2024. április 24. szerda
More

    Hosszan tartó gyász? Mennyi ideig tarthat?

    Természetesen a szeretett személy elvesztésének kezelése időt vesz igénybe. A szomorúság azonban tartósnak bizonyulhat, és nem csökken az intenzitása. Mindezek súlyos következményekkel járhatnak az érintettek életére és egészségére nézve. Lássuk, mi az elhúzódó szomorúság.


    Míg a legtöbb ember kétségtelenül nehéz időszakokon megy keresztül közeli hozzátartozója vagy ismerőse halála után, idővel képes elfogadni a veszteséget, és megtalálni a módját, hogy a halott szerette nélkül élhessen. Átlagosan azonban minden 10. gyászoló lelkében a fájdalmas érzelmek hosszú távon sem enyhülnek. Amint azt Jelena Kecmanovic, a Georgetown Egyetem pszichológusa a Washington Post cikkében írta, az Amerikai Pszichiátriai Társaság (APA) ma már külön mentális zavarnak tekinti az úgynevezett elhúzódó gyászzavart (PGD).

    Tartós gyászról akkor beszélünk a leírás szerint, ha az ember naponta vágyik arra, hogy újra láthassa elhunyt hozzátartozóját, vagy több mint egy évvel halála után visszatérő gondolatai, emlékei vannak róla. Ezenkívül a következő tünetek közül legalább háromnak jelen kell lennie a diagnózis felállításához:

    • az identitászavarok elleni küzdelem;
    • Nem tudod elfogadni, nem tudtad elhinni a halálát;
    • intenzív érzelmi fájdalmat tapasztalsz;
    • Másokkal való kapcsolattartási nehézségeid vannak és az élethelyzetedet nem tudod megváltoztatni;
    • érzelmi feszültséggel való küzdelem;
    • Úgy érzed, hogy értelmetlen az életed;
    • Nagyon magányosnak érzed magad.

    Bár a PGD egy újonnan definiált mentális rendellenesség, hasonló állapotokat régóta tanulmányoznak világszerte. A kutatások azt sugallják, hogy bizonyos kockázati tényezők hajlamosíthatják az embereket a gyászfeldolgozási problémákra. Ez a helyzet akkor, ha gyakorlatilag vagy érzelmileg erősen függünk az elhunyttól, vagy ha életünk állandóan körülötte forog. A folyamatot az is bonyolíthatja, hogy nehéz emlékezni az elhunyt pozitív tulajdonságaira.

    „A hirtelen traumás halálesetek és az öngyilkossági halálesetek nagyobb valószínűséggel vezetnek elhúzódó gyászhoz. Ha a gyászoló egyszerre több veszteséget is kénytelen elszenvedni, akkor nem kap elég támogatást a környezetétől” – mondja Natalia Skritskaya, a Columbia Egyetem klinikai szakpszichológusa.

    Hogyan kezeljük a hosszan tartó gyászt?

    A PGD bizonyos tünetek tekintetében hasonló a depresszióhoz és a poszttraumás stressz zavarhoz (PTSD), de másképp kezelik, és más megközelítést igényel. Egyrészt azért fontos a betegség időbeni felismerése, mert ez növeli a különböző egészségügyi problémák, köztük a rák, a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri és immunrendszeri problémák, valamint egyéb pszichiátriai betegségek kialakulásának kockázatát is. Másrészt Kekmanovich szerint nem szabad lejáratni a gyászt azzal, hogy felelőtlenül betegséget hirdetnek, ez még mindig természetes folyamat. Ezért hasznos az újonnan kiadott DSM-5 definíció, amely útmutatást ad a gyakorló szakemberek számára a krónikus gyász diagnosztizálásában.

    Az 1990-es évek vége óta végzett kutatások kimutatták, hogy sem az antidepresszánsok, sem a depresszió hagyományos kezelési módjai nem elegendőek az elhúzódó gyász enyhítésére. Az átfogó gyászközpontú pszichoterápia azonban hatékony lehet. A Memphisi Egyetem nyugalmazott pszichológiaprofesszora, Robert Nemeier kutatása szerint ebben a helyzetben a legfontosabb cél az, hogy sikeresen elmesélje a történteket, és újraértelmezze a gyászolókkal való kapcsolatát, ezáltal újjáépítse pozícióját a világban. „A veszteség után újjá kell építkeznünk magunkban, mi vagyunk az élet értelme, és meg kell találnunk a módját, hogy újra higgyünk az életben” – jegyezte meg Nemeier.

    Egy 2014-ben publikált ausztrál tanulmány szerint a gyászközpontú kognitív viselkedésterápia segíthet az elhúzódó bánattal küzdő embereken. A terápia lényege, hogy tudatosítsa az érintettben azokat a gondolati csapdákat, amelyek mélyebbre taszítják a gyászba. Ezenkívül fokozatosan újra meg kell közelítenie azokat a múltbeli helyzeteket, amelyek veszteséget idéznek elő, és kellemes társasági életet és egyéb elfoglaltságokat hoznak vissza az életébe. Hasznosnak bizonyulhatnak az ismétlésen alapuló kezelések és az elhunytak halálának részletesebb visszaemlékezései, narratívái is.

    Mint írja, a pszichoterápia a krónikus gyász első vonalbeli kezelése. Azonban az antidepresszánsok használata is segíthet, mivel a szomorúság gyakran depresszióhoz kapcsolódik. Az érintetteknek is érdemes csatlakozni egy támogató csoporthoz, különösen, ha más gyászolók is szenvedtek hasonló körülmények között.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!