2024. április 19. péntek
More

    Innen tudhatod, hogy szeborreás ekcémád van!

    A szeborreás ekcéma a bőrfelület gyulladása, amely zsíros hámlást okoz a hajas fejbőrön, az arcon és néha más bőrterületeken.


    A szeborreás ekcéma a fejbőr, az arc, a fülek, a hajlatok és a törzs bőrének sajátos folyamata, specifikus, lokalizált, zsíros hámlás mellett minimális beszivárgással (a bőrből kiálló csomókkal). Az ok nem tisztázott, kialakulásában az anyai hormonális hatások is szerepet játszhatnak. Egyes otthonokban gyakoribb, és általában télen súlyosbodik.

    Tünetek

    A seborrheás ekcéma kialakulása általában fokozatos, száraz vagy zsíros fejbőrt (korpásodást), néha viszketést eredményez, de hajhullás nélkül. Súlyosabb esetben sárgás-piros pikkelyes papulák jelennek meg a hajas fejbőr szélein, a fül mögött, a külső hallójáratban, a szemöldökön, az orrnyergen, az orrüregben, a szegycsont felső részén. Az egy hónaposnál fiatalabb újszülötteknél a szeborreás ekcéma vastag sárga kéregeket okozhat a fejbőrön, sárga héjat a fül mögött és piros papulákat az arcon. A fejbőr gyulladását gyakran a makacs pelenka alatti bőrgyulladás kíséri. Az idősebb gyermekeknél vastag, ragadós, hámló gyulladás alakulhat ki, amelyet nagy pikkelyek borítanak.

    A betegség végbemenetele

    Kezdetben a fejbőrön, a szemöldökön látjuk a koszmós felhalmozódást, és innentől a folyamat kiterjed a fül mögötti tájra, a hajlatokban, a fenéken és a háton. Sárgás-piros hámló, összefolyó terület a pelenka által fedett területen is megfigyelhetjük. Néhány hónap múlva a folyamat leáll, véget ért, de újra előjöhet a kamaszkorban. A betegség jóindulatú, a legtöbb baba néhány héten belül kigyógyul belőle. A fejbőr lerakódásait gyakran nehéz eltávolítani. Használhatjuk a közkedvelt, de romlandó napraforgóolajat, de érdemesebb bőrgyógyász által felírt megfelelő krémet használni. Fürdés előtt egy réteg olajat vagy krémet kenjünk a gyermek fejére, ami a legerősebb lerakódásokat is jól feloldja. Egyéb bőrfelületek kezelésére bőrgyógyász vagy gyermekorvos olyan „olaj a vízben” krémeket ír fel, amelyek segítségével korrigálhatóak a bőrelváltozások.

    Kezelése

    Felnőtteknél a fejbőr cink-piritiont, szelén-szulfidot, szalicilsavat, ként vagy kátrányt tartalmazó samponnal kezelhető. A sampont minden második nap kell használni, amíg a korpásodás el nem múlik, utána pedig elég heti kétszer. A kezelés általában több hónapig tart, ha pedig az ekcéma megszűnik, majd újra kiújul, újra kell kezdeni. A kortikoszteroidokat tartalmazó oldatok a fejen és más érintett területeken is alkalmazhatók. Csak gyenge kortikoszteroid oldatot (például 1%-os hidrokortizont) szabad az arcra felvinni. Még a gyengébb kortikoszteroidokat is óvatosan kell alkalmazni, mivel a hosszan tartó használat elvékonyíthatja a bőrt és egyéb káros hatásokat is okozhat. A ketokonazol krém akkor használható, ha a kortikoszteroid krém nem gyógyítja a kiütést.

    Súlyos, pikkelyes fejbőrgyulladásban szenvedő kisgyermekek számára éjszaka szalicilsavat tartalmazó olajjal dörzsöld be a gyulladt fejbőrt puha fogkefével. Naponta mosd le a fejbőrt samponnal, amíg a vastag pikkelyek le nem esnek.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!