2023. március 29. szerda
More

  Teszt, ami már korán kimutatja a hasnyálmirigyrákot!

  Egy új kutatás szerint a székletvizsgálat segíthet az orvosoknak a hasnyálmirigyrák korai felismerésében. A Gut folyóiratban megjelent cikk szerint a koncepciót 136 önkéntesen tesztelték. Az eredmények arra utalnak, hogy a bélbaktériumokban észlelhető változások figyelmeztető jelként szolgálhatnak a daganat jelenlétére.


  A hasnyálmirigyráknak általában nincsenek tünetei a korai szakaszban. Tehát a felfedezés általában fejlettebb és nehezebben kezelhető. A rák terjedésével többek között emésztési zavarokat, bélműködési változásokat, has- vagy hátfájást tapasztalhatsz, ezeket a tüneteket azonban nem lehet azonnal diagnosztizálni.

  A hasnyálmirigyrák leggyakoribb formájában, a duktális adenokarcinómában szenvedők esetében 20 páciens közül kevesebb, mint egy marad életben öt évig vagy tovább. A korábbi felismerés javíthatná az esélyeket. A kutatást végző spanyol tudósok egy madridi és egy barcelonai kórházból toboroztak betegeket. Csak néhány beteg szenvedett duktális adenokarcinómában, a többieket kontrollcsoportként választották ki az összehasonlításhoz.

  Ajánló   Székletvizsgálat

  A kutatók az önkéntesektől vett köpet- és székletmintákat elemezték, hogy lássák, van-e észrevehető különbség a csoportok között. A nyálminták eredménytelenek voltak, de a székletminták olyan különbséget mutattak, amely a kutatók szerint hasznos lehet a hasnyálmirigyrák diagnosztizálásában.

  Ez a különbség a bélbaktériumok, gombák és más mikrobák különböző mintázataiban vagy genomi profiljaiban található. Ezek felhasználhatók a betegségben szenvedők azonosítására, függetlenül a rák stádiumától, ami arra utal, hogy a jellegzetes mikrobiomjelek korán megjelennek, és a széklet mikrobiomja korai stádiumban azonosíthatja a betegséget.

  A kutatók további vizsgálatokat javasoltak, ezek közül néhány már folyamatban van. Független németországi kutatók kisszámú betegeken igazolták az eredményeket, és a tesztet Japánban is kipróbálják.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!