2023. március 27. hétfő
More

  Így alakul ki az ekcéma

  A gyermekkori örökletes ekcéma, az atópiás dermatitisz Magyarországon minden ötödik gyermeket érint. Egy friss tanulmány szerint a filaggrin nevű fehérje okozza a betegséget gyermekeknél.


  A Newcastle Egyetem kutatói által a közelmúltban végzett új tanulmányról a tudósok azt találták, hogy a filaggrin nevű fehérje „meghibásodása” miatt a száraz bőr védőrétege nem működik megfelelően. Körmendy Miklós, a Szent Imre kórház vezető főorvosa hozzátette, a felfedezés áttörést jelenthet a terápiában, hiszen a fehérjepótlás lehetősége is felmerülhet.

  Az atópiás dermatitis egy veleszületett hajlamon alapuló krónikus bőrgyulladás, amely intenzív viszketéssel, gyulladással és bőrszárazsággal, valamint gyakori fellángolással jár. A betegség kialakulását külső tényezők (pl. klíma, ruházat, allergének, irritáló anyagok) és a stressz befolyásolhatják. A tünetek nemcsak fizikai kényelmetlenséget okoznak, hanem a beteg életminőségét is rontják: esztétikai problémák és pszichés stressz okozta esztétikai problémák.

  Ajánló   Mi az atópiás dermatitis?

  Az atópiás dermatitisz a csecsemők és gyermekek leggyakoribb bőrbetegsége: míg a lakosság 5-10%-a fogékony a betegségre, addig az 5 év alatti gyermekek 10-15%-a érintett.

  A legfrissebb magyarországi felmérés szerint a 19 év alatti korosztály 17,3 százaléka érintett.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!