2023. március 21. kedd
More

  Torokfájás? A fájdalom helye árulkodik

  Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, a fül-orr-gégészeti központ orvosa azt mondta, hogy a fájdalom lokalizációja is jel lehet a kezelés szempontjából, de hangsúlyozta, hogy nem csak légúti problémák állhatnak a háttérben.


  Fájdalom, szárazság vagy karcolás a torokban

  Így írjuk le a torokfájást. A fájdalom jellege mellett azonban az is fontos információ, hogy pontosan milyen területet érzünk azt.

  Ha a fájdalmas terület a szájpadlás, a mandulák mögötti terület, az torokfájásra utalhat. Ha általában mindkét oldalon torokfájást tapasztalsz, az a mandulák gyulladására utalhat. A gégegyulladás is torokfájásként jelentkezik, de könnyebben azonosítható, és ha gondról van szó, akkor rekedtség vagy akár hangvesztés is jelentkezhet.

  Orvos

  Ha egy-két napig fáj a torkod, és az otthoni kezelés (fájdalom- és gyulladáscsökkentő, torokfájás tabletta, sok folyadék) ellenére is súlyosbodik, érdemes orvoshoz fordulni. A megnövekedett fájdalom arra is utalhat, hogy nem bakteriális fertőzés okozza a vírust, ebben az esetben antibiotikumra lehet szükség.

  A jelenlegi helyzetben számolni kell a torokfájással összefüggő koronavírus fertőzés lehetőségével is. A torokfájás és a rekedtség is lehet az omikron variánsok első tünete, ezért ebben az esetben első körben tanácsos orvoshoz fordulni a további intézkedésekhez, vizsgálatokhoz.

  Elhúzódó torokfájás

  Más, ha a torokfájás nem csak néhány napja jelentkezett, hanem már néhány hete az életünk részét képezik. A hosszú távú panaszokat más egészségügyi állapotok is okozhatják, mint például allergia, reflux, alvási apnoe vagy hangproblémák.

  Ebben az esetben fontos a mielőbbi kivizsgálás, hiszen a torokfájástól csak az alapbetegség kezelésével és az esetleges szövődmények megelőzésével tudunk megszabadulni. A vizsgálatot nem szabad sokáig halogatni, mert a torokfájás vagy a tartós rekedtség a torok vagy a gége rosszindulatú elváltozásának tünete lehet.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!