2024. május 4. szombat
More

    Melanoma: mire kell odafigyelni?

    Melanoma vagy bőrrák alakulhat ki a szemen, a fejbőrön és a körmökön. Dr. Borbola Kinga bőrgyógyász, kozmetológus, klinikai onkológus a „rejtett” melanómák jelenségére hívja fel a figyelmet, amelyeket általában csak bőrgyógyászati ​​vizsgálatok során találnak meg.


    A melanoma nevű bőrdaganat melanocitákból alakul ki, amelyek eredeti funkciója a bőr védelme a káros ultraibolya sugárzástól melanin termelésével. A melanoma akkor alakul ki, amikor ezek a sejtek ellenőrizhetetlenül szaporodni kezdenek, különösen a napfénynek kitett testrészeken, például a lábakon, a karokon, a háton vagy az arcon.

    Ajánló   A leggyakoribb bőrbetegségek

    Ez a fajta rák gyakrabban fordul elő 40 év felettieknél, és több nőt érint, mint férfit. Mindenkinek azonban érdemes bőrgyógyászhoz fordulnia, aki észreveszi az anyajegyében bekövetkező változásokat (szín, méret, szegélyek, vágások, viszketés, bőrpír, duzzanat, vérzés). Ám nem csak a meglévő anyajegyek változása kérdéses, hanem a bőr felszínén is érdemes átnézni, nincs-e új bőrformula vagy egy szokatlan „termék” folt.

    Az Amerikai Bőrgyógyászati ​​Akadémia szerint a ritka típusú melanómában szenvedők fordulnak a legritkábban orvoshoz, ilyen például a subungual (köröm alatti), vagy a fejbőr, a tenyér és a talp részein megjelenő elváltozások. Ennek a bőrdaganatnak éppen az a veszélye, hogy nem könnyen észlelhető, és a tünetek más betegségekre is utalhatnak. Hol jelennek meg a rejtett melanómák?

    A körömlemez alatt kialakuló daganatok elsősorban a pigmentfoltos bőrűeket érintik, a hüvelykujj és a nagylábujj körmei alatt. Barna vagy fekete csíkokként jelenhet meg a körömlemezen, így a beteg azt gondolhatja, hogy zúzódásról van szó. Ebben a csoportban gyakoribbak a tenyéren és a talpon kialakuló bőrdaganatok is.

    A fejbőr melanóma veszélyes, mert a haj beborítja a területet, és általában csak később fedezik fel, ezért érdemes megkérni a párodat vagy a fodrászodat, hogy ellenőrizze a fejbőrödet, és figyelmeztessen, ha olyan foltokat, pigmentált elváltozásokat vagy vérző sebeket észlel, amelyek korábban nem voltak.

    A melanoma ritkán fordul elő a szájban, az orrban, a gyomor-bélrendszerben, a húgyutakban, a végbélnyílásban, a péniszben és a hüvelyben. Ebben az esetben a daganat a nyálkahártyán jelenik meg, ami különösen nehezen észlelhető, mivel gyakran más, tünetekkel járó betegségek gyanúja is felmerülhet.

    A szem melanoma leggyakrabban a szem fehérje alatti rétegben található, és általában szemvizsgálat során diagnosztizálható, mivel látási problémákat okozhat.

    Mivel a melanoma és más bőrdaganatok kialakulása sok tényezőtől függ, ezért a legfontosabb a megelőző intézkedések megtétele, és bőrgyógyászsal történő egyeztetés, hogy van-e kockázati tényező – hangsúlyozza dr. Borbola Kinga, az Anyajegy Központ bőrgyógyász-esztétikusa, klinikai onkológus.

    Ha a családodban előfordult már bőrdaganat, vagy bőrdaganatot diagnosztizáltak nálad, félévente teljes testvizsgálat vagy dermoszkópia javasolt, még akkor is, ha nincs észrevehető elváltozás. Előfordulhat, hogy csak a dermoszkópiával látható kisebb aszimmetriák vagy elszíneződések vezetnek további vizsgálathoz és esetleges eltávolításhoz. A korai felismerés életeket menthet!

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!