2024. április 26. péntek
More

    Mi lehet az oka az egyoldali orrdugulásnak? Megkerestük a válaszokat!

    Ha az orrnak csak az egyik oldala van elzárva, az súlyos egészségügyi állapotot is jelezhet. Dr. Augustusztinovicz Mónika fül-orr-gégész és allergológus, a fül-orr-gégészeti Központ orvosa az egyoldalú orrdugulás öt lehetséges okát sorolta fel.


    Orrpolip

    Az orrpolip az orrüregben vagy az orrmelléküregekben lévő orrnyálkahártya gyulladásos túlnövekedése, amelyek egy bizonyos méret elérése esetén az egyik oldalon maradandó orrdugulást okozhat. Jelenléte orrhangot, anozmiát, orrfolyást, visszatérő akut arcüreggyulladást, felső légúti nyálkahártya-gyulladást és visszatérő fejfájást is okozhat.

    Orrsövény ferdülése

    Az egyoldali orrdugulás az orrüreget közel egyenlő részre osztó orrsövény rendellenességére utal, de általában csak szövődmények hívják fel a figyelmet az elváltozásra: gyakori fejfájás, fül- és torokproblémák, krónikus vagy visszatérő akut arcüreggyulladás léphet fel. Az orrdugulás az orrsövényferdülés egyik jele is lehet, amely eltérés külső orr deformitásokkal járhat. Ebben az esetben szabad szemmel is látható a különbség: a teljes orr tengelye ferde lehet, vagy a sövény alsó széle az egyik orrlyukban aszimmetrikusnak tűnhet.

    Tumor

    Neoplasztikus elváltozások az orrüregben és az orrmelléküregekben is kialakulhatnak, és fokozottan veszélyeztetettek a fával, festékkel és vegyi anyagokkal dolgozóknál, ezért fontos számukra a megfelelő védőfelszerelés viselése. Az egyoldali orrduguláson kívül orr- és arcduzzanat, orrfolyás, szaglászavar, gyakori orrvérzés gyanúja is felmerülhet.

    Megnagyobbodott orrkagyló

    Az orrnyálkahártya hosszan tartó gyulladása vagy az orrspray hosszan tartó használata is okozhatja az orrkagyló megnagyobbodását. Az orrüregben három orrhéj – alsó, középső és felső – felelős a levegő szűréséért, melegítéséért és párásításáért. Ha a fenti okok miatt az alsó orrkagyló az egyik oldalon túlsúllyal megnövekszik, az akadályozhatja a légzést és tartós orrdugulást okozhat. A középső orrkagyló csontos váza veleszületetten megnagyobbodhat, ami orrlégzési nehézségeket is okozhat.

    Idegen anyagok

    A kisebb gyerekek kis játékot tehetnek az orrukba, például gyöngyöt, gyurmát vagy szivacsot. Vedd fontolóra ezt a lehetőséget, ha gyermekednek az orrduguláson kívül kellemetlen szaga vagy véres orrfolyása van. Ebben az esetben ne próbáld meg otthon eltávolítani az idegen testet, rendelőintézetekben gyorsan és szakszerűen eltávolítható.

    Ha tartós orrdugulásod van, egy fül-orr-gégészeti vizsgálat meghatározhatja a pontos okot, és megfelelő kezelést biztosíthat az orrdugulás megelőzésére.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!