2023. június 7. szerda
More

  Hogyan kezeld helyileg az ekcémát?

  Amikor a bőrtünetek helyi kezeléséről gondolkodunk, általában valamilyen krémre vagy kenőcsre gondolunk, de ez nem minden esetben törvényszerű. Természetesen a betegek mindig egyszerű és hatékony kezelésre vágynak. Mi a helyzet ilyen szempontból az ekcémával?


  A bőrápolás feladata a száraz bőr megelőzése. Egyrészt speciális védőréteg kialakításával megakadályozza a meglévő nedvesség elpárolgását, másrészt kiegészíti azokat az anyagokat, amelyek természetes vízvisszatartást és antibakteriális védelmet biztosítanak a bőrnek. Az eredeti faggyút zsíros anyagok váltják fel, ám beválnak a húgysavat (karbamidot) vagy laktátot tartalmazó krémek is.

  Ajánló   Így kell az ekcémát megelőzni!

  A gyulladáscsökkentő betegségek célja a bőr károsodásának, rongálódásának megelőzése a betegség során, ezért az 1950-es évektől az ekcéma kezelésének alapja a szteroid készítmények, elsősorban kenőcs formájában, helyileg. A bőr immunsejtjeire hatva gyorsan csökkenthetik a gyulladást, de a mellékhatások között szerepel a bőrsorvadás, a száj körüli bőrgyulladás, a bőr elszíneződése (fehér foltok a bőrön), striák, visszér stb. Az orvosok tehát csak időszakosan alkalmazzák őket, ha szükséges a gyulladás csökkentése érdekében, és némi további kezeléssel igyekeznek minimálisra csökkenteni a szteroidhasználatot.

  Az ekcéma még minimális használat mellett is azonnal fellángolhat a kezelés leállítása után (úgynevezett “rebound hatás”). A fellángolások során adott szteroidok ismételt szedése egyre kevésbé képesek megfelelően kezelni a tüneteket, ezért erősebb gyógyszerek adásával mindig lehet újbóli javulást elérni. Jelenleg azonban a szteroidok alkalmazása a legelterjedtebb és legmegbízhatóbb kezelés az atópiás dermatitisz kezelésére, mivel a tünetek rövid időn belül gyorsan és hatékonyan kezelhetők.

  Ajánló   Kiket érint az ekcéma?

  Viszketés: Az ekcéma egyik legkellemetlenebb tünete, a viszketés antihisztaminokkal csillapítható, de az azt okozó gyulladást nem enyhíti. Az antihisztaminok szisztémás kezelésként helyileg vagy tabletta formájában is beadhatók A kortikoszteroidok használata szintén csökkentheti a viszketést.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!