2024. április 25. csütörtök
More

    Mi történik valójában a testeddel, amikor agyvérzést kapsz?

    Valószínűleg ismersz legalább egy olyan személyt, aki agyvérzést kapott. A Centers for Disease Control and Prevention szerint az Egyesült Államokban 40 másodpercenként történik ez meg valakivel, és négy percenként meghal valaki agyvérzésben.


    Azok a személyek, nőként születtek, különösen veszélyeztetettek: az American Stroke Association szerint minden ötödiknek lesz szélütése valamikor. (Ezek közül a feketéknél a legmagasabb ez az arány.)

    Nagyobb a kockázata, ha terhes vagy (a terheseknél háromszor nagyobb az esély a stroke-ra, mint másoknak), és ha lüktetéssel járó migrént tapasztalsz, fogamzásgátló tablettát szedsz (főleg, ha magas a vérnyomásod), vagy szabálytalan szívverésed van.

    Különösen akkor, ha e kategóriák bármelyikébe tartozol, kulcsfontosságú annak megértése, hogy mi az a stroke, és milyen következményei vannak a testedre.

    „Igazán fontos, hogy az emberek – még a fiatal, egészséges felnőttek is – ismerjék a stroke tüneteit, hogy felismerjék a jeleket, és szükség esetén orvosi segítséget kapjanak” – mondja Zeshaun Khawaja, a Cleveland Clinic stroke specialistája. „Percenként 1,9 millió agyi neuront veszítesz el egy stroke során. Ezért szó szerint minden másodperc számít.”

    Az agy elveszti az oxigént

    A szélütés akkor következik be, amikor az agy egy területére a véráramlás elzáródott, vagy ha az agyban egy véredény felszakad.

    „A vér oxigént szállít a sejtekhez, így amikor az agysejtek kiéheznek belőle, meghalnak” – mondja Dr. Khawaja.

    A memória-, koncentráció- és gondolkodási problémák nagyon gyakori mellékhatásai a stroke-nak. Ez nagyobb valószínűséggel fordul elő szélütések esetén az agy bal oldalán, mivel ez az a régió, amely irányítja az érvelést, a tervezést, az ítélőképességet, a memóriát és más gondolkodási folyamatokat – magyarázza Charles Matouk, stroke specialista és a Yale ideg- és érsebészeti részlegének vezetője.

    A Journal of the American Medical Association 2015. júliusi tanulmánya megállapította, hogy ezek a memóriával és gondolkodási képességekkel kapcsolatos problémák évekig súlyosbodhatnak – és gyorsabbak, mint az agy normál öregedése.

    Beszélhetsz neurológussal az agyi átképzési technikákról, amelyek célja a gondolkodás és a memória javítása a stroke után, bár korlátozott kutatások állnak rendelkezésre arról, hogy mennyire jól működnek.

    Arra is törekedned kell, hogy az agyad a lehető legaktívabb legyen, hogy a neuronok segítséget kapjanak a visszaépítéshez – teszi hozzá Dr. Matouk. Fontold meg, hogy új hobbit kezdj, például próbálj megtanulni egy új nyelvet, vagy akár csak néhány naponta játssz új társasjátékokat.

    A stroke egyéb hatásai attól függően változhatnak, hogy az agy melyik részében fordul elő, és hány agysejt pusztul el.

    Ajánló   Ez segít a stroke felismerésében!

    Arcod, karod vagy lábad megbénulhat

    A stroke által az agysejtekben és kapcsolatokban okozott károsodás a test egyik oldalán bénulást okozhat. Ez általában a szélütés által sérült oldallal ellentétes oldal. Tehát például, ha az agyvérzés az agy jobb oldalán volt, akkor a bal lábad, karod vagy akár az egész bal oldalad megbénulhat – mondja Dr. Matouk.

    A legjobb esély a teljes felépülésre, ha a lehető leghamarabb elkezded a rehabilitációs terápiát.

    „A leggyorsabb javulást közvetlenül a sérülés után fogod látni, mert az agy gyorsan új idegi kapcsolatokat hoz létre, hogy felépüljön a károsodásból” – mondja Dr. Matouk.

    Egy 2015. áprilisi Stroke című tanulmány például azt találta, hogy a stroke után a motoros funkciók legnagyobb javulása az első két hónapban tapasztalható.

    A szád és a torkod koordinálatlanná válhat

    Ennek az az oka, hogy a szélütés károsíthatja az agy azon részeit, amelyek koordinálják a száj és a torok izmait, amelyek segítik a nyelést – magyarázza Dr. Khawaja.

    A legtöbben azt látják, hogy a dysphagia két héten belül javul, de ha nem, akkor fennáll az aspiráció veszélye, vagyis amikor valami lenyelt anyag bejut a légutakba és a tüdőbe. Mivel a stroke csökkentheti az érzést, előfordulhat, hogy észre sem veszed, hogy ez történik. Ennek eredményeként tüdőgyulladást kaphatsz.

    Előfordulhat, hogy átmenetileg módosítanod kell az étrendedet – például az italokat speciális porokkal kell sűríteni, hogy könnyebben lenyelhető legyen, vagy lágy, sima ételeket kell fogyasztanod, például burgonyapürét.

    Lehetséges, hogy logopédiai kezelésen is részt kell venned, hogy olyan gyakorlatokat tanulj, amelyek javítják a száj és a torok izommozgásának koordinációját.

    Mi a teendő, ha úgy gondolod, hogy szélütésed van?

    Minden perc számít, ha agyvérzést kapsz.

    „Minél tovább hagyod kezeletlenül, annál nagyobb az agykárosodás” – mondja Dr. Matouk.

    Az American Stroke Association azt javasolja, hogy használd a FAST tesztet annak meghatározására, hogy te vagy egy szeretett személy agyvérzést szenved-e. A FAST jelentése:

    (Face) ​ARC: Az arc egyik oldala lelóg, vagy zsibbad? Amikor mosolyogsz, egyenetlen vagy ferde?

    (Arm) KAR: Az egyik kar gyenge vagy zsibbadt? Ha mindkét karodat felemeled, az egyik lefelé sodródik?

    (Speech) BESZÉD: Elmosódott a beszéd? Nem tudsz beszélni, vagy nehezen érthető? Meg tudsz ismételni egy egyszerű mondatot?

    (Time) IDŐ: Ha ezen tünetek bármelyike ​​jelentkezik, hívd a mentőket. Ügyelj az olyan tünetekre is, mint a hirtelen fellépő zsibbadás, zavartság, látás- vagy járászavar és a hirtelen erős fejfájás.

    Dr. Khawaja szerint fontos, hogy a stroke kezdete után négy és fél órán belül kórházba kerülj, hogy megkaphasd az alteplaz néven ismert vérrögoldó gyógyszert. Ez segíthet csökkenteni a stroke hosszú távú hatásait. Az egyéb kezelések közé tartozik a stent retriever néven ismert eszköz használata a vérrög eltávolítására.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!