Az egyik legkedveltebb olajat olívabogyóból nyerik ki, értékes hatóanyag-tartalmának köszönhetően nem csak külsőleg, hanem belsőleg is érdemes használni.
A mediterrán étrend alapját képező szűz olívaolaj nemcsak többszörösen telítetlen zsírsavai miatt különleges, hanem egyéb összetevői miatt is segíthet megelőzni a súlyosabb krónikus betegségeket, például az Alzheimer-kórt.
A mediterrán olívaolaj antioxidáns tartalmának és gyulladáscsökkentő olajsav-vegyületeinek jótékony hatása tagadhatatlan. A rendszeres, hosszú távú fogyasztásnak megvannak a jótékony hatásai. A legegészségesebb és leghatékonyabb összetevők az extra szűz vagy a szűz olajok, attól függően, hogyan nyerik őket.
Az extra szűz olívaolaj esetében, ahol a bogyókat a betakarítás után 24 órával préselik, a termék szabad savtartalma nem haladja meg a 0,8 tömegszázalékot, míg a szűz olívaolajban nem csak friss bogyókat használnak, hanem enyhén savanyúak is. Mindkettő közvetlen fogyasztásra is alkalmas.
Ezzel szemben az olcsóbb olíva törkölyolajat nem ajánljuk, mert a növényi zsírt a préselt olajbogyó felesleges maradékából vonják ki. A kezelés miatt aggodalomra ad okot, hogy a forgalomba hozott olajok rákkeltő vegyszermaradványokat tartalmaznak, és tápanyagokban sem gazdagok.
Ajánló Ezért egészséges az extra szűz olivaolaj
Egy átfogó tanulmány azt vizsgálta, hogy az olívaolaj 40%-kal csökkentette az Alzheimer-kór és a szív- és érrendszeri betegségek előfordulását, valamint más neurológiai betegségek kockázatát. Memóriajavító hatása is van, megszünteti az erekkel és más agyi idegsejtekkel kapcsolatos rendellenességeket, valamint csökkenti a depresszió tüneteit.
Az úgynevezett FINGER tanulmány azt mutatja, hogy megfelelő táplálkozással, például mediterrán diétával megelőzhetők a neurológiai rendellenességek. Alapja a már említett olívaolaj, valamint gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, halak és zsírszegény tejtermékek, és gyulladáscsökkentő hatóanyagok.
Az olívaolajról kimutatták, hogy csökkenti a rák előfordulását. Azoknál, akik rendszeresen fogyasztják, alacsonyabb a mellrák kockázata, és a vizsgálatok azt is kimutatták, hogy segíthet megelőzni a vastag- és végbélrákot. Az oleokantális vegyületek gátolják a vérlemezkék adhézióját és a plakkképződést, ezáltal elkerülhető a trombózis legtöbb szövődménye.
Elhízás ellenes hatása is van, többszörösen telítetlen zsírsav- és gyulladáscsökkentő polifenol tartalma miatt csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.
Ajánló A polifenolok és az olívaolaj
Az olívaolajról köztudott, hogy a hőkezelés után fontos tápanyagokat veszít, ezért a fogyasztók leggyakrabban saláták ízesítésére használják. Tanulmányok kimutatták, hogy ez a tulajdonság növeli a hajlamot a nyers zöldségek fogyasztására.
Egy 2000-es tanulmány az olívaolaj égett bőrre gyakorolt hatását vizsgálta. Az egereket UV-sugárzásnak tették ki, és helyileg olívaolajjal kezelték, hogy jelentősen csökkentsék a bőrrák kockázatát.
Már Kleopátra is szerette használni ezt az értékes olajat, melynek hajra és szemöldökre gyakorolt jótékony hatásait a szépségipar is jól ismeri. A bőrgyógyászok szerint sminklemosóként is használható, hatékonyan távolítja el a vízálló sminkmaradványokat, hidratálja és ápolja a szempillákat, akárcsak a hajat. Gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhetően elősegíti a sebgyógyulást is.