az aranyér a leggyakoribb végbélpanasz, és bár a végbél és a végbélnyílás duzzanatához hasonló tünetekkel járhat, valójában két nagyon különböző állapotról van szó.


  Az aranyér valójában a végbél kitágult vénái, a végbélrák pedig a végbélben vagy a végbélnyílásban lévő sejtek rendellenes növekedése, amely a végbél vagy a végbélnyílás bélését borító sejtekből eredhet.

  Mindkét betegségnek lehetnek a tünetei:

  • néhány folt a WC-papíron vagy a WC-csészében, de a székletben is látható; színe jelezheti az emésztőrendszer traktusát (élénkpiros vér az alsó részből, sötétebb a felső részből, akár a vékonybélből is).
  • végbélviszketés
  • a végbélből származó váladék
  • a végbélnyílásnál tapintható dudor vagy duzzanat.
  Ajánló   Aranyerem van. Szabad sportolnom ilyenkor?

  Az egyéb tünetek jelenléte azonban inkább a rákra, mint az aranyérre jellemző.

  Figyelmeztető jel lehet vastagbél- vagy végbélrák esetén:

  • a székletürítés megváltozása, gyakori hasmenés vagy székrekedés (ezek a változások néhány napnál hosszabb ideig fennállhatnak).
  • szokatlanul vékony, ceruza- vagy szalagszerű széklet
  • tartós krónikus hasi fájdalom és kellemetlen érzés, puffadás, görcsök, fokozott gáztermelés.
  • önkéntelen fogyás, megmagyarázhatatlan fogyás
  • állandó teltségérzet a belekben, állandó székelési kényszer, mintha a belek nem tudnának megfelelően kiürülni (ún. teneszmusz).
  • fáradtság, gyengeség

  Ezek a tünetek nem jelentkeznek aranyér esetén.

  A daganatok nagyon ritkán járnak anális fájdalommal vagy fájdalmas székletürítéssel, míg az aranyér gyakran okoz végbélfájdalmat.

  Természetesen a pontos diagnózishoz mindig szakorvosi vizsgálatra van szükség. Ha bármilyen kellemetlen tünetet észlelsz, mielőbb fordulj orvoshoz. Az aranyér általában jól kezelhető, és jó esély van a gyógyulásra akkor is, ha a rákot korán felfedezik!

  Ajánló   Tippek aranyér esetére

  Az aranyér okozhat rákot?

  Az aranyér kellemetlen betegség, de a legtöbb embernél nem okoz komolyabb gondokat. Szerencsére nem kell aggódni amiatt, hogy az aranyér tumorrá “alakulhat”, mivel az aranyér jelenléte nem növeli a rák kialakulásának kockázatát.

  Bizonyos tényezők azonban növelhetik mind az aranyér, mind a rák kialakulásának kockázatát. Az egyik ilyen tényező a túlsúly. Az aranyér kialakulásának kockázata összefügg a mozgásszegény életmóddal, az egészségtelen táplálkozással és a gyakori székrekedéssel; a bél- és végbélrák esetében a genetika mellett a dohányzás, az alkoholfogyasztás és az életkor is kockázati tényező.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!