2023. március 21. kedd
More

  Élethossz növelése? Ezekkel az ételekkel válhatna lehetségessé

  A sciencealert.com a közelmúltban egy érdekes tanulmányról számolt be, amely bemutatja, hány évvel nőhet a várható élettartam, ha elkezdenénk egészségesebben étkezni. A szerző még azt is összefoglalja, hogy mennyit kell enni.


  Mindenki tovább akar élni…vagy nem?

  Most az egyszerűség kedvéért tegyük fel, hogy az emberi cél alapvetően a minél tovább élni. Ha ez azt jelenti, hogy egészségesebb ételeket esznek, többet mozognak és felhagynak a káros szenvedélyekkel, akkor sokan hajlamosak erre.

  Sokat segíthet nekik egy nemrég készült tanulmány, amely részletezi, hogy az egészségesebb ételek fogyasztása hány év várható élettartamhoz vezethet.

  Mint írták, az egészséges táplálkozás középkorban akár 6 évig is eltarthat idősebb felnőtteknél, és akár 10 évig is fiatalabb felnőtteknél.

  Rengeteg adat és korábbi tanulmány felhasználásával a kutatóknak végül sikerült azonosítaniuk az élelmiszerek legjobb kombinációját, amely segíthet tovább élni.

  Most jön a meglepetés: Az optimális étrend több hüvelyesből, teljes kiőrlésű gabonából és magvakból, valamint kevesebb vörös és feldolgozott húsból áll.

  A kutatók azt találták, hogy ha egy amerikai, európai vagy kínai nő vagy férfi 20 éves korától követi ezt az optimális étrendet, több mint 10 évet növelhet az élettartamán. A kutatások azt is kimutatták, hogy a nyugati stílusú étrendről erre az optimális étrendre való átállás 60 évesen akár 8 évvel, 80 évesen pedig 3,5 évvel megnövelheti a várható élettartamot.

  Természetesen a kutatók arra is gondoltak, hogy nem mindig könnyű átállni erre az optimális étrendre, ezért azt is megvizsgálták, hogy érdemes-e kompromisszumos megoldást találni a nyugati étrend és az ínycsiklandó diéta között. Megállapítást nyert, hogy ebben az esetben a 20 éves nők és férfiak várható élettartama körülbelül 6 évvel nő.

  Összességében az adatok azt mutatják, hogy sokat tehetünk hosszú távú életükért, még akkor is, ha többet eszünk, mint amennyit egészségesnek tartunk.

  Az alábbi táblázat összefoglalja, hogy hány grammot kell naponta étkezésenként elfogyasztani egy optimális vagy köztes megoldáshoz, és mennyit kell fogyasztani ezekben a nyugati országokban:

  ÉtelNyugati étrend (gramm)Köztes étrend (gramm)Optimális étrend (gramm)
  Teljes kiőrlésű gabona50137,5225
  Zöldségek250325400
  Gyümölcsök200300400
  Magvak012,525
  Hüvelyesek0100200
  Hal50125200
  Tojás5037,525
  Tejtermék300250200
  Finomított gabona15010050
  Vörös hús100500
  Feldolgozott hús50250
  Fehér hús7562,550
  Cukros üdítők5002500
  Növényi olaj252525

  Melyek a kutatás gyenge pontjai?

  A teljes kép érdekében a tanulmánynak van néhány ártalmatlan hiányossága is.

  A tojás- és fehérhúsfogyasztás csökkentésére vonatkozó bizonyítékok minősége alacsonyabb volt, mint a teljes kiőrlésű gabonák, hal, feldolgozott hús és diófélék esetében.

  Ahhoz, hogy az emberek lássák a változás pozitív előnyeit, kevesebb mint 10 éven belül változtatniuk kellett az étrendjükön. De még ha a diétát több mint 10 évig folytatják is, nem ismert, hogy ez a fajta diéta pozitív hatással lesz-e erre a hosszú élettartamra.

  A tanulmány nem vette figyelembe az egyén múltbeli egészségügyi problémáit, amelyek bizonyos emberek várható élettartamát is befolyásolhatják. Ez azt jelenti, hogy a diéta várható élettartamra gyakorolt ​​előnyei csak egy átlagos értéket tükröznek, és személyenként változhatnak, sok egyéb tényezőtől függően, mint például a folyamatos egészségügyi problémák, a genetikai és életmódbeli tényezők, például a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a testmozgás.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!