2024. április 29. hétfő
More

    Majomhimlő: Amit tudunk az Európában, az Egyesült Államokban és Kanadában terjedő himlőszerű vírusról (2. rész)

    Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) szerint a majomhimlő első, Afrikán kívül jelentett kitörése fertőzött emlősök behozatalával függött össze 2003-ban az Egyesült Államokba.

    A cikksorozat előző részét itt olvashatod.


    A közelmúltban, 2018-ban és 2019-ben, két brit, egy izraeli és egy szingapúri utazót diagnosztizáltak majomhimlővel egy nagy járványt követően az ottani európai egészségügyi ügynökség szerint.

    Hogyan lehet elkapni a majomhimlőt?

    A vírust elkaphatod egy fertőzött állat harapásából vagy karmolásából, fertőzött hús evésétől, fertőzött emberrel való közvetlen érintkezéstől vagy szennyezett ágynemű vagy ruházat megérintésével. A vírus a bőrsérüléseken, a légutakon vagy a nyálkahártyákon (a szemen, az orron vagy a szájon) keresztül jut be a szervezetbe.

    Feltételezések szerint az emberről emberre történő terjedés elsősorban nagy légúti cseppek útján történik, ám nem nagy távolságból, ezért hosszan tartó személyes érintkezésre lenne szükség hozzá. Egyes brit szakértők a közelmúltbeli brit járvány kapcsán azt mondták, hogy hamarosan a majomhimlő szexuális érintkezés útján méginkább el fog terjedni.

    „A közelmúltbeli esetek potenciálisan új terjedési módot sejtetnek” – mondta Neil Mabbott, az Edinburghi Egyetem betegségszakértője, hozzátéve, hogy a kapcsolódó vírusok szexuális úton terjednek.

    Keith Neal, a Nottinghami Egyetem fertőző betegségek szakértője azt mondta, hogy a fertőzés nem szexuális tevékenység révén, hanem csak a szexuális érintkezéssel járó szoros kapcsolat révén történhetett.

    Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) közleményében hangsúlyozta, hogy a szexuális irányultságtól függetlenül bárki terjesztheti a majomhimlőt testnedvekkel, majomhimlő sebekkel vagy szennyezett közös tárgyakkal (például ruházattal és ágyneművel) való érintkezés útján.

    Aggódnom kellene?

    A majomhimlő általában enyhe, önkorlátozó betegség, és a legtöbb ember néhány héten belül felépül belőle – áll az UKHSA közleményében.

    „Fontos hangsúlyozni, hogy a majomhimlő nem terjed könnyen az emberek között, és a lakosságot érintő általános kockázat nagyon alacsony” – mondta Dr. Colin Brown, az ügynökség klinikai és új fertőzésekért felelős igazgatója.

    Az Angliában fertőzött betegek a vírus nyugat-afrikai kládját kapták el, amely az egészségügyi tisztviselők szerint enyhe a közép-afrikai kládhoz képest, és a halálozási arány körülbelül 1 százalék. Bár tünetei enyhébbek, mint a himlőé, a majomhimlő a Kongói-medencei kláddal fertőzött betegek 10 százalékánál halált okoz, míg a himlő esetében a WHO adatai szerint ez körülbelül 30 százalék.

    A halálozási arány magasabb a gyermekek és a fiatal felnőttek körében, és az immunhiányos egyéneket különösen fenyegeti a súlyos betegségek kockázata. A terhesség alatti majomhimlő szövődményekhez, veleszületett majomhimlőhöz vagy halvaszületéshez is vezethet – figyelmeztetett hétfőn a WHO.

    „A majomhimlő enyhébb eseteit nem észlelik, és fennáll a személyről emberre való terjedés veszélye” – áll a közleményben.

    Kezelés és megelőzés

    A majomhimlő általában magától elmúlik, de a Tecovirimat nevű orális vírusellenes gyógyszert az év elején engedélyezték az Európai Unióban a himlő, a majomhimlő és a tehénhimlő kezelésére, és ez korlátozhatja a betegség terjedését és súlyosságát.

    A himlő elleni védőoltásról úgy tartják, hogy rendkívül hatékony a majomhimlő megelőzésében, de mivel a himlőt több mint 40 évvel ezelőtt felszámolták, a fiatalabb populációk már nem részesülnek a korábbi himlőoltási programok által nyújtott védelemben – mondja a WHO.

    A Bavarian Nordic által a himlő és a majomhimlő megelőzésére kifejlesztett újabb vakcinát az Európai Unióban, az Egyesült Államokban és Kanadában engedélyezték (Imvanex, Jynneos és Imvamune márkanéven), de még nem elérhető széles körben.

    A CDC szerint a szokásos háztartási fertőtlenítőszerek megölhetik a majomhimlő vírust.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!