2024. április 28. vasárnap
More

    A fiatalok mentális egészsége: így őrizhető meg

    A koronavírus-járvány drámai módon megváltoztatta életünket, és sok esetben negatívan befolyásolta pszichénket és mentális egészségünket. A serdülők a leginkább érzékenyek a káros hatásokra.


    A koronavírus-járvány idején jelentősen megnőtt az öngyilkossági kísérletek száma Magyarországon. Ez lehet a felelős a leállás mentális egészségügyi hatásaiért, és a tizenévesek vannak a legnagyobb veszélyben. A 15-19 évesek körében a depressziós tünetek előfordulása drámaian megnőtt az elmúlt 2 évben, egy új tanulmány szerint azonban úgy tűnik, hogy létezik egy „pajzs” a járvány káros egészségügyi hatásai ellen.

    Több mint 3000, 11 és 14 év közötti fiatal felnőttet figyeltek meg egy tanulmányban a járvány előtt és elején. Ennek köszönhetően Kiss Orsolya magyar szakértő által vezetett kutatás olyan tényezőket tárt fel, amelyek segítik a lelki egészség megőrzését nehéz helyzetekben. Az eredményekről a MedicalXpress is beszámolt.

    A pajzs három részből áll

    A családdal és a barátokkal való támogató kapcsolatok, a fizikai aktivitás és a minőségi alvás a három legfontosabb tényezőnek bizonyult a tizenévesek mentális egészségének védelmében a világjárvány nehézségei ellenére. Ezzel szemben a több képernyő előtt eltöltött idő és a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos diszkrimináció is hozzájárult a szorongás kialakulásához.

    Rendkívül érzékeny életszakasz

    „A korai serdülőkorban a fiatalok gyors fizikai, érzelmi és társadalmi változásokon mennek keresztül. Ez egy rendkívül érzékeny életszakasz, és a koronavírus-járvány pusztítást végez” – mondta Nora D. Volkow, a National Institute on Drug Abuse (NIDA) igazgatója.

    A szakértők szerint a kutatás segít annak megértésében, hogy bizonyos módosítható életmódbeli tényezők hogyan hatnak a fiatalok lelki egészségére és közérzetére, valamint segítséget nyújt a prevenciós tervek kidolgozásához. A kutatók azt is megállapították, hogy a járvány káros hatásai a legkifejezettebbek a lányoknál és azoknál, akiknél korábban mentális egészségügyi problémákkal és/vagy alvászavarokkal küzdöttek.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!