2024. április 20. szombat
More

    Tünetek, amelyek melldaganatra utalhatnak

    A legtöbb esetben a mellkasban érezhető csomó nem okoz problémát. Egyes tünetek azonban rosszindulatú daganatra utalhatnak.


    Az a szerencsés, ha a nők legalább havonta egyszer kitapintják és megvizsgálják melleiket. Ha valami eddig nem észlelt dolgot fedeznek fel, vagy egy már meglévő göb megváltozik, érdemes mindig szakemberhez fordulni, hiszen az időben történő észlelés akár életeket is menthet. A legtöbb csomó azonban jóindulatú elváltozásként jelenik meg.

    Az emlőben kialakuló csomók és daganatok több nagy kategóriába sorolhatók: Az elsőbe a fiziológiával, életkorral és hormonális állapottal kapcsolatos változások tartoznak. A második csoportba a valódi, de jóindulatú emlődaganatok, a harmadikba pedig az emlő rosszindulatú daganatai kerültek. Végül vannak fertőzés által okozott gyulladásos elváltozások is.

    Természetes, hogy a menstruáció alatt vagy közvetlenül előtte csomók jelennek meg, miközben maguk a mellek megduzzadnak, érzékenyek és esetleg fájdalmasak. Ez a jelenség ugyanis a ciklust kísérő tünetek egyike lehet. Gyakran mindkét emlőnél megfigyelhető ez, de ha csak az egyik oldalon tapasztalod, annak az lehet az oka, hogy a legtöbb nőnél a két emlőben egyenlőtlen számú emlőmirigy található.

    Lipoma

    A nők közel fele rendelkezik ezzel az irreális daganattal, amely általában 30-40 éves kor körül alakul ki. Ebben az állapotban az emlőmirigyek zsugorodni kezdenek, és megnő a zsírszövet aránya, így az emlő felső részén és a mellbimbó környékén változások léphetnek fel. Ezek az elváltozások általában fájdalmasak és kiterjedtek. Létezik a cisztás elváltozások domináns formája is. Ezek a folyadékkal teli csövek meghosszabbodhatnak a menstruáció alatt, és érzékennyé válhatnak, különösen, ha kézzel is tapinthatóak.

    Orvosod az érintés után ultrahangos vizsgálatot rendelhet el, de ha ez nem megy jól, akár mintát is vehet a folyadékból és elküldheti szövettani vizsgálatra. Szükség esetén a ciszta műtéti úton eltávolítható. A lipomák megkülönböztetését a zsírcisztáktól és más daganatoktól csak orvos végezheti el, ami nem könnyű.

    Ajánló   Elektromos stimuláció az immunmoduláció érdekében a rákkezelésekben

    Rostos mirigydaganat

    Különösen fiatal lányoknál fordul elő, amelyet fibroadenomának neveznek, amelyek kerek, elmozdítható, rugalmas csomókat jelölnek. Időnként ez a csomó nő terhesség és szoptatás alatt, de általában nem jelent rákos elváltozást. Akár eltávolítható is, ha a mammográfiás vizsgálat és a mintavétel során bizonytalan eredmények születnek.

    Ha egy vagy több tejcsatorna elzáródik a szoptatás alatt, az súlyos fájdalmat, lázat és gyulladást okozhat. Néha a mellek kemények, vörösek és fájdalmasak lesznek. A megoldás azonban marad a hideg borogatás, a tejlefejtés (láz esetén kerüld a szoptatást), esetleg az orvos által felírt antibiotikum, súlyosabb esetben a műtéti feltárás.

    A terhesség alatt a mellek gyakran megnövekednek, és a duzzadt mellek csomóssá válnak. Ez általában a terhességet előbb jelzi, mint a menstruáció hiánya. Bár ez természetes jelenség, a rendszeres nőgyógyászati ​​vizsgálatok során nem árt orvossal ellenőriztetni, hogy kizárják a terhesség alatti nagyon ritka rosszindulatú daganatokat.

    Ajánló   Ezek segítenek a rák megelőzésében menopauza idején

    Önvizsgálat

    Az önvizsgálat során nem csak a melleket kell kitapintani, hanem a hónalj környékét is, mert a mellszövet szélesebb, mint gondolnánk. Ideális a menstruáció utáni kivizsgálás – a melled a menstruáció előtt és után is megduzzad, így nehezebb észrevenni a problémákat.

    Ha egy nő túlzott bőrhúzódást, vérző váladékot tapasztal a melléből, és ekcémaszerű kiütést észlel a bőrén, fontos, hogy azonnal forduljon szakemberhez. Ugyanez vonatkozik minden csomóra, mivel a nőgyógyász tapintása és ultrahangvizsgálata korai felismerést vagy megnyugvást jelenthet. 40-45 év felett nagyon fontos a mammográfia, amely kiegészíthető bizonyos daganatmarkerek vizsgálatával.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!