2024. április 25. csütörtök
More

    Amikor a magas koleszterinszint öröklött

    A magas koleszterinszintet gének is kódolhatják, és nyilvánvaló tünetei bőrelváltozásokhoz vezethetnek. Sokan azt gondolhatják, hogy csak az életmódjukból adódóan magas koleszterinszinttel rendelkezők veszélyeztetettek a szív- és érrendszeri betegségekben.


    A rossz hír az, hogy a genetikailag magas koleszterinszint is kockázati tényező, de jó hír, hogy sok mindent lehet tenni ennek csökkentésére Dr. Vaskó ​​Péter szívcentrikus szakember szerint.

    A magas koleszterinszint olyan dolog, amit sokan nem vesznek komolyan, mert nem okoz észrevehető tüneteket. Nem fáj! Bár a vizsgálatok kimutatták, hogy akik magasabb koleszterinszintet örökölnek, nagyobb valószínűséggel alakulnak ki szív- és érrendszeri betegségek, mint azok, akik szerencsés géneket örökölnek.

    Ennek a kapcsolatnak a megértéséhez tudnod kell, hogy két helyzet lehetséges: csak az egyik vagy mindkét szülő örökíti a magas koleszterinszintet okozó kóros genetikai változatot. Az első, gyakoribb esetet heterozigóta familiáris hiperkoleszterinémiának (HeFH) nevezik, amely körülbelül 500 emberből egyet érint. Az örökletes hiperkoleszterinémia ezen enyhébb formájában a szérum koleszterinszint 300-500 mg/dl körül mozog.

    Ajánló   Hogyan csökkentsük a koleszterint természetesen?

    Ez rendkívül ritka, de az is előfordulhat, hogy a HeFH-ban szenvedő gyermek mindkét szülőjétől örököl egy kóros gént. Homozigóta familiáris hiperkoleszterinémiáról (HoFH) beszélünk ekkor. Ilyenkor már nagyon korán megjelenhet a perifériás érbetegség, érszűkület – hangsúlyozza Dr. Vaskó.

    A krónikusan emelkedett LDL-koleszterin zsír és kalcium felhalmozódásához vezethet az erek falában, ami a falak szűküléséhez vagy elzáródásához vezethet. Ennek az érelmeszesedésnek nevezett folyamat hosszú távú következményei lehetnek agyvérzés, szívkoszorúér-betegség kialakulása, valamint az egyén szerveinek és izmainak károsodása. A megemelkedett LDL-szint mértékétől és időtartamától függően a fiatalabb HoFH-s betegek 20-30 éves korukban fennállhatnak a myocardialis infarktus és a stroke kockázatának, ami az érfalak felgyorsult károsodását eredményezheti.

    Bár a magas koleszterinszint az esetek túlnyomó többségében nem okoz nyilvánvaló, tapintható tüneteket, előfordulhatnak gyanús külső tünetek. Xantómák akkor fordulhatnak elő, amikor a koleszterin lerakódik a bőrben és az inakban, különösen látható sárga bőr formájában a szemhéjak és az ujjak között.

    Ajánló   A koleszterin szintjének emelkedése

    Az ín xantómák főként az Achilles- és a digitális inakon jelennek meg. Ezek a bőrelváltozások születéstől vagy kora gyermekkortól kezdve jelen lehetnek, de nem minden magas koleszterinszintű embernél. A legtöbb esetben a magas értékeket csak laboratóriumi vizsgálatok során lehet kimutatni. Ezért, ha az egyik vagy mindkét szülő magas koleszterinszinttel rendelkezik, különösen fontos, hogy évente nagy laboratóriumi vizsgálatot végezzenek, hogy a magasabb értékek nyomon követhetők és szükség esetén kezelhetők legyenek.

    A magas koleszterinszintet lehet és kell is csökkenteni. Ehhez egyrészt életmódváltást, mozgást és speciális diétát kell végrehajtania a betegnek, másrészt a gyógyszerek felírása az orvos feladata – hangsúlyozza dr. Vaskó ​​Péter kardiológus szakorvos.

    Örökletes magas koleszterinszint esetén általában csak gyógyszeres kezelés jöhet szóba, mivel az érintettek általában teljesen egészségesen, kiegyensúlyozottan élnek, mozognak, nem esznek túl sok zsíros ételt, nem dohányoznak. A vérzsírszintet csökkentő gyógyszereket több éven keresztül folyamatosan kell szedni a plakk regresszió eléréséhez. Ennek a gyógyszernek a „megbízhatósága” azért is fontos, hogy a rendszeres ellenőrzések során nyomon tudjuk követni az alkalmazott kezelések eredményességét, és szükség esetén módosítani tudjuk.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!