2024. március 29. péntek
More

    COPD: a dohányosokat jobban érinti a betegség

    Bárki, aki régóta dohányzik, hajlamos természetesnek venni az egyre gyakoribb köhögést. De mit is jelent ez valójában? Ez nemcsak a dohányzás természetes mellékhatása, akár a krónikus légúti betegség COPD első tünete is lehet – figyelmeztet Dr. Dózsa Izabella, a Tüdőcentrum tüdőgyógyász szakorvosa.


    Amikor a dohányzás okozta légúti betegségekről van szó, legtöbbször csak a tüdőrákra gondolunk, bár a COPD sokkal több embert érint, mint a tüdőrák. Az Egészségügyi Világszervezet előrejelzése szerint 2030-ra ez lehet a harmadik leggyakoribb halálok. Az a tény is, hogy a betegek 90%-a dohányzik vagy passzívan dohányzik, szintén jelentős tényező a betegség gyors terjedésében.

    A betegek jobban félnek a tüdőráktól, és a tüdőszűrés fontossága is elterjedtebb. Arról azonban kevés dohányos hallott, hogy – különösen a 40-45 év felettieknek – évente légzésfunkciós vizsgálatot kell végezniük. A betegség ugyanis így állapítható meg.

    Ajánló   Az e-cigaretta nem előzi meg a visszaszokást

    A légzésfunkció teljesen fájdalommentes és gyors vizsgálat. Lélegezz ki egy befúvó készülékkel a szakmai utasítások szerint. COPD-ben a légutak beszűkülnek, ami változásokat okoz a kilégzésben. A légzésfunkciós tesztek egyértelműen kimutatták ezt a különbséget.

    Kezelés nélkül a COPD tartós és súlyosbodó tünetekhez vezethet, amelyeket légszomj és fulladás követ. A légzőfelület csökkenése miatt romlik a levegőcsere. Így a kezdetben csak terhelés alatt jelentkező fulladás és nehézlégzés érzése idővel nyugalomban, gyors kimerültség és erős fáradtság mellett érezhető.

    Fontos a dohányzás abbahagyása, ami nagymértékben javítja a beteg állapotát. Fontos a gyógyszeres kezelés mielőbbi megkezdése is a hörghurut csökkentése és a köhögés enyhítése érdekében. A kontrollos vizsgálatokban végzett légzésfunkciós vizsgálatok is a tünetek jelentős javulását támasztják alá.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!