2024. március 19. kedd
More

    Házikedvencek vs kognitív hanyatlás

    Egy tanulmány szerint azok az idősek, akik legalább 5 éve tartanak otthon házi kedvencet, még mindig felfrissültek.


    A Michigani Egyetem kutatói érdekes eredményekre bukkantak az egészség és aranyéveik közötti kapcsolat vizsgálata során: Azok a 65 év felettiek, akik legalább 5 éve élnek együtt egy állatkával, jobban teljesítenek a kognitív teszteken, mint „kisállatmentes” társaik.

    A tanulmány több mint 1300 résztvevő kognitív képességeit mérte fel, és arra volt kíváncsi, hogy egy (vagy több) kedvenc jelenléte a családban hogyan befolyásolhatja a mentális működést. Az átlagéletkor körülbelül 65 év.

    Valójában a kutyák, macskák és háziállatok sokat segítenek tudatunk és testünk frissen tartásában, de a kutatók meglepetésére a jótékony hatások bizonyos csoportok – például a főiskolai vagy egyetemi végzettségűek – és a férfiak esetében nagyobbak voltak.

    A tanulmány már felkeltette a szakemberek figyelmét, de eredményei olyan lenyűgözőek, hogy az Amerikai Neurológiai Akadémia 74. éves ülésén, Seattle-ben mutatták be őket áprilisban.

    „Korábbi kutatások kimutatták, hogy az ember-állat kapcsolat jótékony hatással van az egészségünkre, többek között csökkenti a vérnyomást és a stresszt” – mondta Tiffany Braley, a Michigani Egyetem Orvosi Központjának munkatársa és a tanulmány szerzője. „Eredményeink arra is utalnak, hogy a kisállattartás a mentális hanyatlás ellen is védelmet nyújthat” – tette hozzá.

    A hatéves vizsgálat kezdetén kivétel nélkül mind az 1369 résztvevő átlagon belüli kognitív teljesítményét felmérték. Ezek 53%-ának van otthon házi kedvence, 32%-uk pedig legalább 5 éve tartja őket, ezért a „hosszú távú” kategóriába sorolják őket. 88% fehér, 7% fekete, 2% spanyol és 3% más rasszhoz tartozott.

    Kognitív tesztek segítségével a kutatók minden egyes alany számára kognitív pontszámot hoztak létre, amely 0 és 27 között volt. Tesztelték matematikai ismereteik (pl. kivonás, számtan) és memória (pl. szavak felidézése) pontosságát is. A résztvevők kognitív pontszámait ezután összehasonlították az állatok több éves gondozásával és kognitív képességeivel.

    6 év tanulmányozás után az állattartók kognitív pontszámai lassabban csökkentek. A „hosszú távú gazdaság” kategóriába tartozóknál a különbségek még szembetűnőbbek voltak.

    A kognitív funkciókat befolyásoló egyéb tényezők vizsgálata után a tanulmány azt is megállapította, hogy azok, akik hosszú ideig megosztották életüket háziállatokkal, átlagosan 1,2 ponttal magasabb pontszámot értek el 6 év után, mint azok, akiknek nem volt házi kedvencük.

    Dr. Braley szerint további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy mélyebben megértsük e kapcsolatok lehetséges okait:

    „Tudjuk, hogy a stressz negatívan befolyásolhatja az agy működését, ezért a háziállatok stresszcsökkentő tulajdonságai nyilvánvaló magyarázatot adhatnak. Kedvenceinknek köszönhetően aktívabbak leszünk, ami a mentális egészségre is pozitív hatással lesz .”

    „Mindezek alapján elmondható, hogy érdemes további kutatásokat végezni ezen a területen, hogy alátámasztsák eredményeinket, és azonosítani tudjuk a háttérben működő mechanizmusokat” – mondta.

    Sajnos a tanulmányból nem derült ki, hogy a résztvevők mit szerettek a legjobban, és mi segített leginkább megelőzni a szellemi hanyatlást.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!