2024. április 25. csütörtök
More

    Tudj meg többet a végbélpolipról!

    A megfelelő időben történő beavatkozás fontos – nem csak a panaszok miatt, hanem mert rosszabb esetben akár rosszindulatú daganatba is fajulhat. A végbélpolipok tüneteinek gyanításáról Baranyai László, a Trombózisközpont sebésze beszélt.


    A végbélpolipok olyan kinövések, amelyek a vastagbél utolsó részében, a végbél nyálkahártyájában képződnek. Méretüket tekintve változatosak, vannak nagy és kis polipok is, száron lógva, falra fektetve, lehetnek csoportosan vagy egyedül is. Általában 50-60 év feletti férfiaknál fordul elő, de előfordulhat fiatalabb korosztályban is. Kialakulásának pontos oka nem ismert, de a genetikai hajlam mellett a nem megfelelő, mozgásszegény életmódot, a dohányzást és a rostszegény étrendet is nagyobb kockázati tényezőnek tartják.

    Tünetei

    Kis méretben többnyire tünetmentes, de amikor panaszokat okoz, ezek a leggyakoribbak:

    • Végbélvérzés látható, vagy csak laboratóriumban észlelhető
    • Hasfájás
    • Kiszáradási változások, váltakozó hasmenés-székrekedés
    • Nyálkás széklet
    • Bélelzáródás.

    A végbélpolipok általában jóindulatúak, de a nagyobb mirigyes vastagbélpolipok (polip-adenomák) rosszindulatúvá válhatnak. Sajnos eleve nem tudhatjuk, hogy jó- vagy rosszindulatú elváltozásokról van szó, és csak a daganat eltávolítása után kaphatunk választ, ezért minden polipot el kell távolítani. A szövettani vizsgálat meghatározza a daganat típusát.

    Mivel nem tudni, hogy jóindulatú vagy rosszindulatú daganatról van-e szó, fontos mielőbb orvoshoz fordulni, főleg azért, mert a jóindulatú elváltozások idővel „rákossá” válhatnak.

    Fontos tudni, hogy ha ezek bármelyike ​​jelentkezik, és tünetmentes panaszaid vannak, akkor szakorvoshoz kell fordulnod:

    • A családban több vastagbélpolip eset is előfordul
    • Volt már polipod, de eltávolították.

    Ha valakinél már egyszer kialakult a polip, és azt eltávolították, az érintettet rendszeresen ellenőrizni kell, mert az elváltozások sajnos újra megjelenhetnek. Az, hogy pontosan milyen gyakran végeznek szűrést, változó, mivel olyan tényezőktől függ, mint a műtéti polipok száma, mérete és rosszindulatú daganatának mértéke – mondta dr. Baranyai László, a Trombózisközpont sebésze.

    Kezelés

    A végbélpolipok néha tapinthatóak, de általában a végbél (proktoszkópia) vagy a teljes vastagbél (kolonoszkópia) vizsgálatával találják meg. A polipok általában a vastagbélben jelennek meg. Ha a polip típusa és elhelyezkedése megengedi, egyszeri alkalommal eltávolítják őket. Szerencsére csak a nagy polipok igényelnek hasi műtétet.

    A legtöbb esetben a polip-eltávolítás is elegendő a gyógyuláshoz, de ha az elváltozás rosszindulatú, további műtét, daganatkezelés szükséges.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!