2024. március 29. péntek
More

    A banán tárolása, hogy ne barnuljon meg

    A banán az a káliumban gazdag, hordozható gyümölcs, amelyet mindannyian ismerünk és szeretünk, de okozhat kellemetlenségeket. Túl gyorsan beérnek, vagy nem érnek elég gyorsan, ám vannak módok a banán tárolására annak érdekében, hogy némileg kontrollálhassuk az érési folyamatát, és hosszabb ideig frissen és ízletesen tartsuk. Olvasd el a banán tárolására vonatkozó tippjeinket.


    Vásárláskori érettségétől függően a banán két-hat napig eláll az asztalon. Ha mindig van a közeledben banán, érdemes beruházni egy kampós tartóba. A gyümölcsök felakasztása kiküszöböli a zúzódások lehetőségét, ami akkor fordul elő, ha a banánok egymáson fekszenek. Arra is törekedned kell, hogy a gyümölcsöket távol tartsd a közvetlen napfénytől, mivel a nap melege miatt gyorsan érhetnek.

    Mint sok gyümölcs esetében, a hűtés és fagyasztás meghosszabbíthatja a banán élettartamát. Ha azonban a dolgok kicsúsznak a kezedből, és hazatérsz egy csomó megfeketedett banánnal, mindig van egy válasz: banánkenyér .

    A szeletelt banán gyorsan elszíneződik, ezért jobb, ha nem vágod össze, amíg készen nem állsz a fogyasztásra. Ha azonban meglocsoljuk őket egy kis citromlével, az csökkenti a pH-értéket, és megakadályozza a barnulást. A citromos trükköt követve tedd be a hűtőbe műanyag fóliába csomagolva, légmentesen záródó élelmiszertároló edénybe vagy zacskóba. Így tárolva a szeletelt banán három-négy napig friss marad.

    Tárolható a banán a hűtőben?

    Igen, a banánt el lehet tárolni a hűtőszekrényben. Ne feledd, hogy a hűvös, száraz éghajlat lelassítja az érési folyamatot, ezért a banánt nem hűtik le a szupermarketben. Más szóval, ha zöld, éretlen banánt teszel a hűtőbe, akkor valószínűleg az is marad. Ezen túlmenően, ha túl korán beteszel egy banánt a hűtőszekrénybe, az valójában tönkreteheti a gyümölcsöt, és az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint „dermesztő sérülést” okozhat, ami leállítja az érési folyamatot, és a banán keserű ízűvé válik.

    Egy jó tipp, amit szem előtt kell tartani, hogy a banánt csak akkor helyezd be a hűtőszekrénybe, ha már elérte a kívánt érettségi szintet. Miután a banán a hűtőszekrényben van, néhány nap áll rendelkezésére, hogy élvezd a gyümölcsöt, mielőtt elkezd barnulni.

    Le tudod fagyasztani a banánt?

    Igen, le lehet fagyasztani a banánt, és le is kell! Tedd a gyorsan fagyasztott banánt a turmixgépbe, és édes, krémes eredményt kapsz – tökéletes egy turmix alapjaként, vagy akár önmagában is fogyasztható egyfajta banánfagylaltként. Csak ügyelj arra, hogy várd meg, amíg a banán tökéletesen megér, mielőtt lefagyasztod, mert a lehűtés leállítja a banán érését. A legjobb, ha meghámozzuk és felszeleteljük a banánt, mielőtt lefagyasztjuk, így könnyű vele dolgozni, ha készen állsz a felhasználásra.

    A banán lefagyasztásához tegyük ki a szeleteket egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és tegyük be a fagyasztóba. Miután megdermedtek (nem tart sokáig), helyezd át őket egy zárt edénybe vagy műanyag zacskóba. Ez a lépés, bár nem teljesen szükséges, megakadályozza, hogy a banánszeletek összeragadjanak és masszát képezzenek. Javasoljuk, hogy a tartályon címkézd fel a dátumot és a benne lévő banán mennyiségét, hogy az információ könnyen elérhető legyen, amikor megkívánod a gyümölcsöt.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!