2023. június 3. szombat
More

  Tudj meg többet a végbélpolipról!

  A megfelelő időben történő beavatkozás fontos – nem csak a panaszok miatt, hanem mert rosszabb esetben akár rosszindulatú daganatba is fajulhat. A végbélpolipok tüneteinek gyanításáról Baranyai László, a Trombózisközpont sebésze beszélt.


  A végbélpolipok olyan kinövések, amelyek a vastagbél utolsó részében, a végbél nyálkahártyájában képződnek. Méretüket tekintve változatosak, vannak nagy és kis polipok is, száron lógva, falra fektetve, lehetnek csoportosan vagy egyedül is. Általában 50-60 év feletti férfiaknál fordul elő, de előfordulhat fiatalabb korosztályban is. Kialakulásának pontos oka nem ismert, de a genetikai hajlam mellett a nem megfelelő, mozgásszegény életmódot, a dohányzást és a rostszegény étrendet is nagyobb kockázati tényezőnek tartják.

  Tünetei

  Kis méretben többnyire tünetmentes, de amikor panaszokat okoz, ezek a leggyakoribbak:

  • Végbélvérzés látható, vagy csak laboratóriumban észlelhető
  • Hasfájás
  • Kiszáradási változások, váltakozó hasmenés-székrekedés
  • Nyálkás széklet
  • Bélelzáródás.

  A végbélpolipok általában jóindulatúak, de a nagyobb mirigyes vastagbélpolipok (polip-adenomák) rosszindulatúvá válhatnak. Sajnos eleve nem tudhatjuk, hogy jó- vagy rosszindulatú elváltozásokról van szó, és csak a daganat eltávolítása után kaphatunk választ, ezért minden polipot el kell távolítani. A szövettani vizsgálat meghatározza a daganat típusát.

  Mivel nem tudni, hogy jóindulatú vagy rosszindulatú daganatról van-e szó, fontos mielőbb orvoshoz fordulni, főleg azért, mert a jóindulatú elváltozások idővel “rákossá” válhatnak.

  Fontos tudni, hogy ha ezek bármelyike ​​jelentkezik, és tünetmentes panaszaid vannak, akkor szakorvoshoz kell fordulnod:

  • A családban több vastagbélpolip eset is előfordul
  • Volt már polipod, de eltávolították.

  Ha valakinél már egyszer kialakult a polip, és azt eltávolították, az érintettet rendszeresen ellenőrizni kell, mert az elváltozások sajnos újra megjelenhetnek. Az, hogy pontosan milyen gyakran végeznek szűrést, változó, mivel olyan tényezőktől függ, mint a műtéti polipok száma, mérete és rosszindulatú daganatának mértéke – mondta dr. Baranyai László, a Trombózisközpont sebésze.

  Kezelés

  A végbélpolipok néha tapinthatóak, de általában a végbél (proktoszkópia) vagy a teljes vastagbél (kolonoszkópia) vizsgálatával találják meg. A polipok általában a vastagbélben jelennek meg. Ha a polip típusa és elhelyezkedése megengedi, egyszeri alkalommal eltávolítják őket. Szerencsére csak a nagy polipok igényelnek hasi műtétet.

  A legtöbb esetben a polip-eltávolítás is elegendő a gyógyuláshoz, de ha az elváltozás rosszindulatú, további műtét, daganatkezelés szükséges.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!