2024. április 26. péntek
More

    Ha gyakran zsibbad a lábad, lehet, hogy hiányzik ez az alapvető vitamin

    Kellemetlen érzés a végtagi zsibbadás, nem szabad félvállról venni ezeket a tüneteket. Ez a vitaminhiány is okozhatja a problémát.


    Az E-vitamin megvédi a sejteket a szabadgyökök okozta károsodástól, erősíti az immunrendszert és megakadályozza a vérrögképződést. Az alultápláltság és néhány mögöttes betegség súlyos E-vitamin-hiányhoz vezethet.

    Az E-vitamin hiányának tünetei

    Az E-vitamin hiánya számos tünetet okozhat.

    1. Izomgyengeség

    Kristen Elizabeth Holtz, a Riverside Health System háziorvosa szerint: „E-vitamin nélkül az izmokban oxidatív stressz léphet fel, ami azt jelenti, hogy a szervezet szabadgyökök és antioxidánsok egyensúlya felborul”. Az oxidatív stressz pedig izomgyengeséghez vezethet.

    2. Koordinációs problémák

    Az E-vitamin hiánya károsíthatja az agyban lévő Purkinje-neuronokat. Ezek az idegsejtek kulcsfontosságúak a koordináció és a motoros kontroll szempontjából. Holtz úgy véli, hogy amikor ezek az idegsejtek károsodnak, egyensúlyhiány lép fel.

    3. Zsibbadás és bizsergés

    Bizonyos esetekben az E-vitamin hiánya zsibbadást okozhat a kezekben és a lábakban. „Az E-vitamin hiánya károsítja az idegrostokat, megakadályozva a jelátvitelt” – mondja Holtz.

    4. Gyenge immunrendszer

    Az E-vitamin a T-sejtek növekedésének felgyorsításával fokozza az immunrendszert. Ha E-vitaminhiányos vagy, az immunrendszered gyengül. Ennek következtében az emberek fogékonyabbak lesznek a fertőzésekre, és nehezebb lesz leküzdeni azokat.

    5. Homályos látás

    Az E-vitamin hiánya gyengíti a retina fotoreceptorait, ami idővel látási problémákhoz, például homályos látáshoz vezethet – jegyezte meg Holtz.

    Ajánló   E-vitamin túladagolás

    Az E-vitamin hiányának okai

    Fontos tudni, hogy az E-vitamin zsírban oldódik. A szervezet zsír formájában veszi fel, és a zsírszövetben és a májban tárolja. „Az E-vitamin-hiány ritkán függ össze a táplálkozással. Általában olyan embereknél fordul elő, akiknek a szervezete valamilyen okból nem képes a zsírok felszívására és emésztésére” – teszi hozzá Dr. Shirin Peters, a Bethany Klinika belgyógyászati osztályának alapítója.

    Néhány példa ezekre a betegségekre:

    • Abetalipoproteinemia
    • Crohn-betegség
    • cisztás fibrózis

    Érdemes megjegyezni, hogy az újszülöttek, különösen a koraszülöttek, alacsony testzsírszintjük miatt hajlamosabbak az E-vitamin hiányára.

    E-vitamin-kiegészítés

    Dr. Peters rámutat, hogy a felnőtteknek napi 15 mg E-vitamin fogyasztása ajánlott. Ezt a mennyiséget a legtöbb ember kiegyensúlyozott étrenddel is ki tudja egészíteni, de egyeseknek szükségük lehet étrend-kiegészítőkre is.

    A következő élelmiszerek gazdagok E-vitaminban:

    • Napraforgómag: 30 grammos adagonként 7,4 mg
    • Mandula: 6,8 mg 30 grammos adagonként
    • Földimogyoró: 2,2 mg 30 grammos adagonként
    • Spenót: 1,9 mg 1/2 csészénként
    • Brokkoli: 1,2 mg 1/2 csészénként

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!