2024. május 11. szombat
More

    Az FDA által jóváhagyott szemcseppek helyettesíthetik az olvasószemüveget

    Az új szemcseppek korlátozhatják az olvasószemüvegek használatát. A Vuity-t nemrég hagyta jóvá az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság, és a helyi szemészek szerint megváltoztathatja az életet. A cseppeket a presbyopia-val, egy életkorral összefüggő, homályos látást okozó szemproblémával küzdőknek szánták.


    „Mindannyian tudjuk, hogy az olvasószemüvegek bosszantóak” – mondta Dr. Ella Faktorovich, a Pacific Vision Institute szemésze. – „15 percen belül láthatod a számítógépet, láthatid a telefont, így valóban javítható a látási tartományt. Szerintem ez óriási.”

    Azt mondja, hogy a cseppek a szem fókuszáló mechanizmusát célozzák. A cseppek összehúzzák a pupillákat, és növelik a szemre való összpontosítást.

    „Ennek a gyógyszernek számos fajtáját tesztelik, de ez az első, amelyet jóváhagytak” – mondta. Olyanoknak segíthet, mint Lovester Law, aki éppen könyvet ír. Azt mondja, órákat tölt a képernyőn nézegetve, hogy írjon.

    „Miután túl sokat olvasok, vagy túl sokat írok, egyszerűen be kell csuknom a szemem és lazítanom kell” – mondta. – „Ha elég sokáig élünk így, a szemünk el fog öregedni, nem lesz olyan, mint régen.”

    Azoknak, akik szeretnék a cseppeket, szemorvoshoz kell fordulniuk, mert csak receptre kaphatók.

    Az UCSF orvosai szerint ez az áttörés katalizátora lehet a jövőbeli szemkezelésnek.

    „A rendelkezésünkre álló adatok azt mutatják, hogy valóban működik” – mondta Julie Schallhorn, az UCSF szemészeti docense. – „Izgalmas időszak ezen a területen lenni, és izgalmas időszak a pácienseink számára.”

    A VUITY Klinikai Fejlesztési Programról

    A VUITY FDA jóváhagyása két kulcsfontosságú, 3. fázisú klinikai vizsgálat, a GEMINI 1 és GEMINI 2 adatain alapult, amelyek a VUITY hatékonyságát, biztonságosságát és tolerálhatóságát értékelték a presbyopia kezelésében.

    A két vizsgálatban összesen 750, 40 és 55 év közötti, presbyopiaban szenvedő résztvevőt választottak ki egy-egy arányban a VUITY-hez vagy a placebóhoz.

    A résztvevőket arra utasították, hogy naponta egyszer adjanak be maguknak egy csepp VUITY-t vagy placebót mindkét szemükbe.

    Mindkét vizsgálat teljesítette elsődleges végpontját, és a VUITY-vel kezelt résztvevők statisztikailag szignifikáns hányada három vonalat kapott (három további sor beolvasásának képessége egy olvasási diagramon) vagy többet mezopikusban (rossz fényviszonyok között), nagy kontrasztú, binokuláris távolságkorrigált közeli látásélesség (DCNVA) anélkül, hogy 1 sornál (5 betűnél) többet veszítene a korrigált távolsági látásélességből (CDVA) a 30. napon, a 3. órában, a placebóval szemben. 

    Egyik klinikai vizsgálatban sem észleltek súlyos mellékhatásokat a VUITY-vel kezelt résztvevőknél. A VUITY-vel kezelt résztvevőknél a leggyakoribb nemkívánatos események, amelyek 5%-nál nagyobb gyakorisággal fordultak elő, a fejfájás és a szem vörössége volt.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!