2023. március 23. csütörtök
More

  Ha gyakran zsibbad a lábad, lehet, hogy hiányzik ez az alapvető vitamin

  Kellemetlen érzés a végtagi zsibbadás, nem szabad félvállról venni ezeket a tüneteket. Ez a vitaminhiány is okozhatja a problémát.


  Az E-vitamin megvédi a sejteket a szabadgyökök okozta károsodástól, erősíti az immunrendszert és megakadályozza a vérrögképződést. Az alultápláltság és néhány mögöttes betegség súlyos E-vitamin-hiányhoz vezethet.

  Az E-vitamin hiányának tünetei

  Az E-vitamin hiánya számos tünetet okozhat.

  1. Izomgyengeség

  Kristen Elizabeth Holtz, a Riverside Health System háziorvosa szerint: “E-vitamin nélkül az izmokban oxidatív stressz léphet fel, ami azt jelenti, hogy a szervezet szabadgyökök és antioxidánsok egyensúlya felborul”. Az oxidatív stressz pedig izomgyengeséghez vezethet.

  2. Koordinációs problémák

  Az E-vitamin hiánya károsíthatja az agyban lévő Purkinje-neuronokat. Ezek az idegsejtek kulcsfontosságúak a koordináció és a motoros kontroll szempontjából. Holtz úgy véli, hogy amikor ezek az idegsejtek károsodnak, egyensúlyhiány lép fel.

  3. Zsibbadás és bizsergés

  Bizonyos esetekben az E-vitamin hiánya zsibbadást okozhat a kezekben és a lábakban. “Az E-vitamin hiánya károsítja az idegrostokat, megakadályozva a jelátvitelt” – mondja Holtz.

  4. Gyenge immunrendszer

  Az E-vitamin a T-sejtek növekedésének felgyorsításával fokozza az immunrendszert. Ha E-vitaminhiányos vagy, az immunrendszered gyengül. Ennek következtében az emberek fogékonyabbak lesznek a fertőzésekre, és nehezebb lesz leküzdeni azokat.

  5. Homályos látás

  Az E-vitamin hiánya gyengíti a retina fotoreceptorait, ami idővel látási problémákhoz, például homályos látáshoz vezethet – jegyezte meg Holtz.

  Ajánló   E-vitamin túladagolás

  Az E-vitamin hiányának okai

  Fontos tudni, hogy az E-vitamin zsírban oldódik. A szervezet zsír formájában veszi fel, és a zsírszövetben és a májban tárolja. “Az E-vitamin-hiány ritkán függ össze a táplálkozással. Általában olyan embereknél fordul elő, akiknek a szervezete valamilyen okból nem képes a zsírok felszívására és emésztésére” – teszi hozzá Dr. Shirin Peters, a Bethany Klinika belgyógyászati osztályának alapítója.

  Néhány példa ezekre a betegségekre:

  • Abetalipoproteinemia
  • Crohn-betegség
  • cisztás fibrózis

  Érdemes megjegyezni, hogy az újszülöttek, különösen a koraszülöttek, alacsony testzsírszintjük miatt hajlamosabbak az E-vitamin hiányára.

  E-vitamin-kiegészítés

  Dr. Peters rámutat, hogy a felnőtteknek napi 15 mg E-vitamin fogyasztása ajánlott. Ezt a mennyiséget a legtöbb ember kiegyensúlyozott étrenddel is ki tudja egészíteni, de egyeseknek szükségük lehet étrend-kiegészítőkre is.

  A következő élelmiszerek gazdagok E-vitaminban:

  • Napraforgómag: 30 grammos adagonként 7,4 mg
  • Mandula: 6,8 mg 30 grammos adagonként
  • Földimogyoró: 2,2 mg 30 grammos adagonként
  • Spenót: 1,9 mg 1/2 csészénként
  • Brokkoli: 1,2 mg 1/2 csészénként

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!