2024. április 24. szerda
More

    Hogyan deríthető ki, hogy a fájdalmat aranyér vagy daganat okozza-e?

    Az aranyér a leggyakoribb végbélpanasz, és bár a végbél és a végbélnyílás duzzanatához hasonló tünetekkel járhat, valójában két nagyon különböző állapotról van szó.


    Az aranyér valójában a végbél kitágult vénái, a végbélrák pedig a végbélben vagy a végbélnyílásban lévő sejtek rendellenes növekedése, amely a végbél vagy a végbélnyílás bélését borító sejtekből eredhet.

    Mindkét betegségnek lehetnek a tünetei:

    • néhány folt a WC-papíron vagy a WC-csészében, de a székletben is látható; színe jelezheti az emésztőrendszer traktusát (élénkpiros vér az alsó részből, sötétebb a felső részből, akár a vékonybélből is).
    • végbélviszketés
    • a végbélből származó váladék
    • a végbélnyílásnál tapintható dudor vagy duzzanat.
    Ajánló   Aranyerem van. Szabad sportolnom ilyenkor?

    Az egyéb tünetek jelenléte azonban inkább a rákra, mint az aranyérre jellemző.

    Figyelmeztető jel lehet vastagbél- vagy végbélrák esetén:

    • a székletürítés megváltozása, gyakori hasmenés vagy székrekedés (ezek a változások néhány napnál hosszabb ideig fennállhatnak).
    • szokatlanul vékony, ceruza- vagy szalagszerű széklet
    • tartós krónikus hasi fájdalom és kellemetlen érzés, puffadás, görcsök, fokozott gáztermelés.
    • önkéntelen fogyás, megmagyarázhatatlan fogyás
    • állandó teltségérzet a belekben, állandó székelési kényszer, mintha a belek nem tudnának megfelelően kiürülni (ún. teneszmusz).
    • fáradtság, gyengeség

    Ezek a tünetek nem jelentkeznek aranyér esetén.

    A daganatok nagyon ritkán járnak anális fájdalommal vagy fájdalmas székletürítéssel, míg az aranyér gyakran okoz végbélfájdalmat.

    Természetesen a pontos diagnózishoz mindig szakorvosi vizsgálatra van szükség. Ha bármilyen kellemetlen tünetet észlelsz, mielőbb fordulj orvoshoz. Az aranyér általában jól kezelhető, és jó esély van a gyógyulásra akkor is, ha a rákot korán felfedezik!

    Ajánló   Tippek aranyér esetére

    Az aranyér okozhat rákot?

    Az aranyér kellemetlen betegség, de a legtöbb embernél nem okoz komolyabb gondokat. Szerencsére nem kell aggódni amiatt, hogy az aranyér tumorrá „alakulhat”, mivel az aranyér jelenléte nem növeli a rák kialakulásának kockázatát.

    Bizonyos tényezők azonban növelhetik mind az aranyér, mind a rák kialakulásának kockázatát. Az egyik ilyen tényező a túlsúly. Az aranyér kialakulásának kockázata összefügg a mozgásszegény életmóddal, az egészségtelen táplálkozással és a gyakori székrekedéssel; a bél- és végbélrák esetében a genetika mellett a dohányzás, az alkoholfogyasztás és az életkor is kockázati tényező.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!