Akár egy receptet skálázol, akár a semmiből főzöl, az agyadban a fogaskerekek forognak. Egyes ételek azonban alááshatják a mentális funkcióid, ami végső soron rossz memóriához és kognitív képességekhez vezethet. Mutass egy kis szeretetet az agyadnak azáltal, hogy elkerülöd a tudomány szerint az agy egészsége szempontjából legrosszabb ételeket.
Finomított gabona
Bár a gabonaszemek tüzelőanyagot (azaz glükózt) biztosítanak agyunk számára, nem minden gabona egyenlő. Egy 2018-as cikk szerint a finomított magvak, mint például a fehér kenyérben, lisztben és tésztákban lévők, hozzájárulnak a kognitív hanyatláshoz, mivel fokozzák a gyulladást. Egy másik tanulmány szerint csökkentik az agyból származó neurotróf faktort is, amely egy fontos molekula, amely részt vesz a memóriában.
Egyél inkább: Adj jó minőségű, tápanyagban gazdag energiát az agyadnak teljes kiőrlésű gabonák, például quinoa vagy árpa fogyasztásával.
Feldolgozott hús
Egy 2017-es tanulmány megállapította, hogy a feldolgozott és vörös húsban gazdag étrendek elősegítik a gyulladást, tökéletes beállítást teremtve a kognitív károsodások és a neurodegeneratív betegségek kialakulására. Gondolj a virslire, szalonnára és felvágottakra.
Ezt edd inkább: Bár időnkénti nem árt, próbálj meg soványabb húsokat választani, például bőr nélküli csirkemellet vagy sült halat.
Csomagolt sütemények
Egy 2018-as tanulmány szerint a kereskedelmi forgalomban kapható pékáruk tele vannak finomított fehér liszttel és hozzáadott cukrokkal, amelyek hozzájárulnak a gyulladás miatti kognitív diszfunkciókhoz. Olyan vegyületeket is tartalmaznak, amelyeket fejlett glikációs végtermékeknek vagy AGE-knak neveznek, amelyek felgyorsítják az öregedést és a kognitív hanyatlást.
Egyél inkább: Készíts egy adag cseresznyés mandulaszeletet, amely gyors, utazásbarát harapnivaló.
Cukros üdítők
Egyértelmű, hogy a cukros üdítő egészségtelen. A lehetséges üregeken és a nem kívánt súlygyarapodáson túl azonban hozzájárulhat a kognitív hanyatláshoz is. Egy 2019-es tanulmány szerint a cukros italok gyakori kortyolása növelheti a vércukorszintet, a gyulladást és az oxidatív stresszt – mindez összezavarja az idegsejtek kommunikációs képességét.
Idd inkább ezt: Ha valami frissítőre vágysz, vegyél egy szódát, és készíts szénsavas italokat (cukor nélkül).
Sült étel
A mélysütés folyamatának köszönhetően a sült ételek, például a hagymakarikák és a sült krumpli hemzsegnek az AGE-tól, a kutatások szerint. A sült ételek emellett tele vannak telített zsírokkal, amelyekkel a tanulmányok összefüggést mutatnak a magas koleszterinszinttel és a gyulladással, amelyek az Alzheimer-kór két nagy kockázati tényezője.
Egyél inkább: Cseréld le az olajban sült ételt egy egészségesebb sültre. A párolt, főtt és egészséges zsírokban sült ételek szintén nagyszerű lehetőségek.
Magas sótartalmú ételek
A magas nátriumtartalmú étrend magas vérnyomáshoz vezethet, ami megnehezíti a vér beáramlását az agyba. Egy 2014-es tanulmány szerint ez kognitív hanyatláshoz és demenciához vezethet. A feldolgozott és gyorsételek fő szabálysértők, de a közönséges konyhasó is ugyanolyan bűnös.
Ezt edd inkább: A feldolgozott termékek elhagyása után következzen a konyhasó. Használj friss fűszereket és fűszernövényeket ételeidnek ízesítésére.